Кой е Барак Обама?

Новият американски президент Барак Обама маха на привържениците си в Чикаго след победата на изборите. Снимка: Ройтерс

Отгледан от майка си и нейните родители, Барак Обама не израства в богато семейство. За да плати образованието си взема студентски заеми. След колежа работи за християнски църковни организации в Чикаго, като подпомага общностите, засегнати от затварянето на металургичните заводи. Обама отхвърля привлекателни предложения за работа, след като завършва право в Харвардския университет и се връща в Чикаго, където оглавява успешна кампания за повишаване броя на регистрираните гласоподаватели. Постъпва на работа в малка адвокатска кантора, преподава конституционно право и продължава активната си работа с местните общности. Обама и съпругата му Мишел имат две дъщери Саша на 7 години и Малия на 10.

Детство

Барак Хюсеин Обама е роден на 4 август 1961 г. на Хаваите. Неговият баща, също Барак Обама, е роден и израснал в малко село в Кения.

Майката на Барак, Ан Дънам, прекарва детските си години в провинциален Канзас. След Втората световна война, в която участник е дядото на Обама, родителите на Ан се местят на Хаваите. Там, в Хавайския университет се срещат родителите на Барак. Майка му е студент, а баща му е спечелил стипендия, която му позволила да замине за Америка. Бащата е мюсюлманин, синът става християнин. (Тази подробност от биографията му стана причина за много спекулации в предизборната борба, че Обама е прикрит мюсюлманин). По-късно баща му се връща в Кения и Барак израства с майка си на Хаваите, но прекарва част от детството си и в Индонезия. Впоследствие заминава за Ню Йорк, където завършва Колумбийския университет през 1983 г.

Студентските години

След като се дипломира се премества в Чикаго през 1985 г., където става местен активист от религиозна организация, полагаща усилия за подобряване условията на живот в бедните квартали, където престъпността и безработицата се ширят. Организацията постига известен успех, но Барак осъзнава, че за да се подобри истински животът на хората и то не само в отделна общност, ще е нужна освен промяна на местно ниво, още промяна в политиката.

Новият американски президент Барак Обама маха на привържениците си в Чикаго след победата на изборите. Снимка: Ройтерс

Заминава за Бостън, където през 1991 г. получава степен по право и става първият афроамериканец председател на студентската организация “Харвард Лоу Ривю”, която публикува месечното издание на изучаващите право в университета.
Скоро се връща отново в Чикаго, където е адвокат по защитата на човешките права и преподавател по конституционно право. Неговата работа като правозащитник го довежда до решението да се кандидатира за сената на щата Илинойс, където прекарва осем години. През 2004 г. е избран за член на Сената в Конгреса на САЩ.

Политическа кариера

Богатият и разнообразен опит в живота на Барак Обама, това че израства на различни места, с хора с различни идеи, вдъхновява неговия политически живот. На фона на разделението в политическия спектър той продължава да вярва в способността хората да се обединяват около политика на постигане на конкретни цели, която поставя преодоляването на предизвикателствата от ежедневието на хората пред теснопартийните сметки и политически дивиденти.

Новият американски президент Барак Обама върви с жена си Мишел (вдясно) и децата им Малия и Саша след победата на изборите. Снимка: Ройтерс

В сената на Илинойс това означава съвместна работа както с демократи, така и с републиканци, с цел подпомагане на трудещите се чрез разработване на програми като тази за облекчаване на местното данъчно облагане върху личните доходи, върнало в семейния бюджет на домакинствата в щата над 100 долара. Работи и за разширяване на образователните програми за малките деца.
В Сената във Вашингтон се насочва към справянето с предизвикателствата на глобализирания свят през 21 век. Първият закон, който прокарва заедно с републиканеца Том Кобърн, позволява на всеки американец да провери в Интернет къде и как се изразходва всеки цент от неговите данъци. Обама е сред основните гласове зад реформата, довела до премахването на свързаната с лобитата корупция в Конгреса.

Като член на Комисията по проблемите на ветераните от войните, сенатор Обама се бори за това ветераните от Илинойс да получат обещаните им помощи, като работи усилено и за подготовката на комисията да посрещне нуждите на хиляди ветерани, завръщащи се от Ирак и Афганистан. Осъзнавайки терористичната заплаха от оръжията за масово поразяване, Барак Обама пътува до Русия заедно със сенатора-републиканец Ричард Лугар за стартиране на нова вълна от усилия за откриване и обезопасяване на смъртоносни въоръжения по света. Разбирайки заплахата за американската икономика и сигурност от пристрастяването на страната към петрола, Обама работи за обединяване усилията на автомобилните компании, профсъюзите, фермерите, бизнеса и политиците от двете партии за популяризиране на по-широката употреба на алтернативни горива и по-високите стандарти за икономичност на колите.
Независимо дали става въпрос за бедността, показана наяве от урагана “Катрина”, геноцида в Дарфур или ролята на вярата в американската политика, Барак Обама продължава да говори за проблемите, които ще определят облика на Съединените щати в 21 век.

Използвани са материали от официалния сайт кандидата.

От агенция „Фокус“

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.