Америка гласува… за целия свят

Преди месец кацнах в Ню Йорк след трудно лято в родината и незабавно се потопих в изборната истерия на Америка.

Когато тук се развихри борбата кой да наеме за следващите 4 години имота на “Пенсилвания авеню” във Вашингтон, известен като Белия дом, на „Уол стрийт“ настъпи небивала криза, започнала от пазара с имоти. В моя живот последната подобна възбуда около политическо събитие и в подобни икономически обстоятелства, беше назначението на Горбачов през 1985 г. и последвалите го събития, които промениха света завинаги.

Сигурно ви е любопитно как изглежда Ню Йорк в тези предизборни дни и часове? Ето как.
По улиците на града, от години известен като син – демократичен, маршируват активисти и доброволци стараейки се да увеличат броя на реално гласуващите хора. От тях може да научите как и къде да се регистрирате за гласуване – по телефона, по Интернет, дори по телевизията, ако вече не сте получили по пощата поне една от стотиците брошури с разяснения по въпроса.

Има номера, на които да звъните, ако имате подозрения за нарушения на изборния процес, ако ви подлагат на телефонен изборен тормоз или ако несправедливо ви откажат регистрация да застанете пред урните.
В деня на самите избори полицията, пожарната и бърза помощ ще работят на усилен режим в цялата страна. Особено в Чикаго, където последното „рали“ на демократите се очаква да бъде посетено от повече от 1 милион души.

Фланелки за Обама с надписи „Обама е новото черно“ (вляво), „Обамания“ и „Аз съм Обама мама“. Снимки: сайтове за продажба на фланелки

Залети сме с пропаганда и от двете страни. Не спират да звънят и домашните, и на служебните, и на мобилните телефони. И-мейлите са препълнени с предизборни послания. По всички телевизионни канали, по радиото и по улиците, политическите реклами са повече от търговските. Можем да си купим слон или магаре с лика на Обама и Маккейн. Безброй фланелки, значки, ключодържатели, сакове, чанти, чаши, чинии, джапанки и кецове с лицата на кандидатите и техните вицета.

Като топъл хляб се харчи черна фланелка с надпис „Обама – новото черно”. Моделът очила на Сара Пейлин достигна небивали продажби. Модните предавания предлагат съвети как и къде да се облечете като Сара, като Синди – жената на Маккейн или като Мишел Обама.
Може да си купите газирано питие, бира или вино с ликовете им, дори овесени ядки „Барак” – с надпис за успокоение на расистите и на онези на диета, че съдържат само 50 процента шоколад!

В безумната нощ на Вси светии тук, в Ню Йорк, водещият на директното излъчване на парада за празника от Гринич Вилидж по Канал 1 – градският канал, беше маскиран като заклана средна класа. Никога преди на Хелоуин, не бях виждала толкова много политически маски. Навсякъде се срещаха стотици Барак Обама и Маккейн, хиляди Сара Пейлин, Мишел, Синди и Джо Байдън.

Изборите дадоха нечувано досега поле за изява и на стотици хиляди комици. Рейтингите на основните предавания – на канала “Комеди централ” – “Новините днес с Джон Стюарт” и “Докладва Колбер”, “Събота вечер на живо” по националния канал NBC, заедно с късните предавания по ABC и CBS с Джей Лено и Дейвид Летерман, крайно либералното и смело предаване на Бил Майер по HBO – счупиха всички рекорди по гледане. Дори обикновено деполитизирани канали като VH1 и MTV пуснаха заядливи и шеговити политически сегменти. Но на върха на изненадите стои CNN, която през лятото просто излъчваше заемки от “Комеди централ”, но от 15 октомври за първи път има свое собствено комедийно шоу, с водещ известния чернокож комик Д. Л. Хюлий, вероятно за да е политически коректно и извинено майтапенето с афроамериканския кандидат и вероятен бъдещ президент.

Фланелки за Маккейн. Снимки: сайтове за продажба на фланелки

Политическите наблюдатели не пропускат да отбележат огромното влияние, което комедийните програми традиционно имат върху избирателите. Тина Фей от “Събота вечер на живо”, успя да имитира Сара Пейлин по страхотен начин и да се изгаври с ниската й интелигентност и масата пари на републиканската партия, които губернаторшата от Аляска успя да изхарчи за гардероба си. С две думи Ню Йорк и цяла Америка са обсебени от тазгодишните избори, като никога досега.

Състезанията по принцип са завладяващи, а колкото по непредвидим е победителят, по-интересно е зрелището. А резултатът все още е много неясен. Макар допитванията на общественото мнение и броенето на предварителните гласове, да сочат победа за Барак Обама с около 7 процента, и от двете предизборни централи призовават да не се разчита на тези предвиждания и да се гласува наистина до дупка. И в последния предизборен дени двамата кандидати ще обикалят из най-рисковите щати, а рекламите им по телевизията вече достигнаха дължини до 30 минути и цени от стотици милиони долари.

Америка, страната на неограничените възможности и ограничените хора – както тук често се шегуват, е и твърде непредвидима. В последните две изборни години – 2000 и 2004, изборът на американския президент висеше на косъм и създаде един доста лош имидж на изборната система на САЩ. Но, така или иначе, денят за гласуване дойде. Ден, който ще бъде от особена важност не само за американците, но и за все по-глобализиращия се свят, в който просперитетът или сриването на една икономика, се отразява на всички участници на пазара от Хонконг до Лондон и от Москва до Дубай.

Холивудската актриса Холи Бери, носителка на Оскар, с фланелка за Барак Обама. Снимки: сайтове за продажба на фланелки

И колкото и да изглежда далеч Бялата къща във Вашингтон, нейният обитател за следващите 4 години е от голямо значение за бъдещето на всички ни.
Всяко обръщение на кандидатите и на вече избраните за президент тук традиционно завършва с – God bless America, в нашия 21 век (б. р. – Бог да благослови Америка). Защо не и света?

В края на миналия век американците избраха за цели 8 години демократа Клинтън и ще запомнят мандата му с икономически растеж и секс скандали, а след него за още 8 години, с твърде спорни изборни резултати, пратиха на “Пен авеню” републиканеца Джордж Буш-младши, който успя да достигне най ниския рейтинг на одобрение в политическата история на страната си.

През последните две години на рецесия, безсмислена война и финансови скандали, стана особено ясно, че американците имат нужда от промяна. И те започнаха по новому още от предварителния етап на изборите – изправяйки пред предубедените си сънародници една жена и един чернокож в борба за номинацията на демократите.
Още от тогава, окачествяването на тази изборна кампания като историческа, отговори напълно на ситуацията и вълненията на хората. Тазгодишните избори тук се определят като исторически по ред други признаци – за пръв път номинираният кандидат за президент от едната от основните партии е афроамериканец. За първи път жена е номинирана за кандидат вицепрезидент от републиканците. И двамата основни претенденти са родени извън континентална Америка – Обама в Хавай и Маккейн в Панама. Маккейн е най-възрастният претендент за Белия Дом, а Джо Байдън е първия католик, номиниран за вицепрезидент. Отбелязва се като историческа и икономическата ситуация, в която се провеждат изборите, и начинът, по който тя им се отразява. Очаква се и исторически най-високата изборна активност от повече от двайсет години насам.

На 4 ноември американците освен за президент ще гласуват и за членове на сената в 33 щата, за губернатори в 11 щата, и за членове на камарата на представителите за всичките щати.
Освен между основните кандидати на демократите и републиканците, изборът ще е и измежду още 11 независими или кандидати на малки партии, между които социалистическа, зелена и Свободна партия. От изборния ден, през лудницата на последващата го нощ, до деня на инагурацията – на 20 януари, изборите минават и през още сложни допълнителни процедури в конгреса на САЩ.

В информационната епоха и глобалния свят, малко са хората, които по един или друг начин да не знаят за тези избори. Защото американският президент, личността му, се отразяват в огромна степен на живота навсякъде по света.
Медиите тук са подложени на неспирни критики за методите по който отразяват кампанията. Все още има реални страхове от бламиране на изборите – или по технически причини, или от липсата на доверие в новите машини за гласуване, даващи възможност за кражба, подправяне, фалшифициране или манипулиране на гласовете. Има страхове дори от посегателство към живота на Барак Обама.

Писмо отПисмо от Ню Йорк
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.