Мишел Обама като новата Джаки Кенеди

Мишел Обама на предизборен митинг на съпруга си в Денвър, Колорадо. Снимка: Ройтерс

„Аз съм статистическа аномалия. Едно чернокожо момиче, израсло в чикагския Саут сайд… Изобщо не би трябвало да съм тук“, казва Мишел Обама. След избирането на съпруга й Барак за президент на САЩ тя вече е първата чернокожа първа дама в историята на страната.

Привържениците й виждат в нея една нова Джаки Кенеди – също така млада и елегантна. Смаяни от нейната искреност и откритост, а и пораздразнени от хапливия й хумор, противниците на Мишел я обвиняват в антиамериканизъм, арогантност, дори в расизъм. Мнозина превъзнасят нейната грация и ум, а консервативните медии я кръстиха „горчивата половинка“ на сенатора от Илинойс и „мадам Недоволство“.

Днес, на 44 години, Мишел Обама признава колебанията си, когато съпругът й се впуснал в надпреварата за Белия дом. Искала да опази семейния си живот. И приела, като поставила условия – десетгодишната Малия и седемгодишната Саша да виждат баща си поне веднъж седмично. А той пък да откаже пушенето. Което Барак изпълнил – наполовина, защото сам признава, че от време на време посяга към цигарите – това забранено удоволствие.

Мишел Обама е израснала в скромно семейство в чикагския Саут сайд – най-бедния квартал на града. Четиримата се смествали в двустаен апартамент. Баща й Фрейзър Робинсън, чиновник в кметството, работил през целия си живот, макар и болен от множествена склероза. Майка й Мериън се занимавала с децата. При все това през 1981 година Мишел успяла да влезе в реномирания Принстънски университет.

В дисертацията си по социология тя разглежда расовото разделение – описва как чернокожите студенти се срастват с „бялата социална и културна структура“ и все по-малко припознават общността, от която идват. Въпреки забележителния си ръст (1,82 см), Мишел не проявява желание да спортува, тъкмо защото е „висока, черна и атлетична“, разказва един от бившите й преподаватели.

След Принстън тя завършва юридическия факултет в Харвард, после работи като адвокат в една кантора в Чикаго. Там среща бъдещия си съпруг. Отначало отблъсква ухажванията му, но един ден младият Барак все пак успява да я склони да гледат заедно някакъв филм на Спайк Лий. След като през 1992 г. сключват брак, тя напуска частния сектор и постъпва на работа в кметството на Чикаго, после в университетската болница. В момента е неин вицепрезидент и отговаря за отношенията с външни организации.

Госпожа Обама беше един от стожерите на кампанията, водена от съпруга й. Тя даде стотици интервюта и успя да очарова огромни тълпи с дрезгавия си глас. Съпругът ми ще бъде „един изключителен президент“, предрече Мишел. Но някои медии, а също и Синди Маккейн, съпругата на републиканския кандидат, изразиха съмнения дали Мишел е истинска патриотка. Припомниха как през февруари тя заяви пред множество избиратели: „За пръв път през своя съзнателен живот съм истински горда от страната си.“ „Естествено обичам страната си… и никъде другаде, освен в Америка, история като моята нямаше да е възможна“, обясни тя по-късно.

Не всички харесват начина, по който Мишел показва, че не е „жена под чехъл“ и разправя как мъжът й „хъркал и имал лош дъх сутринта“, как не се научил „да си оставя чорапите при мръсното бельо“. „Че съм устата, устата съм. Обичам да закачам мъжа си. Той е напълно способен да се оправи с една силна жена. Още един признак, че е способен да бъде президент“, отвръща госпожа Обама. Тя самата няма намерение да играе някаква видна роля в Белия дом. Двамата с Барак „си говорим за всичко, но аз не съм негов политически съветник. Аз съм негова жена“, казва Мишел.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.