Доц. Донка Байкова: Гладът е агресия. Яж, за да отслабнеш. Но по схема

Донка Байкова. Снимка: Светослава Банчева

Д-р Донка Байкова е доцент по хранене и диететика. Специализирала е здравословно хранене в Германия, Унгария и Словакия. Преподава “Хранене и диететика” в курсове за следдипломна квалификация на завършили „Медицина” студенти. Заместник-председател е на Българското научно дружество по хранене и диететика.

Казвате, че най-ефективно се отслабва чрез надлъгване с метаболизма. Как става това?

– Идеална диета за отслабване не е измислена. Ако имаше такава, всички щяхме да я знаем, а откривателят й щеше да е удостоен с Нобелова награда. Причината да няма универсална диета е, че организмът е умна биологична система и след най-много 2 седмици намира механизми, с които да противодейства на която и да е иначе прекрасна диета за отслабване. Това е свързано с борбата за оцеляване. Ако непрекъснато сваляхме колиграми от дадена диета, рискът за здравето и за живота ни би бил много голям. Като свърша мазнинките, ще започвам да си стопявам мускулите, в това число и мускула на сърцето. Накрая ще направя инфаркт. Ето защо организмът се е застраховал. Всички негови форми и тъкани са едно постижение и той си ги брани от аргесия. Примерно, изключила съм сладкиши и мазнини, отслабнала съм 3-4 килограма, но след 2 седмици телгото ми въобще не мърда. В отговор на малкото калории, организмът минава на ниско горене. Резултатът е плачевен – аз си ходя гладна и дебела.

Какво се случва, ако се храним разделно – отделно ядем белтъци, отделно въглехидрати?

– При комбинирано хранене – месо с картофи и салата, усвояваме 100% от приетото количество храна. Ако ядем месо със салата или картофи със салата, нищо лошо няма да ни се случи, но ще усвоим 30%. Защото липсват по 2 групи хранителни вещества и синтезът в клетките (в това число на мазнините) се получава по-трудно. Да, но след 2 седмици организмът е в състояние да комбинира сам приетите, макар и разделно, храни. И то с една седмица разлика в приема. Като му подам едната група, той задържа основната съставка, изчаква другата група да се появи (а след 5-7 дена все нещо ще си хапна), разпознава я, защото я очаква, хваща я и я закарва там, където е предишната и комбинира сам. Тоест, има дни, в които нищо съществено не съм яла, но на другия ден съм 1 килограм повече. Това означава, че точно предишният ден моят организъм тактично се е възползвал да си набави, каквото му е липсвало. Няма случай нещо да мине през стомашно-чревния тракт, от което организмът ни има нужда, и да не го забележи. Не всеки ден ям витамин С съдържаща храна, но от скорбут не боледувам, защото имам депо на витамини, минерали и на всички жизненоважни хранителни вещества за 22 дни. Все за 22 дни на този организъм нещо ще му подам. Такава е ситуацията с разделния метод на приемане на храната. Беше чудесно, отслабва се със сигурност, но след това се зацикля. Затова принципите трябва да се сменят, а човек да се надлъгва с метаболизма си. По този начин може да се свалят около 5 килограма месечно.

Това не зависи ли от изходното тегло на човека?

– Да, много зависи. Ако изходното тегло е високо, тогава е лесно. Имам случай на пациент, отслабнал с 22 килограма за 1 месец, хранейки се, но той беше 220 килограма. Ако дойде човек, който е 60 килограма на височина 163 сантиметра, тогава отслабва с около 2 килограма за 2 седмици. Всичко това се постига, ако хормоналният баланс е налице, ако няма забавен метаболизъм, някакво друго заболяване и др. Всеки режим трябва да се съобрази със съпътстващите заболявания.

Гладуват ли вашите пациенти, за да отслабнат?

– Не се гладува. Гладът е агресия и нашият двигател с вътрешно горене зацикля. В покой имаме нужда от хранителна енергия от около 1500 калории. Това е основна обмяна. Като добавим още 500 калории за движенията на краката, поне 2000 калории са ни необходими. Ако ги няма, организмът от нищо нещо не може да направи. За да оцелее животът, той ги търси в себе си и взима от някой орган, за да спаси жизнените функции. Обикновено саможертвата я прави черният дроб, който е биохимичната лаборатория на човешкия организъм. Той се разгражда и рискът да направите някакъв проблем с черния дроб е 100%. Черният дроб не боли. Той не подсказва, че го увреждате от глупост и че вместо храна, го самосмилате. Но при глад, вие жертвате хиляди чернодробни клетки и в един момент той може от раз да откаже да работи, ако му свършат резервите. Доказателство на моята теза е, че дори млади хора (при които черният дроб не е увреден от алкохол, от екологични замърсявания и др.) след гладуване правят жлъчни кризи. Разградените им чернодробни клетки се отлагат като шлака в близкия до черния дроб жлъчен мехур и правят криза. Вярно е, че всички прилагаме плодово лечение и разтоварващи дни, но продължителността им не трябва да бъде в никакъв случай повече от 3 дни.

Какво предлагате?

– Яжте, за да отслабнете, но по определени схеми. Трябва да ядем 5 пъти – в 8, 10, 12, 16 и 19 часа, защото човешкият организъм като биологичен часовников механизъм излива храносмилателни сокове в определени часове на светлия ден, без да ви пита. Ако няма храна в стомашно-чревния тракт, тези агресивни сокове (в тях има ензими, солна киселина, пепсин, трипсин) атакуват лигавицата на празния стомашно-чревен канал и правят гастрити и колити. Ако още съм устойчива, нямам гарстрит и колит, първата приета хапка след дълго въздържание от храна, отива в депа, които са под формата на мазнини.

Какви храни препоръчвате на пациентите си?

– Няма вредна храна. Има неправилни комбинации. Моите режими включват почти всички храни, но като натурални продукти. Месо във всякакъв вариант – и свинско, и телешко, и пилешко, но без кожи и трътки. Колбаси, само ако е чисто месо от рода на филетата. Риба всякаква. Консервите не са желателни, но също се включват, когато човек е на път. По-лесно ми е да кажа кои не включваме. Това са газирани напитки, всякакви съдържащи захар безалкохолни напитки, чипсове, снаксове, шоколади, бонбони и т.н. Е, ако падне кръвната захар, човек може да изяде малко парче черен шоколад. Мазнините са дозирани. Иначе няма ограничения в количеството. Аз като дам някаква схема, казвам: „Яжте на корем, но написаното.” Проблемът идва от похапванията, от това, че човек като няма какво да прави, отваря хладилника и яде, каквото му попадне, от тези блок-маси, които ги измислиха, от веригите за бързо хранене от типа на „Макдоналдс“ и др.

Вие бяхте инициатор на кампания срещу „йо-йо” ефекта (б.а. – когато човек отслабне с диета, а като се върне към нормално хранене, става още по-дебел отпреди). Как да се предпазят хората от този ефект?

– Бавно и сигурно. Когато имаме една крива от 5-6 килограма средномесечна редукция, организмът във всеки момент трябва да припознава новото си тегло. Тоест, отслабването да не е стрес за него. Трябва да има елемент на задържане на постижението на всяка точка от кривата на редукция. Когато накрая желаните килограми бъдат достигнати, чрез 6-7 коректива изработвам на пациента примерен модел, режим за здравословно хранене.

Който той трябва да спазва до края на живота си, така ли?

– Да. Но тук не идват само пациенти за отслабване, а и хора, които искат да качат килограми и тогава е много по-трудно. Тогава с много усилия успяваме да качим 2 килограма.

Ефективни ли са различните хапчета, прахчета и препарати за отслабване?

– Ако имаше едно хапче, всички щяхме да го глътнем и да станем фиданки. Няма такова. Те могат да бъдат понякога помощно средство в диетотерапията, но са повече бизнес. Самите им производители и членовете на техните семейства са сред най-дебелите хора, така че не може да им се вярва.

Какво мислите за модерната диета на Пиер Дюкан?

– Пиер Дюкан има своето място за приложение, но не повече от 3 дни. Може да приемаме само белтъчна храна с течности 3 дни, но след това се включва допълнително зеленчук, плод, въглехидратна храна от рода на хляб, картофи и т.н. Белтъците се разграждат до урея, пикочна киселина и креатинин. Те са токсични по отношение на централната нервна система, черния дроб и бъбреците. Естествено, може да се очакват всякакви удари от страна на тези органи и те не закъсняват при хората, които забравят да спрат този режим. Освен всичко друго, отслабването в този случай се дължи на интоксикация на организма.

Има и една друга популярна система „Зоната”?

– В „Зоната” на Бари Сиърс се изключват всякакви въглехидратни храни. Аз не бих посъветвала такова нещо хората, защото мозъкът използва като единствен енергиен източник в своята дейност само и единствено глюкоза. С усилие на организма си човек може да прави глюконеогенеза (б.а. – синтез на глюкоза от невъглехидратни източници), но в един момент ще си увреди мозъка, непрекъснато ще му причернява пред очите и рискът да получава припадъци е голям.

Някои хора отслабват без специални диети и риск за здравето си само като ограничат количеството на храната?

– Така е. Има хора, които само като си сменят режима на хранене, постигат отлични резултати. „Закуската изяж сам, обяда раздели с приятеля си, а вечерята дай на врага си” е добър пример. Сутрин ние сме в най-висока активност на разградни процеси в нашето тяло и каквото и да изядем, ще имаме възможност да го разградим и да не го натрупаме като запаси. На обяд все още имаме време да се движим и да го изгорим, но през нощта между 2 и 3 часа ние сме в най-висока активност на синтезни прицеси и при неразумен избор на храна за вечеря, всичко отива в мастните депа.

Да, но много хора не са гладни сутрин. Не е ли по-правилно да действаме природно – когато сме гладни, тогава да се храним?

– Апетитът определя потребностите, това е факт, но по-добре да си направим режим на приемане на храна. Тогава организмът ни е спокоен, че ще получи следващ прием и няма да прави запаси. Защото пак напомням – ако не съм получавала храна дълго време, инстинктът за самосъхранение ме кара да насоча още първата приета хапка към мастните си депа. Ако той е спокоен, че в определен ритъм ще му се подава храна, не прави от нея запаси, а си я метаболизира, включва я в енергоразхода си и не работи икономично.

Защо толкова много надебеляха българите в последните години?

– По мои наблюдения българите не сме дебели само от преяждане с храна, а и от неправилния режим на приемане на тази храна. Цял ден не ядем, а на вечеря ни пада пердето и всичко отива в депа, предимно под формата на мазнини.

Кое в традиционната кухня на българина спомага за затлъстяването?

– Това, че ядем свинско с кисело зеле, вратни пържоли, мазни колбаси, предпочитаме свинското месо. Ядем тестени изделия с много мазнини – баници, тутманици и т.н.

Кое е идеалното тегло?

– Височината в сантиметри минус 100 се помни лесно. Това е горната граница на нормалното тегло по т.нар. индекс на Брока.

По този индекс обаче всички манекенки и гимнастички трябва да минат в графата „анорексички”?

– То от тях се започна. Всички храносмилателни разстройства първо се появиха при манекенките и хората от модния бизнес, фолк певиците, балерините и т. н. Крайно време е всички, включително и те, да разберат, че не само глад му е майката. Аз съм имала и балерини, и гимнастички, и танцьори, които са били удивени как, ядейки, свалят килограми, а чрез гладуване нищо не свалят.

Здраве, Наука & TexИнтервю
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.