Ефектът на доминото отвътре и рекордите на 2008

Оля Желева след двумесечен труд в Холандия се прибра в редакцията на e-vestnik с купчина плочки за домино за спомен. Снимка: e-vestnik

„Най-голямото приключение в живота ми“, „Пак ще дойда, ако ме вземат“ – с тези реплики повечето от 88 домино-билдъри се сбогуваха с проекта Домино дей. За два месеца млади хора от 14 европейски страни участваха в построяването на над 40 картини от цветни домино-блокчета в град Льоварден, Холандия. Целта беше разбиването на световния рекорд за най-много подредени и паднали домина в света. Шоуто „Домино дей“ се продуцира от компанията „Ендемол“ и събира от десет години милиони зрители в Западна Европа.

Тази година организаторите на шоуто „Домино дей“ си бяха поставили за цел да направят най-грандиозния телевизионен проект, свързан с падащи домино плочки. Мотото бе „Да празнуваме 10-ата годишнина от „Домино дей“, да разбием повече рекорди от всякога“. Целта беше постигната (виж и тук) – по време на двучасовото шоу на 14 ноември, от 4 милиона и петстотин хиляди подредени плочки паднаха 4,345,027. Доминостроителите и организаторите разбиха още девет рекорда – за най-дълга домино-спирала (200 m), най-високата домино-планина (12 m), паднало най-голямо домино в света – 4,8 м, картина от най-малките домино в света, всяко от които е 7 мм. За шоуто бе направена най-дългата домино стена – 12 метра, най-голямата домино-скулптура от 25 хиляди плочки, най-бързото падане на домино – 30 метра за 4.21 секунди. http://www.youtube.com/watch?v=jEmbjiaA3E0)

Сред рекордите беше и най-много домина (727), подредени върху една плочка. Този проект беше направен от българина Александър Петков. Финалът на шоуто беше падането на най-голямата картина от домино, „нарисувана“ от над 1 милион цветни плочки. Дни преди финала доминостроителите поставиха и рекорд за най-продължително падаща верига от домино. 60 билдъра бяха подредени в кръг, всеки от тях имаше по 15 домино-блокчета, които трябваше да подрежда веднага, след като паднат, за да може кръгът от падащи домина да не спира. „Въртележката“ от домино не спря повече от 35 минути, което също беше записано в рекордите на Гинес.

Лицето на проекта „Домино дей“ е Робин Пол Уейджърс, познат повече като мистър Домино. Той основава компанията си „Weijers Domino Productions“ през 1989 година По време на студентството си Робин взима активно участие в различни проекти, свързани с домино. В продължение на 20 години доминото вдъхновява Робин Пол. Той е успял да събере екип, който месеци преди старта на шоуто „Домино дей“, работи върху домино картините и ефектите, съпровождащи падането на малките плочки. Всяка година домината се правят по поръчка. След приключването на шоуто те се рециклират. Организаторите не продават плочките рекордьори. Единствено първото домино, което също се прави по поръчка, се продава, а средствата от него отиват за благотворителност.

"Парти" - проектът е сред най-големите в "Домино дей" 2008. Снимки: авторката и Неда Матанова

"Парти" - проектът е сред най-големите в "Домино дей" 2008. Снимки: авторката и Неда МатановаМистър Домино обяснява защо не са паднали някои от домината по време на шоутоЧаст от българските домино-билдъри Снимки: авторката и Неда МатановаПроектът "Атлас" - 727 плочки стояха 1 час върху едно домино. Александър Петков участва в едно от предизвикателствата за билдърите.Така изглежда целият проект на хартия.Снимки: авторката и Неда Матанова

„В много от случаите аз нямам представа как ще се случи дадения проект, за това е моят екип, а вие сте за да превърнете в реалност това, което е само на хартия“, така мистър Домино се обърна към 88-те домино-билдъри в началото на 2-та месеца, които са определени за построяването на 40-те картини. Малка част от младите хора бяха за втора или трета година част от „Домино дей“. Повечето нямаха никаква представа как се правят линии, как се подреждат картини на ръка, как се правят завои и как се свързват отделните проекти. Обучението се прави за два дни и след това работата започва. Доминобилдърите не само редят плочки, те подреждат декорите, боядисват ги, поставят свързващите механизми. Работата се осъществява в екипи от 3-4-ма души, като предварително създадена система определя кой къде ще работи. Близо 10 души от екипа на мистър Домино (така наречения black team – черен отбор) отговарят за различните проекти и наставляват билдърите как да си вършат работата. За да не се отегчат, билдърите се поставят да строят различни картини на всеки 3-4 дни. Най-неприятният момент за всеки доминостроител бе падането на домино-плочките по време на работа. Когато си строил 2-3 дни проект от 50 хиляди плочки и за една секунда невнимание пада всичко. Голяма част от младите хора не издържаха на напрежението и се обръщаха към психолог.

Трудностите при работа идват не само от сложността на проектите, а и от сработването на близо 90 човека от цяла Европа, които трябва за много кратко време да се превърнат в един отбор. С това се заема агенцията „Flor2Flor“. Десетина служители от нея (red team – червения отбор) се занимават с организирането на свободното време на доминостроитерлите – тимбилдинги, екскурзии, игри, са част от заниманията, които сплотяват екипа. Физиотерапевти, лекар, психолог също бяха на разположение на доминобилдърите. За да се концентрират върху домино проекта и да не мислят за битовизми, билдърите можеха да разчитат за всичко на red team – пране на спално бельо и работни дрехи, пазаруване, наемане на колела, купуване на билети до различни градове за екскурзии през почивните дни. Храната през работните дни също бе осигурена, както и транспортът до работното място.

Оля Желева направи демонстрация за придобитите умения на работното си място. Снимка: e-vestnik

Финалът на проекта е двучасовото шоу, което се предава на живо. Първата плочка бутна бившата мис Финландия, Салима Пейпо, провесена на въже от тавана. Напрежението по време на шоуто беше голямо, заради builders challenges – предизвикателствата за доминостроителите, които са част от проекта. Тази година те бяха 4 – за две минути произволно избрани билдъри трябваше да се справят с построяването на домино-линии, които да свържат най-големите картини. Мария и Патриша от Германия успяха за две минути да подредят близо 100 домино плочки върху постоянно движеща се платформа, Магда от Полша, с помощта на Давид от Унгария успя за две минути, да подреди свързваща линия, докато виси на въже. Винсент от Холандия и Лизбет от Австрия успяха да подредят върху табли 4 домино линии, без които последната картина нямаше да падне. За съжаление българинът Сашо и холандката Брехя не успяха да се преборят с предизвикателството да подредят върху ръба на огромна чаша метални домино-блокчета. Оказа се, че времето за падане на предишната картина не е изчислено правилно и вместо с две минути, те са имали едва 1.40. Това обаче не беше фатално и на финала рекордът за най-много подредени и паднали домино-плочки в света беше разбит.

„За два месеца се превърнахте в най-добрия ни екип досега“, бяха финалните думи на мистър Домино, след грандиозния финал на проекта. На българите Робин пожела другата година да дойдат пак и този път шоуто да се излъчва от някоя наша телевизия. На прощалното парти всички от екипа на „Домино дей“ – билдъри, червеният и черният отбори, самият Робин написаха на картонени сърчица, какво им е дал проектът „Домино дей“ 2008. Световен рекорд, любов, приятели, незабравими емоции, написаха повечето. Всички сърчица бяха завързани за балони и над 100-членният екип ги пусна едновременно часове преди всеки да се прибере в домовете си, в различните части на Европа. За последно мистър Домино призова: „Lets celebrate Domino day“ (Да празнуваме Домино дей). Всички му отговориха категорично: „We are the team which knows the way“ – „Ние сме отборът, който знае начина“

Льоварден – София

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.