Олга Куриленко – момичето на Бонд, което предаде комунизма

Ще примами ли Джеймс Бонд в Русия Олга Куриленко? Постер за „Спектър на утехата“

Момичетата на Бонд често попадат в капани, но Олга Куриленко се надява, че комунистите никога няма да я спипат. Куриленко, украинската актриса, която партнира на Бонд в „Спектър на утехата”, беше заклеймена от комунистическата партия в Санкт Петербург, защото помагала на „убиец на стотици съветски хора и техни съюзници”. Явно невъзприемчиви за факта, че Бонд е измислен герой, комунистите обвиняват украинката, че съдейства на „човек, който от десетилетия работи по заповед на Тачър и Рейгън за разрушаването на СССР”.

Във възвание към актрисата на своя уебсайт партията пише: „Съветският съюз ти даде образование, грижи се за теб и те отгледа безплатно, но никой не е подозираше, че ще извършиш такъв акт на интелектуално и морално предателство.” Това не е първият път, когато комунистите от Санкт Петербург – или Ленинград, както биха предпочели да се нарича – взимат на мушката „коварен” западен филм. По-рано тази година те твърдяха, че филмът „Индиана Джоунс и царството на кристалния череп”, в който действието се развива по време на Студената война през 1957 г., е средство за груба антисъветска пропаганда и заклеймиха образите на Харисън Форд и неговата безмилостна руска богиня на отмъщението Кейт Бланшет, наричайки ги капиталистически марионетки. Партията заяви, че в Русия Форд „няма никакво бъдеще” – съобщение, което очевидно не е достигнало до редовните кинозрители в страната, които се тълпят, за да видят филма, показан рекордно в 808 киносалона.

Комунистите, обаче може и да реабилитират Куриленко – ако тя примами своя партньор – звездата Даниел Крейг, в лапите на руските секретните служби за разпит. „Нека го накараме да каже какви други планове са подготвени в Пентагона и Холивуд, за да дискредитират Русия и да издълбаят пропаст между народите на Русия и Украйна”, казват от партията.

Сергей Малинкович, секретар на градския комитет на партията, казва пред „Таймс”: „Всеки знае, че ЦРУ и МИ6 финансират филмите за Джеймс Бонд като специална операция за психологическа война срещу нас. Това украинско момиче спи с Бонд, което означава, че Украйна спи със Запада.” Комунистическата партия е отслабнала след рухването на Съветския съюз през 1991 г., но остава втората по големина партия в Думата – руския парламент. Организацията на партията в Санкт Петербург е отцепническа фракция и гласовита опозиция във втория по големина град в Русия.

Олга Куриленко в родния Бердянск преди да измени на комунизма. Снимка: ег.ру

Куриленко е на 28 г., родена е в Бердянск, по онова време в съветска Украйна. Пристанищният град не е много далеко от Крим, където расте напрежението относно бъдещето на руския черноморски флот. Украинският прозападен президент Виктор Юшченко, настоява, че флотът трябва да напусне този район до 2017 г. в края на срока на договора за наем, но Русия иска да остане. Юшченко също така прави усилия за присъединяване към НАТО, действие, на което Кремъл и много проруски настроени украинци, се противопоставят остро.

Куриленко е обвинена в съучастие с врага като става звезда заедно с британския шпионин, докато борбата срещу НАТО продължава. Казват й: „Как можеш да напуснеш родината си в такъв момент, когато се нуждае от теб? Наистина ли искаш момичета от Крим да бъдат изнасилвани от жестоки и глупави американски морски пехотинци? Къде е твоят патриотизъм?” Страховете от идеологическа зараза, очевидно не пречат на господин Малинкович (34-годишен) да твърди, че той вече е гледал „Спектър на утехата”, въпреки че в Русия ще се излъчи след седмица. „Аз гледах пиратско DVD”, обяснява той.

Да спиш с врага

Джеймс Бонд е „враг” на Съветския съюз но има и някои моменти на разведряване:

– Във филма „Шпионинът, който ме обичаше”, той си партнира с руската агентка Аня Амасова, за да попречат заедно на затворен в себе си мегаломан на име Стомберг, който планира да разруши света и да създаде нова цивилизация под морето. Амасова е пленена от чара на Бонд и двамата преспиват заедно.
– Бонд също се споразумява с бивш агент на КГБ – Валентин Зуковски във филма „Златното око”. Зуковски подготвя среща между Бонд и Янус. Във филма „Един свят не е достатъчен” Зуковски спасява живота на Бонд.
– В „От Русия с любов”, Бонд е преследван из Европа в компанията на красивата съветска шпионка Татяна. Те плават заедно във венецианска гондола.

По в. Таймс

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.