Кубинка – майстор на пури показва занаята в София – фотогалерия

С това листо от тютюн се прави външната обвивка на пурата. Снимки: Иван Бакалов

В Куба има само стотина майстори на пури от най-високия “разряд” – торседор 9-а степен. Един от тях, по-точно една от тях, в момента е в София и показва уменията си на живо. Вирхиния Виго Кансино е от фабриката за пури “Ромео и Жулиета” в Хавана. Тя е от малкото жени, стигнали толкова нависоко в този занаят – торседора 9-а степен. Шеф е на школата за торседори във фабриката и обучава начинаещите на майсторството в правене на пури. И пътува да прави демонстрации в чужбина. В София е за няколко дни по покана на “Ла Каса дел Хабано” (верига магазини за пури), а след това заминава да прави демонстрации в Берлин.

Торседора Вирхиния показва готовата пура. Снимки: Иван Бакалов

Торседора Вирхиния показва готовата пура. Снимки: Иван БакаловТабелка с името на торседора Вирхиния Вига Кансино. Снимки: Иван БакаловВирхиния Кансино. Снимки: Иван БакаловВирхиния подбира листа за пурата. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловС този нож се изрязват листата. Снимки: Иван БакаловВирхиния увива свитата пура. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловС това листо от тютюн се прави външната обвивка на пурата. Снимки: Иван БакаловВирхиния изрязва листо, за да оформи края на пурата. Снимки: Иван Бакалов Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван Бакалов

Няколко дни торседора Вирхиния демонстрираше майсторството си в магазинчето за пури до хотел “Радисън” срещу парламента. Във всяка от петте фабрики за пури в Куба работят между 200 и 300 торседори. Нормата им средно е по 100-тина пури на ден. Всичко се прави ръчно, което обяснява високата цена на кубинските пури.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.