Разузнаването на САЩ: До 2025 г. светът ще избира между реда и хаоса

Барак Обама в офиса си в Чикаго. Снимка: Ройтерс

Националният съвет по разузнаването на САЩ публикува новия си доклад Global Trends 2025, чиято основна цел е да запознае ръководството на страната с новите заплахи и възможности в света. Той разглежда бъдещето на планетата в близките 15 години, а авторите му твърдят, че през 2025 година в света ще нарастне опасността от използване на ядрено оръжие. Глобалното затопляне ще помогне за разцвета на Русия, а американският долар ще загуби ролята си на водеща световна валута. В. „Файненшъл таймс” прогнозира как ще чете доклада новоизбраният президент Барак Обама и какво ще бъде бъдещето на международния ред.

Като че ли беше вчера, когато всички говореха за недостига на това или онова. Цените на енергоносителите и на стоките излитаха едва ли не в стратосферата, нефтът беше на привършване, на хоризонта се задаваше недостиг на хранителните продукти. Русия възстановяваше силите си, а Китай шестваше победоносно за същите тези ресурси из Африка.

А какво става днес? Във всички държави рецесията понижава цените, инвестиционните банки изчезват, глобалната кредитна система има нужда от реанимация. Голямата заплаха е дефлацията, а не инфлацията. Цената на петрола падна рязко, като пресече самодоволството на авторитарните лидери като руския Владимир Путин и венецуелския Уго Чавес.

Когато Барак Обама спечели номинацията на Демократическата партия за президент, той очакваше приоритетите на президенството му да бъдат Ирак и здравеопазването. Тогава никой не му каза, че му предстои банкрут на най-големите банки и икономически удар, какъвто САЩ не са изпитвали от времето на Голямата депресия.

Мащабът и скоростта на настъпилите промени са остро предупреждение за всеки, който се опитва да поглежда отвъд хоризонта на настоящето. Да си спомним за това, че само преди няколко години говорихме за „звездния час на еднополярността” и за „новата американска империя”. Да се мисли, че за в бъдеще всичко ще остане така, както е сега и днес – това винаги е погрешно. Историята много рядко се движи по права линия.

Така че, какво трябва да направи новоизбрания президент с обемистия том, който оставиха на бюрото му най-умните глави на Националния съвет по разузнаването? Та нали авторите на четиригодишния доклад „Глобални тенденции за периода до 2025 година” се занимават точно с това: опитват се да очертаят контурите на световната система за повече от 15 години напред, гадаейки едва ли не по линиите на чашата с кафе.

Отговорът е, че г-н Обама ще направи добре, ако прочете този труд внимателно. И то не защото това е топсекретен вариант, недостъпен за всички нас, нито пък защото авторите са открили философския камък на предсказанията, а защото разбирането на силите, които движат политическата и икономическа промяна трябва да бъде изходната точка за решенията му като президент.

Авторите на доклада не претендират, че могат да отговорят на всички въпроси. Дори задачата, която са си поставили, не се свежда до това, да предскажат крайната точка, до която ще доведат действията на едни или други сили, а да разкрият същността на тези сили и фактори. Трябва да им признаем заслуженото: те съзнателно избягват детерминизма, който притежават футуролозите от нефтените борси. Ако днес светът се движи в една или друга посока, това още не значи, че траекторията на движението му е предопределена.

Един от важните моменти в документа е, че днес политическите лидери, и на първо място самият Обама, могат да вървят по алтернативни пътища. Не по-малко важно, макар и да не е написано в открит текст, е, че решенията, които ще бъдат вземани в Белия дом в предстоящите 4-8 години, ще са от принципно важен характер.

На пръв поглед основният извод – че светът преживява раждането на многополярна система на отношенията – изглежда доста изтъркан. Но той е важен, защото за неизбежността на спада на влиянието на САЩ в света на избрания президент говори не кой да е, а най-добрите му анализатори. Много хора във Вашингтон забраняват дори да се мисли за подобна перспектива, наричайки я зловредна измислица на безмозъчните европейци – още повече, че за това без умора тръби президентът на Франция Никола Саркози.

Според Националния съвет по разузнаването възходът на Китай, Индия и останалите означава, че през 2025 година САЩ ще бъдат „само един от редицата важни актьори на световната сцена, макар и най-мощният.” За повече от 200 години, дори когато са били предизвиквани, САЩ са били във възход. И пренастройката няма да е лесна.

Възобновяването на съперничеството между великите сили е само част от очертаващата се картина. Нациите ще бъдат изправени пред предизвикателства от недържавни актьори, вдъхновени от глобализацията. Бизнесът, религиозните фанатици, престъпните мрежи и неправителствените организации – всички те ще подложат на изпитание силата на държавата.

Трябва да имаме предвид, че всички тези геополитически и обществени промени се случват на фона на промените в климата, подема на тероризма, разпространението на оръжията за масово поразяване, демографските аномалии, миграцията и съперничеството за достъп до ресурси. Тогава започваме да разбираме колко сложна е картината. Когато към формулата добавим всички известни неизвестни, а също и неизвестните, за които не знаем дали съществуват или не, главоболието ни е гарантирано. Неотдавна Обама каза, че понякога се пита с какво трябва да започне работата си като президент. Ако прочетем въпросния доклад, със сигурност ще разберем защо.

Това, което може да бъде казано почти със сигурност е, че глобалната система, формирана през 1945 година, няма да оцелее пред задаващата се епоха на резки промени. Световният ред, чиито център досега беше политическата, културна и икономическа хегемония на Запада едва ли ще преживее преразпределението на глобалните сили.

Новите изгряващи сили едва ли ще искат да разбият системата, както направиха Германия и Япония през 20-ти век. По-вероятно е движението да е към фрагментация и нестабилност, а новите сили ще вземат от съществуващия ред каквото си искат и ще запазят свободата на маневриране извън него.

Тази „многополярност без мултилатеризъм” е свидетелство за отсъствието на каквато и да е единна система на глобално управление. Вместо това тенденциите водят към „бъркотия от припокриващи се, често специални и фрагментирани усилия” с променящи се коалиции от държави-членки и международни организации, които подкопават авторитета на ООН за ефективни многостранни действия. В този смисъл, твърдят авторите на доклада, самият термин „международен ред” звучи някак не на място.

И все пак ключовата фраза в последния абзац е „настоящи тенденции”.Степента, в която съгласуваността ще доминира над хаоса в променящата се система ще зависи до голяма степен от решенията, които ще вземат политическите лидери, започвайки от днес. Ако не направят нищо, това ще е покана към безредици. Ако направят нещо, това ще стимулира въображението за създаване на нова и всеобхващаща архитектура.

Що се отнася до САЩ, относителното им отстъпление не трябва нито да бъде преувеличавано, нито подценявано. Тяхната сила ще бъде ограничена от икономическата и военна мощ на другите велики сили, и – може би – от разочарованието на собствените им граждани от ролята им на глобален полицай.

От друга страна, ентусиазмът, който последва победата на Обама свидетелства, че голяма част от света все още разглежда САЩ като съществен пазител на сигурността. Поне за следващите две десетилетия Америка ще остане единствената реална суперсила. Решенията, които ще се взимат във Вашингтон, ще имат по-голямо влияние върху развитието на системата на международните отношения, отколкото решенията на който и да е друг глобален актьор.

Политолозите наричат това „прерогатив на човешкия фактор”. Ако погледнем към изминалия век и към лошото и доброто, което се е случило, ще видим, че то идва от идеите и решенията на политическите лидери. Същото се отнася и за предстоящите десетилетия. И изводът на доклада е такъв: лошият изход е възможен, но не и неизбежен.

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.