Бойко Борисов и хомосексуализмът

Кметът на София и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се изпусна на два пъти само за една седмица и в България се размириса.
Най-напред пред бТВ се опита да оправдае т. нар. възродителен процес и Живков. И изправи на нокти и турците, и българите – пак ли се почна? Ще ги преименуваме ли още веднъж?
После Борисов се опита да замаже гафа и успокои турците. Ден по-късно нахално каза – вади се етническата карта и се говори за нов възродителен процес, за да отвлекат вниманието… Ами кой всъщност заговори за възродителен процес?

Резултатът не закъсня – след изцепката на лидера на ГЕРБ, ДПС веднага поиска в парламента да се приеме закон, който осъжда възродителния процес. От това следват нови циркове – “Атака” да се разлае, националистите извън парламента, живковистите, бойковистите и т. н.
Очевидно е, че т. нар. етническа карта се разиграва точно от Бойко Борисов. Може би иска да привлече гласове от националисти, може би иска да подготви почвата за съюз с “Атака”? Негова си работа. За сметка на какво, обаче? Като разклати държавата?

Дни по-късно Борисов пак се изпусна, този път по повод изявлението на премиера Станишев, че БСП няма да допусне ГЕРБ до властта и България да се мутризира. Кметът отговори: „…Бих направил всичко възможно хората с хомосексуални нагласи да бъдат извън управлението на страната, защото това се отразява на психиката на народа и на взимането на важни решения.“ Това е недвусмислено обвинение в хомосексуализъм към премиера.

Ако се сравнят взаимните нападки на премиер и кмет, се вижда следното – Станишев обвинява Борисов във връзки с мутри, за което неведнъж е ставало дума. Самият Борисов не отрича, че е бил съдружник във фирми с мутри. Биографията му на бодигард го причислява към тях, малко или повече. Дали и как управлението му в общината е свързано с мутризация, може да се спори. Но въпросът е за политика.
Преведено на директен език, Станишев казва: „Ти си мутра.“ Борисов отговаря: „Ти си гей.“ А това вече е въпрос на сексуална ориентация.

Какви са основанията на Борисов да отговаря така? Слухът, че премиерът е гей, често се разпространява пред журналисти от Борисов. Това е добре известно в медийните среди, тъй като кметът общува свободно с журналисти. По форумите в Интернет пишат премиера с името СерГей. Внушенията идват от привърженици на “Атака”, на Борисов, от различни недоволни от управлението и от страна на т. нар. ченгесарница. Но няма основания да се твърди, че премиерът има обратна сексуалната ориентация. Някои клюкарски вестници намекват, че Станишев е гей. Но избягват да раздухват клюки, че премиерът има любовни забежки зад гърба на жената, с която живее – както раздухват подобни клюки за други политици.

Борисов насочва недоволните, като му създава образ на гей. Дали това е почтено или не, по-важното е, че на практика кметът подменя критиката към управлението на Станишев с дискредитиране на примитивно равнище.

Ситуацията поставя въпрос за политическото бъдеще на Бойко Борисов. Неговата партия е член на Европейската народна партия, но само за седмица той направи две прегрешения – защити, макар и с уговорки, възродителния процес и отправи “обвинения” в хомосексуализъм, което само по себе си е скандално от гледна точка на европейските ценности. Не става въпрос за присъствието на гейове в политиката (например кметът на Париж, кметът на Берлин са такива), а за демократични принципи и отношение. Хомосексуалистите са били изтребвани по време на Третия райх наравно с циганите и евреите. Агресивно отношение към тях показват днешни националисти, които в много случаи са зле прикрити фашисти.

Очевидно Борисов се самозаявява като политик, по-близък до загиналия неотдавна австрийски националист Георг Хайдер, отколкото като десен демократ. Реакцията от ЕНП сигурно няма да закъснее. Любопитното е, че именно националистът Хайдер стана известен с хомосексуализъм – особено коментирано, след като неговият наследник в партията призна за връзка между тях.

А у нас националистите обичат да говорят против хомосексуализма. Досега от българските политици само Волен Сидеров и Бойко Борисов са се снимали голи. Сидеров имаше гола сесия в лайфстайл списание преди 10-ина години, а Борисов неколкократно се появява по бицепси, за последно преди месец на корицата на сп. “По-здрави”.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.