Наркокорупция в Мексико: $450 000 месечно за висши полицаи

Мексикански полицаи представят на пресконференция един от най-издирваните наркотрафиканти в страната – Хайме Гонзалес, след задържането му близо до американско-мексиканската граница. Снимка: Ройтерс

Мексиканските наркокартели все по-често плащат на полицаи – от местни редови ченгета до високопоставени служители по сигурността в правителството. Целта е да отслабят водената от президента Фелипе Калдерон война срещу наркотиците. През последните седмици Мексико арестува четирима висши служители от силите за борба срещу наркотиците по обвинение, че са получавали 450 000 долара месечно, за да предупреждават наркотрафиканти за полицейски операции. Други 30 полицаи бяха уволнени по подозрение в корупция.

Бившият шеф на отдела за борба с организираната престъпност на Мексико Ное Рамирес беше задържан в рамките на операцията за разкриване на полицаи, които сътрудничат на наркобароните. Той продавал секретна информация на трафикантите в тихоокеанския щат Синалоа, твърдят прокурори. Този месец в Мексико беше арестуван човекът, който беше главната връзка на страната с Интерпол, също по обвинение, че е работил за наркобарони. Ендемичната корупция в полицията, която варира от подкупи за пътни нарушения до връзки с наркокартели, отдавна измъчва Мексико. Все по-голямата власт и богатство на трафикантите обаче, както и ескалирането на насилието, свързано с наркотиците, я задълбочи безпрецедентно.

Търговията с наркотици в Мексико се изчислява на 40 милиарда долара годишно, като някои ченгета изпълняват дори мръсни поръчки на наркокартелите и убиват свои колеги или трафиканти от конкуренцията. „Когато са замесени толкова много пари, това влияе корумпиращо – все едно да се опитваш да овладееш раково заболяване“, смята Томас Швайх, бивш заместник държавен секретар на САЩ за международния трафик на наркотици и правоохранителните въпроси.

Тъй като са ниско платени и зле оборудвани, много полицаи стават лесна плячка за картели, които им плащат, за да си затварят очите за трафика или за да помагат за разпространяването на наркотици. „Те плащат предварително, като сумата винаги надхвърля месечната заплата на полицая, казва щатски полицай от размирния град Тихуана за подкупите, които картелите дават. Няколко пъти съм правил това, за да ги предупредя за планирана полицейска операция или пътна засада“, добавя той.

Наясно с ширещата се корупция в полицията, когато встъпи в длъжност в края на 2006 година, Калдерон поиска от армията да поведе борбата срещу наркотиците, но продължава да твърди, че е решен да прочисти полицията. „Изправени сме пред дълбоко вкоренена в миналото корупция, която позорно проникна в полицията и съдебната система, каза той пред репортери на срещата на върха в Перу през уикенда. Правителството ми е поело ангажимента да се бори с престъпността и корупцията.“

Тайните съюзи между корумпирани полицаи и наркокартели разгневяват военните, които организират пътни засади, прочистват градове и претърсват къщи в цялата страна за наркотици и оръжия в рамките на офанзивата на Калдерон. Критици предупреждават, че може да е само въпрос на време, преди картелите да корумпират и мексиканските въоръжени сили в сърцето на президентската кампания.

Над 4300 души бяха убити тази година при насилие, свързано с наркотиците. А най-издирваният човек в Мексико, Хоакин Гусман с прякора „Ниския,“ води война със съперници и със силите за сигурност. Откакто Калдерон поведе своята борба срещу наркотиците, наркобанди убиха стотици полицаи, като някои бяха ликвидирани, защото са сътрудничили на съперничещи картели, а други – за да се всее страх сред полицейските сили.

Мексиканският полицай получава средно 375 долара на месец – доста по-малко от 660-те долара, които дори според правителството стигат само за храна и основни разходи на едно домакинство. Мексикански и американски служители, борещи се с наркотиците, често хвалят смелостта на честните мексикански ченгета, работещи в трудни условия, а те са доста.

Калдерон планира също голямо прочистване на полицейски сили на общинско, щатско и федерално ниво, които възлизат на около 3000 души, сочи проучване на Калифорнийския университет в Сан Диего. Президентът започна и цялостен преглед на съдебната система, в рамките на който отстрани корумпирани съдии и въведе бързото съдебно производство. Освен това възнамерява да открие нови затвори, да пресече прането на пари и да засили наблюдението на банковите сметки на политици и служители.

Дори с мащабно прочистване и инвестиране в полицейски академии прекратяването на мексиканската традиция на своеволие може да отнеме десетилетия, тъй като трафикантите ще се опитват да корумпират нови полицаи и да се възползват от слабото полицейско обучение. „Обучението е строго оперативно. Има реална липса на полицейска етика и правозащитни програми“, казва Хулиан Гудино, експерт по търговията с наркотици в мозъчния тръст Институт за сигурност и демокрация в Мексико.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.