Историята на комунизма влиза в румънските училища

Снимка на комунистическия лидер на Румъния Николае Чаушеску е сложена на гроба му в Букурещ по повод 90-ия му рожден ден. Снимка: Ройтерс

„История на комунизма в Румъния“ е заглавието на новата програма, която румънското Министерство на образованието въвежда в учебната програма, почти 19 години след падането на диктаторския режим на Николае Чаушеску. Курсът и учебникът за него са предназначени за първата генерация, която не познава комунистическия период. През тази година проектът ще е пилотен, а през следващата ще бъде включен в учебната програма.

Около 60 преподаватели в цялата страна експериментират с новия предмет. Един от тях, Аурелиан Тудорица, учител по история в гимназия в Букурещ, е преминал курс на обучение и е получил учебник, по който преподава. “Учениците не знаят много за този период, намирам това за интересно. Освен това, прочитайки учебника, и аз научих нови неща, въпреки че съм живял и преподавал преди 1989 година”, обяснява Тудорица с усмивка преди да влезе в час. За първия урок той е решил да организира дебат за предимствата и недостатъците на този период. След няколкоминутно притеснение, езиците се развързват.

“Нашите баби и дядовци говорят с носталгия за времето на Чаушеску и може би имат право, това е бил един добър период. Те имат възможност да направят сравнение”, казва една ученичка. “Така е, не може да се каже, че е било много лошо. Когато приключиш образованието – имаш работа, дом. Днес какво има?”, пита друго момиче, преди да бъде прекъснато от седящото на същия чин момиче с думите: „Но ти не си живяла тогава.“ На излизане от часа Лучиан, един от учениците, обяснява, че за него е важно да се запознае с този период, за да знае какво е било истинското положение. Що се отнася до дома, там не се говори много по този въпрос.

“Този предмет е много важен за децата, които не са живели през този период”, смята Дору Думитреску, главен инспектор в Министерството на образованието. Според него ролята на учителите за успеха на проекта е важна, тъй като учителят би могъл да деформира реалността, а някои преподаватели може да са настроени към комунизма носталгично. За да се избегне това, на преподавателите се предлага педагогическо обучение, което обаче не е задължително. В началото на годината в подобно обучение участваха тридесетина учители и биха могли от своя страна да обучат други учители в страната.

Учебникът е съставен от шестима съавтори. Сред тях е и Ралуца Гросеску от Института за разследване на престъпленията на комунизма. “Най-голямата трудност беше да се споразумеем за визията, защото не искахме да правим пропаганден учебник”, казва тя и добавя, че разнообразието на източниците е било изключително важно, тъй като целта на този курс е да даде възможност на младите сами да си направят преценка. “Заглавието на учебника – „ЕДНА история на комунизма в Румъния“ – е многозначително, тъй като това е историята, която НИЕ предлагаме”, обяснява тя.

В увода към учебника председателят на Института за разследване на престъпленията на комунизма Мариус Опреа казва, че появата на този учебник, почти 19 години след падането на режима, не е случайност. “Живеем в свят, който се страхува да говори открито за миналото. Ние искаме вие да можете да правите това”, пише той.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.