Парното на Ковачки работи, а в София – не. Стуууууд

Прокурорите погнаха Ковачки. Но неговите топлофикации в пет града работят, а софийската – не. На частните му дружества им разсрочиха дълга към „Булгаргаз“ и ги снабдяват с гориво. На софийската гориво не дават. Тя е държавно-общинска, с 200 млн. дълг, кметът на София я рита като топка към министерския съвет, сякаш им бие дузпа. И радиаторите студени, докато въпросът се реши.

И докато политолозите в кръчмата се питат колко е богат Ковачки и дали не са го ударили, щото си направил партия (виж материала встрани), София го закъсва. Писъците предстоят. Парно може и да няма до Коледа. Половината софиянци не плащат и се заканват, че няма да платят, защото са недоволни от сметките. Дружеството не може да си събере неплатеното – съдът е неефективен (а топлофикациите на Ковачки нямат проблем – едни здравеняци обикалят длъжниците). Държавата трябва да бръкне и да плати от джоба на данъкоплатеца вместо онези, които не са си платили. И не само на тях – дотирането на парното ощетява всички останали данъкоплатци, които се топлят с ток, въглища и дърва. И може да бъде санкционирано от Брюксел.

Подкрепа за тези, които не плащат, дава и парламентът – депутатите не искат да гласуват закон, който позволява да се спира парното на блока, половината от който не са си платили.

Кметът на София прехвърля отговорността. А в цяла Европа подобни дружества са с участие на общината. Дори над над 50%, като в Стокхолм, примерно. Приходите са значителни, 30% от горивото е боклукът на града – без никакви заводи за преработка. Тук кметът популист Борисов направи софийския боклук най-скъпия в България, и не му идва наум, че той може да е гориво. А на това отгоре иска да подари и общинско дружество на държавата, за да прехвърли към нея недоволството на хората. Е, това се вика български политик.

По традиция от социализма тук искат от държавата – да намали цените, да вдигне заплатите. Като и тия от Кремиковци – държавата да троши пари на данъкоплатеца, да им дава заплати – на едно частно предприятие, което никой не иска да купи и е нерентабилно. Откъде накъде? За парното е същото – като газът е скъп, държавата да го плаща.

Очертава се софиянци да си приготвят по едно кюмбе, щото с радиатори на ток ще започнат да откриват колко всъщност е евтино парното.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.