Защо талибаните крият опиум за 3,2 млрд. долара?

Афганистанци унищожават посеви с мак в източната афганистанска провинция Нангархар. Снимка: Ройтерс

Афганистан е най-големият производител на опиум в света. Всяка година в икономиката на страната от продажбата му влизат около 7 милиарда долара, който заедно с продажбите на необработен мак и хероин, набъбват до 18.7 милиарда долара. От тези пари за талибаните остават между 100 и 200 милиона долара, с които те финансират военните си операции. По последни данни на Службата на ООН за наркотиците и престъпността през последните три години от маковите полета на Афганистан са изчезнали между 6000 и 8000 тона опиум. Това представлява близо 93 процента от опиума в света, с който може да бъдат снабдявани всички зависими от хероин на планетата в продължение на две години. Защо талибаните крият опиума и ще успеят ли силите на НАТО в страната да разкрият огромните количества пише сп. Тайм.

Ако международните сили, свързани с контрола на наркотиците и с правоналагането са прави, най-вероятно талибаните укриват в Афганистан опиум на стойност около 3,2 милиарда долара. Това създава огромни затруднения пред НАТО, който реши през този месец да атакува опиумните лаборатории на Афганистан и мрежите за контрабанда. Ако съществува, резервът от наркотици ще има силно влияние върху колебливите мирни преговори на афганистанските власти с талибаните – преговори, които са подкрепяни както от главнокомандващия на Централното военно командване на САЩ, така и от двамата кандидат-президенти.

Според Службата на ООН за наркотиците и престъпността през последните три години от маковите полета на Афганистан са изчезнали между 6000 и 8000 тона опиум. Това представлява близо 93 процента от опиума в света. Количеството е достатъчно да бъдат снабдявани всички зависими от хероин на планетата в продължение на две години. Засега местонахождението на липсващия наркотик е мистерия, но международните агенции за контрол на опиума казват, че талибаните са започнали да складират огромни количества от наркотика, който, щом напусне границите на Афганистан, се продава за 464 000 долара за тон. Когато неотдавна британските сили окупираха град Мусикали в провинция Хелманд, те разкриха склад с 45 тона опиум. Но това е само малка част от изчезналото количество. „Къде е опиумът, питаме ние”, каза Антонио Мария Коста, генерален директор на Службата на ООН за наркотиците и престъпността. Наскоро той призова силите на НАТО и западните разузнавания да започнат да търсят наркотиците агресивно.

Преценките на ООН за липсващите количества се основават на проста аритметика и пазарна икономика. Световната консумация на опиум на година е твърдо около 4500 тона. Почти цялото количество идва от насажденията в Афганистан, където посевите носят на фермерите около един милиард долара годишно. Досега фермерите са прибрали доста над световните потребности от последните години. Реколтата през миналата година беше рекордна и възлизаше на 8200 тона. През тази година тя намаля леко до около 7700 тона, донякъде заради факта, че световната криза с храните увеличи драстично цената на пшеницата и накара много афганистански фермери да започнат да отглеждат тази култура вместо опиум.

Това, че толкова много опиум е изчезнал от световния пазар на наркотиците, може и да звучи като добра новина. Но според Коста липсващите количества са потенциална бомба със закъснител. С което са съгласни много от правоналагащите органи. Говорителят на британската Агенция за борба с организираната престъпност твърди, че талибаните трупат резерв, за да контролират цените. Той твърди също, че силите на НАТО са открили запаси на талибаните с опиум. Въпреки изобилната реколта цената на хероина на улиците в Европа остава 67 долара на грам, а цената, която афганистанските фермери искат за продукцията си, продължава да бъде 70 долара на килограм. Ако през последните две години е била продадена цялата реколта, “цените щяха да се сгромолясат, казва Коста. Но нямаше понижаване на цените.”

Самите талибани не отглеждат опиум, но печелят милиони като събират десятък от фермерите. Тъй като употребата на хероин на Запад постоянно спада, цената на опиума намалява – затова властите са притеснени от трупаните от талибаните резерви. “Кой би имал интерес да девалвира цените? Хора, които искат да нанасят вреди”, продължава Коста. Той е убеден, че талибаните пазят опиума за по-лоши времена. Според него в последно време стотици афганистанци, които работят за службата по наркотиците на ООН в Южен Афганистан, намират бележки, написани от талибаните, които съветват фермерите през тази година да не отглеждат опиум. Подобни указания на талибаните през последната година, когато бяха на власт – през 2001-ва – доведе до недостиг на доставките и растящи цени на световния пазар. “Това е класическа манипулация на пазара”, казва Коста.

Възможно е талибаните да трупат резерви от дрогата в подготовка за евентуална атака срещу контролиращите пазара на наркотици в Афганистан. На срещата си в Будапеща министрите на отбраната на страните членки на НАТО се съгласиха за първи път да използват войниците си в Афганистан, за да атакуват опиумните лаборатории и ескортите на контрабандистите, а не само да унищожават насажденията с опиум.

Има обаче и други възможни обяснения за липсващия опиум. В Европа и в САЩ все по-малко хора използват хероин, а кокаинът става все по-популярен сред младите хора. Зависимостта от хероина обаче става все по-горещ проблем в Русия и в Китай. Специалист от британските правоохранителни органи смята, че липсващият опиум може да е насочен към тези растящи пазари и затова все още да не се отчита от данните на ООН за употреба на наркотици. “Част от липсващия опиум може да се е загубил при контрабандата или обработката, или да е скрит някъде между Кандахар и Турция, дори в западна Европа”, казва Пол Смит, ръководител на Operational Studies Program към Кралския институт на обединените служби в Лондон. И все пак, малко от специалистите в сферата на правоприлагането и търговията с наркотици вярват, че тези фактори могат да обяснят всичките липси. А намеренията на талибаните си остават загадка.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.