Отговор на „Шел“ на въпроса защо цените на горивата са еднакви в различните вериги бензиностанции

Уважаема г-жо Киркова,

Благодаря за Вашия въпрос представен по-долу:

Моля ви за коментар във връзка с ново изказване на г-н Петко Николов, председател на КЗК (Комисиятаза защита на конкуренцията), че КЗК провежда разследване за наличие на картел между големите вериги бензиностанции, които предлагат горивата на почти еднакви цени. Цените на бензините, дизела се различават с 1-2 стотинки, което не се наблюдава в търговските обекти в другите европейски страни.

В отговор на този въпрос предлагам на Вашето внимание следния коментар:

Комисията за защита на конкуренцията се самосезира през юни 2008 г. и започна производство, за да установи евентуално наличие на картелно споразумение между дистрибуторите на горива. Shell България, както и останалите членове на Българската Петролна и Газова Асоциация, получи писмо от КЗК с иск за предоставяне на информация, която има търговски характер.
Shell България представи на КЗК в срок изискваната информация като по този начин се надяваме, че сме подпомогнали прецизния анализ на пазара на горива в страната.
Прилагайки своите Основни бизнес принципи и спазвайки местното законодателство Shell функционира на пазара на горива в България и се конкурира с другите играчи по един честен и етичен начин. В този смисъл нямаме основание за притеснение по отношение на изхода от  производството, което се надяваме да приключи скоро. Но същевременно си заслужава да се отбележи, че подобно действие от страна Комисията за защита на конкуренцията хвърля сянка върху репутацията на компаниите, засегнати от производството.
В основата на ценовата политика на Shell България е механизма на търсенето и предлагането, като при това отразява динамиката на пазара, който се характеризира като висококонкурентен. Компанията е ангажирана да предлага на своите клиенти високо качествени горива на конкурентни цени и ние вярваме, че този наш пазарно ориентиран подход е в полза на нашите клиенти.

В случай на допълнителни въпроси съм на разположение
Поздрави
Камелия

Камелия Славейкова
Изпълнителен директор
Shell България ЕАД

Виж тук статията „Защо цените по бензиностанциите са еднакви? (Или как ни дерат кожата)“, за която е изпратен горният отговор.

ядец
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.