Живите мумии в политиката – Руменовци, Томовци и сеизмологът Борисов

В България няма провалил се политик.

Така е и с Костов, така е и с Румен Петков, Овчаров. Или пък Александър Томов – човек, който след случая с ЦСКА и “Кремиковци” (в чиито ръководства беше), трябва да се покрие в миша дупка. Вместо това Томов постоянно се появява със снимки и изявления във вестниците и в новините на телевизията, с което само поддържа съмненията, че в България е достатъчно да си платиш, за да те канят за интервюта и да ти пускат снимката. (Тук трябва да се отбележи, че май единственият, който се засрами и се покри за известно време беше бившият премиер от БСП Виденов. Или пък в неговия случай няма кой да му плаща за пиар).
Всеки, който се е провалил, продължава да е партиен лидер или важен фактор в своята партия и да се развява с изявления по медиите всеки ден.

Румен Овчаров, човек, който докара сегашните цени на газа с договорите с Москва, докара топлофикация София до фалит с хватките си (може би за да я поднесе по-евтино на руската “Газпром”), и тепърва ще му сърбаме попарата заради АЕЦ “Белене” (от която се отказа като инвеститор германската RWE), човек, който подаде оставка като министър заради съмнения за корупция и скандални обвинения от бившия шеф на националното следствие… Та този човек беше преизбран за шеф на софийските социалисти. Сигурно софийската организация на БСП ще му построи и мавзолей, и един ден ще го сложи в него.

Това е удивително – министър, който е отнесъл толкова много недоволство и негативи, да го преизбират за партиен вожд 15 години безспир. На практика излиза, че той се вози на каляската на своята партия с твърд електорат. Вероятно отблъсква някои гласове на избиратели извън партията, но я владее отвътре.

Главният му враг всъщност е съпартиецът Румен Петков. Той също е провалил се политик, забъркан в сума скандали, но също шества победоносно всяка седмица в медиите. Тия дни възмути организацията “Репортери без граница” с изявленията си срещу немски журналист – според Петков такива като Юрген Рот трябвало да ги бият по устата, през ръцете и всяка част от тялото. След побоя над журналист неотдавна, призивът на Петков може да се тълкува много буквално. Още повече, че бившият вътрешен министър беше “осветен” като човек, който се среща и поддържа връзки с мутри. Това не му пречи – българските медии го уважават, интервюират и също като в случая с Овчаров, не му задават нито един неудобен въпрос. Най-малкото заради последния случай с немския журналист.

Като се огледа човек откъде иде новото в политиката, става още по-голям песимист. Лидерът на водещата според социологическите проучвания партия ГЕРБ Бойко Борисов тия дни каза, че земетресението в София е предизвикано от …правителството. Взривът в Челопечене това лято, за който е виновно правителството, не може да не е оказал влияние, заключи Борисов.
Боже, пази България – този надпис на старите български монети става все по-актуален.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.