Поздрав от Русия за Обама… с ракети

Руският президент Дмитрий Медведев на годишното си обръщение към нацията в Кремъл. Медведев обяви, че ще разположи в Калининград ракети с малък обсег в отговор на американската противоракетна система. Снимка: Ройтерс

Русия реши да поздрави новоизбрания 44-и американски президент по странен начин. Само няколко часа след победата на Обама руският президент Дмитрий Медведев обяви, че ще разположи ракети с малък обсег в Калининград. Това е отговорът на Русия на американския противоракетен щит в Полша и в Чехия. Как приема Кремъл избирането на Барак Обама за президент и какви ще са последствията за страната и за света от политическите му ходове обяснява сп. Шпигел.

Всъщност Дмитрий Медведев трябваше да произнесе годишното си обръщение към нацията на 23 октомври. Датата обаче беше преместена – според официалните обяснения заради финансовата криза. Случайно тя се падна точно в тази историческа сряда. А казаното от руския президент за финансовата криза зае само малка част от речта му, продължила час и половина.

Затова пък шефът на Кремъл критикува обстойно американската политика при президента Джордж Буш. Пред двете камари на руския парламент той се връща няколко пъти на темата САЩ: „Светът не може да бъде управляван от една столица.” А войната в Грузия била последица от арогантния курс на администрацията на САЩ, „която не търпи критика и предпочита едноличните решения”. Затова руският президент призова отново за нова глобална архитектура на сигурността.

Медведев обаче не е склонен да чака изграждането на тази архитектура: в отговор на планираното изграждане на американската система за противоракетна отбрана в Полша и Чехия той ще разположи в руския анклав Калининград ракети с малък обсег от типа „Искандер“. Също в Калининград Русия има намерение да инсталира и заглушители срещу американската ракетна отбрана. Освен това една от ракетните дивизии няма да бъде разформирована, както беше предвидено.

Разполагането на ракетите в Калининград беше дискутирано и по-рано в Русия. „Бяхме принудени към тези мерки, каза сега Медведев. Повтаряхме на партньорите ни няколко пъти, че сме готови за положително сътрудничество.” Но за съжаление не искат да ни слушат.”

Така чаканите с надежда негови думи за бъдещото сътрудничество с новоизбрания американски президент Барак Обама бяха заглушени от военни заплахи. „Нямаме проблеми с американския народ, не страдаме от вроден антиамериканизъм, увери Медведев. И се надяваме, че партньорите ни – новото американско правителство – ще избере пълноценните отношения с Русия.”

Руско-американските отношения рядко са били толкова лоши, колкото през 2008 година. Войната между Русия и Грузия и еднозначната подкрепа на САЩ за грузинския президент Михаил Саакашвили сложи точката на серия от конфликти и противоречия при управлението на Буш: от признаването на Косово през форсирането на приемането на Грузия и на Украйна в НАТО, до изграждането на американската система за противоракетна отбрана в Полша и в Чехия. Всички тези стъпки Русия приемаше като обкръжаване от администрацията на Буш.

Дмитрий Медведев в обръщението си към нацията в Кремъл. Снимка: Ройтерс

„Можем да се радваме за края на ерата Буш”, казва по този повод Леонид Ганкин, отговарящ за външната политика на вестник „Комерсант“. Тя била „гигантски удар срещу руската демокрация”. Едностранният подход на САЩ, дори и с употребата на военни средства, довел до засилване на антиамериканските настроения в Русия – и едновременно с това до общо отхвърляне на западните ценности. По отношение на ракетната отбрана в Източна Европа, на разширяването на Изток на НАТО и на политиката към Иран Ганкин очаква промяна в американската външна политика само в нюансите. „Но въпреки това тая надеждата, че Обама ще подхожда с повече чувство и ще търси компромиси.”

По традиция руските политолози и политици предпочитат републиканските президенти, защото са по-предвидими. „За сметка на тях демократите постоянно са обвинявани, че не са патриоти”, казва Ганкин. Затова най-важните договори между Съветския съюз и САЩ винаги са били сключвани с републикански президенти. Същото твърди и политологът Александър Нагорни. „Победата на Обама е най-лошият вариант за Русия”, казва той. Бъдещият американски президент ще намали интензивността на конфронтацията с ислямския свят, преди всичко като намали присъствието на американски военни в Близкия изток. Политологът очаква изтегляне на американските войски от Ирак в рамките на следващата година и половина. В Иран Обама ще се опита да изведе на власт по-умерен политик, за да подобри връзките между двете страни. „Всичко това ще доведе до още по-голямо намаление на цените на петрола – и затова е лошо за Русия”, твърди той.

Освен това политологът очаква, че Обама ще подчертае демократичните си убеждения, което означава нови конфликти с Русия за правата на човека. „Медведев ще трябва да пусне от затвора Ходорковски, предрича Нагорни, и това ще доведе до повече хаос в политическото пространство.” Михаил Ходорковски, бившият шеф на концерна „Юкос“, лежи от пет години в затвора по спорни обвинения и присъди. Според Нагорни изборът на Обама крие един-единствен положителен аспект: САЩ вече няма да се опитват да засилват влиянието си в Грузия и в Украйна чрез преврати или военна намеса. „Затова военната конфронтация с Русия ще намалее.”

Преди изборите симпатиите на руския народ бяха същите, както и при германците: Барак Обама е по-симпатичен, отколкото конкурентът му Джон Маккейн. Много проучвания на общественото мнение потвърдиха този факт през последните седмици. Но като цяло интересът към изборите в САЩ сред населението беше доста скромен. Според едно проучване на института „Левада“ повече от половината от населението изобщо не е следяло предизборната борба в Америка. И повече от половината руснаци са убедени, че отношенията между САЩ и Русия няма да се променят, независимо кой ще бъде избран за президент.

В сряда лидерът на комунистите Генадий Зюганов и дори ръководителят на Либерално-демократическата партия Владимир Жириновски се изказаха положително за Обама. Зюганов го сравни с Джон Ф. Кенеди, „който декларира, че САЩ няма да се бият и да влизат в конфликти със СССР, а ще водят диалог и ще намират отговори.”

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.