В. „Жечпосполита“: Не пускайте московската лисица в курника

Колона с руски военни се изтегля от Грузия два месеца след войната, която изостри напрежението между Москва и Запада. Снимка: Ройтерс

Когато президентът на Франция говори, не е известно какво наистина мисли за сигурността в Европа и за противоракетния щит. Дали щитът е излишен и вреден, както твърдеше в петък в Ница, застанал до президента на Русия? Или че „в края на краищата“ можем да се примирим с него, щом като е толкова важен за Полша и Чехия, както твърдеше ден по-късно във Вашингтон след критиката – повече или по-малко официална – от страна на полските и чешките власти.

zeczpospolita-logo.jpgЩе се въздържим от перифразиране на думите на неговия предшественик Жак Ширак и препоръката към Саркози да се възползва от възможността и да замълчи. Нека се придържаме не към това, което говори президентът на Франция, а към онова, което се казва в международните документи, които той е подписал. На априлската среща на върха на НАТО в Букурещ той подписа декларация, в която американският противоракетен щит е признат за съществен принос в отбраната на алианса. Надяваме се, че той няма да оспори подписа си.

В случая можем да се пооплачем, че Саркози подведе Централна Европа. Изглеждаше – включително и поради унгарските му корени – че я разбира в по-голяма степен от своите предшественици. Разбира и защо тя възприема САЩ като важен съюзник и с безпокойство гледа към Кремъл. Саркози даже започна да сключва стратегически партньорства с държавите от региона, но скоро след това говоренето му придоби руски акцент. Или пък започна да повтаря след Москва, че е необходима нова система за сигурност в Европа.

Впрочем какво внушава Москва на Запада? Нека започнем всичко отначало, забравете за разширяването на НАТО, а най-добре – въобще го прекратете, да живеем заедно в сигурност, да търгуваме и да се обичаме…

Защо тази захаросана представа за света е неприемлива? Защото думите на Москва в малка степен съвпадат с нейните действия. Действията й видяхме в Грузия. А и думите, които идват от Кремъл, не винаги са за мир – ту за превантивна употреба на атомно оръжие, ту за ракети, насочени към столиците в Европа, ту за нова Студена война.

Освен това съвместната система за сигурност с Русия има два недостатъка. Първо, това е все едно да пуснеш лисицата в курника. Второ, това означава да поемеш отговорността за конфликти, които заплашват Русия от посока, съвсем различна от западната.

По БТА

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.