Корупцията в България и Румъния минира разширяването на ЕС

Фермери протестират в София срещу правителството заради спирането на европейските субсидии за селското стопанство. Снимка: Ройтерс

След поредицата кореспонденции за корупцията и престъпността в България и Румъния (виж тук и тук) авторитетният вестник „Интернешънъл хералд трибюн“ (Париж) помества в днешния си брой и редакционен коментар, който ви предлагаме. Заглавието е на e-vestnik.

Когато Европейската комисия реши през септември 2006 г. да предложи приемането на България и Румъния в Европейския съюз, никой не твърдеше, че те са наистина готови. Смяташе се, че членството в ЕС ще ги задържи сигурно извън орбитата на Русия. Имаше също и надежди, че присъединяването им към общоприетите европейски политически практики ще ускори усилията им да обуздаят организираната престъпност и корупцията. Последното се оказа поразително погрешна преценка.

Онова, което всъщност се случи, както Дорийн Карвахал и Стивън Касъл описаха подробно в „Интернешънъл хералд трибюн“, бе, че перспективата за милиарди евро европейски субсидии само поощри престъпниците да разнообразят контрабандата и изнудването с навлизане в политическите и съдебните системи – за да източват по-добре парите на ЕС. Днес България е класирана от „Трансперънси интернешънъл“ като най-корумпираната страна от 27-те членки на ЕС. Страната може да изгуби почти половин милиард евро помощ, която бе замразена през юли поради опасенията, че е уязвима. Румъния също буди сериозна загриженост.

Това състояние на нещата е опустошително на всички нива. Българите и румънците се нуждаят отчаяно от европейските помощи за развитие. А шокиращите доклади за корупцията втвърдяват съпротивата на другите европейци за по-нататъшно разширяване на ЕС, като по този начин намаляват шансовете на Турция или Украйна да се присъединят някога. Може би най-печалното е, че разпространението на корупцията на всички нива на управлението и обществото, както и в Русия и някои други балкански страни, я прави много по-трудна за изкореняване навсякъде.

Статиите в „Интернешънъл хералд трибюн“ показаха как тези, които се опитват да изобличат или да се борят срещу престъпниците в България, са редовно заплашвани, осакатявани или убивани и как тези престъпления обикновено остават неразкрити. В резултат на това, споделят местните пред нашите репортери, хората са започнали да приемат корупцията като неизбежен факт от живота и са станали равнодушни към борбата с нея.

Погрешното заключение би било да се затвори вратата на ЕС завинаги. Правилното би било да се гарантира, че тези, които минават през нея са готови, и те да получават цялата необходима подкрепа, за да бъдат пълноправни и здрави членове.

Оригиналът на статията

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.