САЩ: Хоумър Симпсън не иска да гласува с компютри + видео

Кандидат-президентът на демократите Барак Обама на предизборна кампания в Синсинати, Охайо. Снимка: Ройтерс

В 31 федерални щата на САЩ гласовете на избирателите се броят от компютри, въпреки лошия опит досега. Машините разменят гласовете и дават възможности за манипулации. Учените се съмняват в сигурността на апаратурата и с удоволствие отново биха я изключили. Как щатите връщат старите хартиени бюлетини за гласуване и защо страната трябва да се откаже от “дигиталната” си демокрация, пише в. „Нойе цюрхер цайтунг“.

„О, едно от онези електронни устройства за гласуване!” Хоумър Симпсън стои в изборната стая, а пред него е изправен компютър с екран, чувствителен на докосване. Този път Хоумър ще гласува за демократите. Но когато натиска Барак Обама, машината отчита гласа му за Джон Маккейн. Тази сценка от Хелоуин-епизода на „Семейство Симпсън” се върти усилено в Интернет. И засяга едно болно място – скептичността на много американци към компютрите за гласуване.

Виж епизода от „Семейство Симпсън“:

http://www.youtube.com/watch?v=1aBaX9GPSaQ

Защото реалността вече повтаря измисленото в анимационния филм. В края на октомври Западна Вирджиния регистрира първите случаи на размяна на гласове , предизвикана от компютрите за гласуване. Същото, което се случи на Хоумър Симпсън. Затова сега защитниците на гражданските права, политолозите и специалистите в информационните технологии се надпреварват да събират подобни данни. Всички те се опасяват, че и на 4 ноември, когато американците избират нов президент, ще има подобни проблеми.

Виж как компютърът разменяше гласовете на избирателите на президентските избори през 2004 година:

http://www.youtube.com/watch?v=JiWNNWxue_Y

Манипулации

За целта в употреба влизат нови различни устройства. Най-спорни обаче са дигиталните уреди за гласуване с чувствителни на допир екрани. Според в. „Ню Йорк таймс“ например техническите проблеми за толкова сериозни, че вече е отписал машините. „Смятаме, че решението на проблема е вече да не се гласува с електронни устройства”, писа изданието в края на октомври в уводна статия. Още преди четири години вестникът критикува електронния вот като „теория на конспирацията”. Този път обаче дебатът стана доста по-оживен и това не се дължи на Хоумър Симпсън.

През изминалите години въпроса дали технизирането на изборите няма да доведе до повече, а не до по-малко грешки, повдигаха групи за защита на гражданските права, блогъри и активисти. И не предлага ли тя нови възможности за манипулации? Данни за това има доста. През 2002 година щатът Джорджия стана първият, който включи в употреба 22 000 изборни touchscreen-компютри. И стигна до извода, че е в изборния ден е налице необичайно голямо разминаване с последните допитвания преди вота. Две години по-късно, на президентските избори през 2004 година, грешки в работата на компютрите за гласуване бяха оповестени в не по-малко от 42 щата: неработещи екрани, блокирали компютри, размяна на гласове. А понякога сборът на гласовете, подадени чрез машината, не съответстваше на отметките в избирателните списъци. През лятото на 2006 година докладът „Бренън“ на юристите от Нюйоркския университет показа 120 пробойни в сигурността на компютрите за гласуване.

Атаки с вируси

От една страна машините обещават удобно гласуване и бързо преброяване. От друга страна начинът на работа на машините не може да бъде разбран. Компютрите за гласуване са черна кутия в сърцето на демократичния процес. А ако са манипулирани? Как може да се случи това, демонстрира още преди две години професорът по информатика от Принстънския университет Принстън Едуард Фелтън по новинарския канал „Фокс нюз“. Пред работещите камери бяха дадени три гласа за кандидата “Джордж Вашингтон”. След това компютърът принтира окончателните данни: на разпечатката два от трита гласа бяха дадени на другия кандидат – заради компютърен вирус. Преди това Едуард Фелтън демонстрира пред смаяните водещи колко е лесно да се манипулира преброяването на гласовете. Просто трябваше да вкара в уреда карта с памет със специален софтуер и да го рестартира. “Всеки може да направи това”, подчерта той лаконично.

Фелтън е най-прочутият критик на компютрите за гласуване в САЩ. Той наблюдава отражението на техниката върху демокрацията. Много пъти се е явявал като експерт по съдебни дела, за последен път през септември тази година пред Върховния съд на щата Ню Джърси. Производителят на компютри за гласуване Sequoia се опита да попречи на публикуването на доклада и се позова на фирмената тайна.

Но нито Sequoia, нито някоя от другите 20 фирми, които произвеждат компютри за гласуване, не могат да попречат на учените да разобличават техническите недостатъци на апаратите. Университетът в Бъркли, Масачузетският технологичен институт, университетът „Джон Хопкинс“ и Принстън – търсенето на слабите места на компютрите за гласуване се превърна в нещо като общонароден спорт за всички топ университети в страната.

Американци гласуват с компютри в Охайо. Снимка: Ройтерс

Много от машините са персонални компютри, опериращи с Windows. Някои дори може да бъдат ъпргрейдвани онлайн, което е вратичката за хакерите. Дали е имало подобни манипулации и по време на истинските избори, особено на президентския вот през 2004 година, с очевидните разминавания на места между допитванията до общественото мнение и резултатите от изборите, никой не знае. “Нямаше никаква проверка, а и не можеше да има”, казва Ейви Рубин от Института по информационна сигурност към университета „Джон Хопкинс“. “Ако е имало софтуер, който да промени гласовете, той може след това да се е самоизтрил и да е унищожил всички видими следи.” През януари в. „Ню Йорк таймс“ предупреди, че машините са толкова уязвими, че “човек не може да е сигурен, че резултатите им са верни”.

Междувременно много федерални щати решиха да дадат предимство в бъдеще на хартиените бюлетини за гласуване или на хартиените карти. Сред тях са щатите Аляска, Калифорния, Айова, Мериленд, Тенеси и Ню Мексико. Оптични скенери ще разчитат гласовете, подадени по старомодния начин. На други места компютрите за гласуване не са премахнати, но са преоборудвани: издават квитанции, които при необходимост може да позволят ръчно преброяване на гласовете.

Особено неудобно е положението в пренаселената Флорида, където до края на изборния ден вотът е много оспорван, а щатът се смята за “колебаещ се”. След провала с преброяването на гласовете при избора на Буш срещу Гор през 2000 година и неуредиците с компютрите за гласуване при избора на Буш срещу Кери през 2004 година, Флорида има намерение този път всичко да е наред. Щатът отново се отказа от чувствителните на допир екрани и реши да се спре на хартиените бюлетини, които след вота ще бъдат сканирани.

Но и новите уреди станаха обект на критики при местните избори за съдии през август. В избирателния район Палм бийч бюлетините трябваше да бъдат преброявани няколко пъти – при което един и същ скенер показваше различни сборове за едни и същи бюлетини.

Дали Америка е готова за изборите? Едно изследване на университета в Ню Йорк стигна до заключението, че техническите проблеми не могат да бъдат избегнати. И не е възможно да се предвиди къде ще има пробиви. Сред щатите, които не са особено подготвени за сривове на системата и за пробиви, има и четири “колебаещи” се, в които изходът от вота се решава от няколко гласа. Т.е. и тази година, както и при последните президентски избори, вотът може да е придружен от правни спорове.

От кръстчето към компютъра за гласуване

1892 година
В Локпорт, Ню Йорк, е включена в употреба първата механична машина за гласуване. От 60-те години на 20-ти век американските граждани избират с хартиени карти, където вместо да вписват кръстчета пробиват дупки. Тези карти могат да бъдат преброявани от машини. През 90-те години започват да се появяват компютрите за гласуване, които запаметяват и преброяват гласовете дигитално.

2000 година
Победата на косъм на Джордж Буш над Ал Гор остави горчив вкус, който не е изчезнал и до днес. Флорида спря повторното преброяване на гласовете в спорните избирателни райони. Четящите машини отчетоха необичайно много гласове като невалидни, а един компютър за гласуване отне на Гор над 16 000 гласа.

2004 година
Рекорден наплив за изборите за 43-ти президент на САЩ: никога толкова много граждани не бяха давали гласа си; на втори ноември броят им надмина 120 милиона. Това доведе не само до много чакане. В най-малко 13 щата избирателите алармираха за прехвърляне на гласове – апаратите отчитаха гласовете им не за кандидата, който бяха избрали. Джордж Буш спечели срещу Джон Кери, но никога разликата между обществените допитвания в изборния ден и окончателните резултати не е била толкова голяма.

2006 година
При изборите за Конгрес във Флорида отново имаше спорове за необичайно многото отчетени като невалидни гласове. Затова щатът реши да сложи край на използването на спорния чувствителен на допир монитор в полза на хартиените бюлетини и на оптичните автомати за преброяване на гласовете.

2008 година
Междувременно много щати забраниха компютрите за гласуване или най-малкото изискват възможност за контрол от страна на избирателите. И на изборите на 4 ноември проблемните машини се използват в 31 щата. В. „Ню Йорк таймс“ се бои от ново бедствие с преброяването на гласовете както преди осем години. Сп. „Форбс“ предупреждава за появата на една демокрация, която може да бъде атакувана от хакери.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.