Първите чехи без визи заминаха за САЩ

Американска виза. Снимка: хоумсгофаст

Ленка Цилова се шегуваше, когато каза, че я чака 15-минутна слава, преди да се качи на отдавна планирания си полет до Ню Йорк. Но това се случи. „Мога ли да започна отначало?“, попита синеокото русо миньонче скупчилите се около нея репортери. Те заслепиха 27-годишната филмова продуцентка със светкавиците на фотоапаратите си на международното летище в Прага. Там тя се присъедини към още четирима чехи, в това число двама министри, за да полети до Ню Йорк без виза. Вместо това пътниците размахваха лист хартия, който почти с любов наричаха ЕСТА (съкращение от Електронна система за разрешение за пътуване) – новата онлайн регистрация за гражданите на страни, включени в програмата на САЩ за безвизово пътуване.

Неотдавна Чехия и още шест страни бяха включени в списъка с 27 страни, чиито граждани могат да пътуват до САЩ без визи. Чехите избраха първият ден на новата система да бъде 17 ноември – символичната дата, която бележи падането на комунизма в бивша Чехословакия. „Пътувам с ЕСТА, така че се надявам да ме пуснат“, пошегува се вицепремиерът Александър Вондра пред репортери, докато се отправяше за полета си. Той заминава на петдневна работна визита. „Една голяма несправедливост беше поправена днес. Докато австрийците и германците от години пътуват без визи, ние трябваше да преминаваме през унизителната процедура. Това вече е минало“, продължи той със сериозен тон.

И докато Цилова обясняваше, че иска да види каква е атмосферата след изборите в Ню Йорк, служители в Прага похвалиха оттеглящия се президент Джордж Буш и правителството му за промяната в политиката. Те отбелязаха, че Чехия трябвало да заслужи тази промяна, но мнозина са на мнение, че това е прощален подарък за лидерите й, които бяха сред най-близките европейски съюзници на американския президент. В реч на едно от многото събития, бележещи падането на комунизма, чешкият премиер Мирек Тополанек с носталгия припомни за политиката на Буш за разпространяване на демокрацията. „Повечето жители на тази планета имат правителства, които не спазват основните човешки свободи, каза той. Всички ние, които сме късметлии, трябва да се срамуваме, че сме неспособни да променим това, добави той. Когато се опитваме да извършим промяна, както в Афганистан и Ирак, непрекъснато чуваме скептични хора, които предпочитат да оставят гражданите на тези страни на своеволието на съдбата“.

Въпреки близките отношения, САЩ оставиха в сила изискването за визи за дълги 19 години след падането на комунизма. Разочарованието на чехите се задълбочи, когато визите не бяха отменени дори след присъединяването на страната им към ЕС през 2004 година. Американската визова политика създаде неравенство в разширения евроблок, тъй като гражданите на повечето стари членки и бившата комунистическа Словения не се нуждаеха от визи, за да пътуват до САЩ.

Съгласно споразумението Чехия се съгласи на по-строги правила за сигурност, целящи да се намали заплахата от тероризъм, отколкото съществуващите изисквания за старите членки на ЕС. Според новите правила пътуващите трябва да имат паспорти с биометрични данни, които да са пригодени за четящо устройство, и да се регистрират в Интернет преди заминаване. Критици са на мнение, че новата система е равносилна на визи в електронен вариант. За чешките туристи обаче системата е свеж полъх в сравнение със старата процедура, която включваше интервю в консулството, набавяне на доста излишни документи и висока такса. „Сега пътувам много по-лесно, каза Цилова. Не трябва да казвам къде ще отсядам. Никой не го е грижа за банковата ми сметка.“ Младата жена се отправя заедно с приятелка за Ню Йорк за една седмица, в която ще разглежда забележителности, ще обикаля магазините и нощните клубове и вероятно ще гледа постановка на Бродуей. „В Лондон отиваш за уикенд, а в Ню Йорк – за седмица“, каза засмяно спътничката й Вероника Замечникова, на 28 години, преди да се качат в самолета.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.