Как в Иран откриват истината за Холокоста

Сайт на персийски се бори с антисемитската пропаганда на президента Махмуд Ахмадинеджад

0604-holocost-2.jpgОт средата на януари специална интернет-страница на персийски просвещава иранците за Холокоста и жертвите на нацизма през Втората световна война. Тя е част от сайта на мемориала на жертвите на Холокоста Яд Вашем в Ерусалим, който всяка година регистрира 20 000 посещения от мюсюлмански страни. Новата страница на персийски съдържа 20 глави, които разясняват историческите факти около съдбата на евреите – от идването на власт на нацистите, през конференцията Ванзее до Нюрнбергските процеси. Те са подкрепени със снимки и истории за съдбите на жертвите. Досега сайтът на мемориала Яд Вашем беше достъпен само на иврит, английски и на руски език.

Идеята за създаването на персийския вариант беше провокирана от два факта. Първият е, че в Иран липсва информация за участта на шестте милиона евреи, убити от нацистите през Втората световна война.
Вторият е, че иранският президент Махмуд Ахмадинеджад води целенасочена антисемитска политика още от избирането си през лятото на 2005 г. Той не пропуска възможността да отрече масовото избиване на евреи от нацисткия режим. През декември 2005 г. в специална реч по иранската национална телевизия нарече Холокоста „мит“ и предложи еврейската държава да бъде „сместена“ в Европа или Северна Америка: „Днес е създаден мит, наречен Холокост, и той се поставя над Бога, религията и пророците.“ Ахмадинеджад подчерта, че ако европейците толкова много настояват, че Холокостът е факт, трябва да поемат отговорността за него.

В края на миналата година иранският президент организира световна конференция срещу Холокоста, в която участваха 67 представители от 30 страни. Поканени бяха видни западни историци-ревизионисти, които отричат съществуването на Холокоста – роденият в Германия австралийски професор Фредерик Тобен, французинът Робер Форисон, бившият основател и член на расистката организация Ку-Клукс-Клан Дейвид Дюк, британецът Дейвид Ървинг.

Участваха и много ирански експерти и членове на антиционистки ултра-ортодоксални организации, отричащи както държавата Израел, така и съществуването на газовите камери в концентрационните лагери. Надсловът на конференцията беше “Изучаването на Холокоста: Глобалната перспектива”. На откриването й Ахмединеджад отново повтори, че избиването на шест милиона евреи е „мит“ и „преувеличение“ и призова Израел да бъде изтрит: „Ако е извършено престъпление, защо потиснатият палестински народ трябва да плаща за него? Ето нашето предложение: дайте на евреите от собствената си територия в Европа, САЩ, Канада или Аляска, където те да основат своя държава.“

Конференцията беше осъдена от световната общественост – от държавния департамент на САЩ, от редица еврейски организации, които подчертаха, че заиграването с антисемитските идеи не е новост. Посланието на протестите беше ясно: историята на 20-ти век е показала, че и най-безумните и на пръв поглед далечни от реалността политически изявления често представляват подготовка към много по-опасни и сериозни действия. Затова обществеността трябва да демонстрира пълна нетърпимост към подобни спекулации.

За изявленията си срещу Холокоста иранският президент би бил изправен на съд в редица европейски държави. Отричането на избиването на шест милиона евреи през Втората световна война се преследва с наказателни закони във Франция, Австрия, Швейцария, Белгия, Великобритания, Чехия, Литва, Холандия, Полша, Румъния, Испания, Словакия. Присъди по тях вече са произнесени срещу известни ревизионисти – британския историк Дейвид Ървинг, френския професор Робер Форисон и лидера на френския Национален фронт Жан-Мари льо Пен.

В отговор на антисемитската конференция още същата седмица представители на повече от 40 държави се събраха в Йерусалим. Те решиха текстовете от уебсайта на мемориала Яд Вашем да бъдат преведени и на персийски, за да могат повече иранци да научат истината за Холокоста. Авнер Шалев, директор на мемориала, каза: „Вярваме, че предоставяйки достоверна и всеобхватна информация за Холокоста на персийски, ще допринесем в борбата срещу отричането му. Днес е особено важно да стигнем до мюсюлманските страни и да им кажем истината за Холокоста.” Текстовете бяха преведени от Менаше Амир, ветеран от израелското радио, предаващо на персийски, чиито програми се слушат на ултракъси вълни в Иран.

site-holocost.jpgТака само за първата седмица от съществуването си сайтът регистрира повече от 10 000 посещения, като 2000 от тях са от Иран. Три месеца по-късно сайтът на персийски оправдава съществуването си – той е посетен 25 000 пъти, като 10 000 влизания са директно от Иран. Интересът от Иран е впечатляващ и в сравнение с останалия свят. През цялата 2006 г. влизанията в страницата на Яд Вашем от Франция например са общо 72 000. Интересът от Близкия изток е по-малък – от Египет например посещенията през 2006 г. са 1400.

Десетки иранци, някои от тях евреи и ирански бежанци, са написали коментари, в които изразяват съжаление, симпатия и разбиране. Много от тях твърдят, че Ахмадинеджад не говори от името на иранския народ, и осъждат речите му като неадекватни, изпълнени с омраза и “противоречащи на персийската култура на народа.” K.R. например е написал от Иран: „Светът не трябва да позволява на хора като Ахмадинеджад да изпълняват злокобните си намерения. Като иранец се чувствам посрамен от коментарите му и съм сигурен, че сънародничите ми се чувстват по същия начин. Мисля, че секцията на персийски ще има голямо влияние върху представата на хората в Иран за ситуацията, която е исторически изопачена. В Иран няма много информация за Втората световна война и за Холокоста.” „Вярвам, че ужасът на Холокоста се е състоял”, пише ирански учител по история до Яд Вашем. „И ще направя всичко възможно, моите сънародници да разберат истината.”

Скандалните тези на иранския президент не намират широка подкрепа в страната му. Срещу идеите му излезе публикация в техеранския опозиционния вестник, но това е изключение. „Бяхме призовани да не пишем в списанието си за Холокоста”, казва Араш Абайе, културно аташе на еврейската общност в Техеран.

„Не съм наивен”, казва Авнер Шалев. Той знае, че сайтът няма да спечели битката с тези, които отричат Холокоста. А усилията на Яд Вашем могат да бъдат само една част от по-голяма кампания.

На снимките: Иранският президент Махмуд Ахмадинеджад, който организира в Иран антисемитска конференция, отричаща изтребването на евреите през Втората световна война. На долната снимка – сайтът на персийски, разказващ за холокоста.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.