Европа отряза 220 млн. евро за България, ще отрежат ли 2 министерски глави?

220 млн. евро по програма ФАР са безвъзвратно загубени за България, след решение на Европейската комисия. Двете агенции, създадени у нас за тяхното усвояване, окончателно са отрязани. Във връзка с това решение се провалят още 41 млн. евро, по линия на Европейското икономическо пространство. Европа иска да покаже на данъкоплатците си, че не дава парите им да се изливат безконтролно в кацата, наречена България.

Едната агенция, от която е снето доверието, е към финансовия министър Пламен Орешарски, другата – към министъра на строителството и регионалното развитие Асен Гагаузов. Поради това СДС иска оставката на двамата. А ДСБ иска оставката на цялото правителство и извънредни избори.

Дали обаче нивото на корупция в България ще спадне от това? Публично жертвоприношение на министри и правителства трябва да има. Но, ако не се промени системата и правилата, корупцията ще проваля България и занапред. Утре на власт ще е някаква бойкоборисова коалиция от неясни субекти и партии като “Напред” на Каракачанов и Ковачки, и като СДС, в чиято борба за лидерския пост се изляха толкова мръсотии и пари по медиите, че направо се чудиш какви ли интереси стоят отзад.

Идва бойковата коалиция и изведнъж корупцията спира? Айде, бе. Вярва ли някой в това?

Корупцията е у всеки един нашенец. Трябва да се признае, че по нашите земи живее много крадливо племе. Проекти по САПАРД – масово всеки кандидат завишава оценките и иска повече пари, отколкото ще похарчи. Други търсят шашми и фалшиви фактури, да внесат техника втора ръка от Германия, да мине тук като нова. С проекти по ФАР – пътища и др. – българинът измисля гениални комбинации да завърти търгове и конкурси, че парите да ги вземе една братска фирма. Дори и не толкова гениални, като в случая с батко от Пътния фонд. Буташ стотина милиона на фирмите на брат си и си щракаш с пръсти. Да, ама, тук ако не бият през пръстите, от ЕС бият.

И, както се видя, в Германия осъдиха трима германци, участвали в схеми за измами по европейски проекти в България. Двама влязоха в затвора.

Тук още никой не е влязъл. Щото има една прекрасна съдебна система, начело с прокурори хотелиери или политически пудри като главния прокурор Борис Велчев.

Ако у нас някой искрено иска нещо да се промени, оттам трябва да почне – първо, промяна на правила и закони, за управлението на каквито и да е пари – от ЕС или от бюджета. Второ – дори промяна на конституцията и законите, за да притисне наглите магистрати в съда и прокуратурата, които са се наяли като въшки и дори се зъбят на другите власти.
А иначе – да отрежат главите на двамата министри Орешарски и Гагаузов ще е оздравително за държавата и управлението. Властта ще пусне малко кръв, за да се пречисти.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.