София – пързалка, кметът – залъгалка. Софиянци не е.ават

Голям късметлия е Бойко Борисов – снегът падна в събота, неработен ден. Ако беше понеделник, в София щеше да е хаос. То и без друго пак стана нещо такова – до обяд само в “Пирогов” са постъпили 50 души, пострадали от заледените улици. Колко са катастрофите и леките сблъсъци между автомобили никой не може да каже. Сега снегът не беше кой знае колко, но като падне много…

А кметът още в събота вечер се похвали, че София била почистена “до асфалт”. По същото време по медиите звъняха хора от цяла София да кажат, че в “Младост”, “Хаджи Димитър” и т. н. квартали няма машини и никой не чисти. Според кмета всичко било наред. Но като любимец на медиите никой не го закача.

Фирмите по чистотата в София взимат милиони, само за да пръснат едни химикали, с които разтапят снега. Минават по 2 пъти по основните булеварди и толкоз. В това им се изразява снегопочистването, за това прибират парите от софиянци. Никой не е направил досега сериозна проверка за разходите по този род дейност. Откак са пуснати концесионери по чистотата в София се говори за гигантски комисиони, които някой от общината прибира. Говори се и …нищо.

За потрошените от леда имат вина и самите софиянци – собственици на магазини, на жилищни кооперации, които не си чистят тротоара. Никой не е.ава. Това по навик от социализма – някой друг решава вместо теб, чисти, глобява, спира тока, пуска банани…

Не е измислена още система общинска служба да чисти тротоарите пред всеки магазин и жилищен блок. На Запад, ако някой се подхлъзне и си счупи крак или ръка, дава под съд собственика на магазина, и го осъжда бързо на огромни обезщетения. Тук няма такива дела. Дори самите потърпевши не се сещат, че трябва да търсят обезщетение. И се оправдават така – мани, бе, къде ще се разправяш да съдиш. Мани, мани, ама ако искаме нещо да се промени, оттам трябва да се почне – да подадеш жалба в съда, със свидетел.

Лелката, която се подхлъзва и пада пред магазин някъде в Швейцария, първата й работа е да се обърне към минувача – “Господине, дайте си името и телефона, да ми станете свидетел”. И минувачът охотно си ги дава, защото знае за какво става дума.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.