Играта за 100 мерцедеса е обявена за хазарт. Защо прокуратурата не закача Глобул и Мтел?

Всеки ден потребителите на Глобул, които са се осмелили поне веднъж да пуснат есемес за играта, са бомбардирани с по 4-5 подканящи есемеса да участват, да прехвърлят точките си за „гласуването“ за деня, да увеличат точките си, за да спечелят и т. н. Снимка: e-vestnik

Играта на Глобул “100 на 100”, в която се печели всеки ден по един Мерцедес, е хазартна. До този извод стигнаха експерти от Комисията по хазарта след извършена проверка. От Глобул не са искали разрешение от комисията да организират и провеждат хазартни игри на територията на България, а са стартирали „100 на 100” на своя глава. Според Наказателния кодекс това е престъпление. Ето защо от Комисията по хазарта са изпратили материалите по преписката на Районна прокуратура – София.

Част от мотивите на комисията са заради цената от 1,20 лв. за есемес, с която се участва в играта. Тази цена „е увеличена спрямо действащите базови цени на услугата SMS на „Космо България Мобайл” ЕАД. Увеличението в цената за всеки SMS се явява залог по смисъла на чл. 12, ал. 1 от Закона за хазарта, което я определя като хазартна по смисъла на чл.2, ал. 1 от Закона за хазарта” мотивират се от комисията.

По същия начин от Комисията по хазарта реагираха и на играта на Мтел „88 коли за 88 дни” миналата година (виж тук). Направиха проверка и установиха, че мобилният оператор извършва престъпление. Изпратиха материалите до прокуратурата, но оттам отказаха за образуват наказателно производство. Според заместник районния прокурор Куман Куманов есемесите от 1.20 не са измислени нарочно за играта. Те се използвали и преди за други цели, значи не били залог. Тогава той каза, че в сегашния Закон за хазарта не съществуват текстове, които да му дадат основание да подведе Мтел под наказателна отговорност.

Снимка: e-vestnik

Вероятно по подобен начин от прокуратурата ще „узаконят” и хазартната игра на Глобул. Най-много мобилният оператор да отнесе някоя глоба от Комисията за защита на конкуренцията. За играта „88 коли за 88 дни” на Мтел тя беше в размер на 300 000 лева, което е нищожна санкция на фона на гиганските печалби, които Мтел реализира от есемес кампанията. Както e-vestnik писа (виж тук), само една от участничките в играта е похарчила над 7000 лева в есемеси, а вероятно има още хиляди наивници като нея, изгорели с подобни суми.

Ситуацията с играта на Глобул не е по-различна. Първоначалният оптимизъм, с който беше посрещната от трезвомислещите: „Ооо, на тези никой няма да им пуска есемеси. Хората вече един път се опариха от играта на Мтел и разбраха, че няма смисъл”, не се оправда. Във форумите е пълно с потърпевши участници, които са похарчили много пари без резултат в играта на Глобул:

„До тук съм дала 700 лв. за SMS-и. Имам над милион и половина точки. Какво ли трябва да изхарча още, може би по-добре да си го купя този Мерцедес. Смятам, че нещо нечисто има в тази игра”, пише читателка на e-vestnik. В друг форум участник в играта твърди, че е похарчил 3 300 лева за есемеси. Точно когато се надявал да спечели седмичния автомобил (който се печели от човека, изпратил най-много есемеси през седмицата), му блокирала системата и известно време нито получавал есемеси с въпроси, нито можел да изпраща отговори.

От Глобул вече веднъж официално казаха, че от гледна точка на техническото обезпечаване на играта проблеми нямало. Този отговор обаче прилича на някакво лицемерно пиар измиване на ръцете, предвид публикуваните в Интернет „Условия и срокове на играта”. Там пише следното: „Глобул си запазва правото, с което Клиентите се съгласяват, при технически проблеми и/или претоварване в SMS трафика, да не осигури 100 процентово обслужване на играта”.

Срещу наглостта на въпросните условия и срокове на играта, публикувани с малки, избождащи очите бели буквички в неудобна за четене форма, протестират много от жертвите на есемес терора, наречен „100 на 100”. Не само заради набутването с пари, а и заради рекламните и подканящи съобщения, с които Глобул бомбардира всекидневно всеки свой клиент, който дори веднъж се е осмелил да изпрати есемес на номер 777.

Недоволството на хората се дължи главно на факта, че „Клиентът се съгласява” с какво ли не. Да му пращат спам, да му спират достъпа до играта, да му ползват личните данни, да го експлоатират за рекламни цели, включително да го снимат с камера, да го дават по телевизията и т. н., и т. н. Ако човек има нерви от край до край да прочете с какво се съгласява, когато пуска дори само един есемес за играта, вероятно ще си изхвърли картата на Глобул от телефона веднъж завинаги.

Рекламата на входната страница в сайта на играта. Снимка: скрийншот от сайта на играта

„Пак повтарям, не съм се съгласявал с нищо, в оригиналния SMS, на който отговорих, нямаше никакви условия. Ако бяхме друга страна, Глобул можеше и да изядат някое голямо дърво за това си поведение, но в България няма проблем, предполагам”, пише участник във форума www.hardwarebg.com.

Освен изброените нередности, забелязани от участници в играта, има съмнения за много други злоупотреби – че условията за участие са заблуждаващи, че се отказва информация на обявения за целта телефон 123, че липсва забрана и дори се насърчават (с непрестанни есемеси от страна на Глобул) непълнолетни лица да играят и т.н.

Поредната вълна наивници, които пълнят касата на мобилния оператор с изпращане на скъпи есемеси, споделят по форумите различни проблеми, но повечето от тях настояват за едно – да се намеси прокуратурата. Поне веднъж съдът да се застъпи за правата им. Виновните да понесат наказателна отговорност.

Съдът сигурно пак няма да намери основание. Там не търсят уличаващи доказателства, а вратички в закона. Достатъчно е да цитират чл. 1 ал. 3 от Закона за хазарта, според който “Не са хазартни игри викторините, изразяващи се в отговаряне на въпроси или проявяване на знания или умения, при условие, че наградите не са за сметка от постъпленията на участниците – от билети, телефонни такси или под друга форма”.
Глобул, както бяха направили и Мтел, са си осигурили друга фирма за параван, която да раздава мерцедесите вместо тях. Ще кажат, че наградите не са от „телефонни такси“, както изрично е записано в закона именно заради тях, а са купени предварително и, следователно, не са за сметка на постъпленията от участниците. Въпросът опира до преценката на съда. Има всички изгледи още прокурорът да ще затвори папката с преписката срещу мобилния оператор, да си поглади джоба със задоволство и дълбоко да заспи за поредната несправедливост. Ако случайно се стигне до съда, същото упражнение ще извърши съдията.
Очевидно е необходима промяна в закона, която да направи невъзможно МТел и Глобул да го заобикалят и по изключително нагъл начина да зарибяват с хазарт потребителя.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.