Цитат в десетката: „Не пари, а акъл ни трябва“

Любимият призив на родния комунистически Бай Ганьо е: „Ти акъл не ми давай, пари ми дай.“ (Какво прави обаче човек без акъл, но с пари, това е отделен въпрос.) Предполагам, че това е една от причините комунистическата номенклатура у нас (все още жива, здрава и непокътната) да се сърди на Брюксел – те „акъл“ не щат, искат пари. Искат да ги оставят да си я карат, както те си знаят и никой да не им търси отговорност за нищо. Обаче ЕС спря парите, защото се видя, че хора без морал и/или без акъл вместо да свършат нещо общополезно, добро и жизнено необходимо за страната с милионите, които Брюксел отпуска, само подхранват корупцията и организираната престъпност.

От друга страна, българското общество, чийто продукт са българските политици (не ги внасяме от Марс естествено) и което е гласувало за тези си именно политици, също се сърди на ЕС по няколко причини:

1. Иска ЕС да му свърши работата – тоест, не българското общество, а ЕС да контролира родните ни корумпирани политици, а ако може даже и в затвора да ги хвърля.

2. Отказва да приеме „европейските“ ценности и гледа с подозрение на всеки, който издига глас в защита на правата на човека, на демократичната култура и на свободата и плурализма на мненията. Появиха се „родолюбци“ да бранят не демокрацията, не човещината, не гражданските права, не свободата на научните изследвания, не правото на нестандартно мислене, а нашенската родна байганьовщина – и провижда в това националните интереси.

А е дръзнал някой българин (или не дай Боже, чужденец!) да каже нещо, което противоречи на общоприетите и набивани с години клишета в главите ни, а е рискувал да го линчуват пишман патриотите.

Тоест, голяма част от българското общество, независимо, че се дразни от крадливите си политици реве в един глас с тях срещу ЕС: „Пари ни дай, акъл си имаме!“

А дали си имаме? И ако си имаме, защо сме на тоя хал?

Виж целия текст в блога на Даниела Горчева.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.