Руският поход към Венецуела – демонстрация на сила и на оръжие

Руският атомен крайцер „Петър Велики” пристига на пристанището Ла Гуайра на 25 ноември. Снимка: Ройтерс

Месец след като напусна Североморск, тежкият атомен крайцер „Петър Велики“ пристигна във Венецуела, съпроводен от големия противолодъчен кораб (ГПК) „Адмирал Чабаненко“ и спомагателни плавателни съдове. Зад кърмата им останаха хиляди мили, изминати в Атлантическия океан, Средиземно море и отново в Атлантика.

Посещението вече се определя като историческо. И наистина, кораби от руския военноморски флот (ВМФ) пристигат в Карибско море за пръв път, откакто се разпадна Съветският съюз, а във венецуелските пристанища до момента изобщо не са влизали бойни кораби на Русия. Става дума за визита с цел демонстрация на флага – един от най-простите и същевременно най-ефективни начини за използване на ВМФ в мирно време. С изпращането на кораби в един или друг регион държавите демонстрират, че имат стратегически интереси в съответната точка от земното кълбо, доказват готовността си да бранят тези интереси и принуждават своите съперници да пилеят сили, за да следят новата потенциална заплаха. Това е и начин да напомнят за себе си, да повишат своята популярност в страните, където се отбиват корабите, участващи в похода.

Исторически погледнато, всички флотове изпращат най-добрите и най-мощните си бойни кораби на подобни „парадни“ посещения – да припомним например колко такива пътешествия за демонстрация на флага са предприемали през годините британските линейни кораби. Визитата в пристанище Ла Гуайра идеално се вписва в тази концепция, тъй като включва всички необходими елементи. Приятелските отношения с Венецуела са сред най-важните компоненти от днешната руска политика, целяща да засили влиянието на федерацията в Латинска Америка; съответно предприетите стъпки – полет на бомбардировачи Ту-160 и посещение на кораби от Северния флот, поддържат имиджа на Русия.

По време на визитата флотовете на двете страни планират общо учение със стандартния „приятелски“ набор от действия – общи маневри, спасителни операции при бедствие, проверка на кораби и товари, прехвърляне на различни запаси по време на плаване. Естествено се подразбира, че само по себе си такова посещение реално не заплашва с нищо господството на САЩ в Карибския басейн.

Корабите под Андреевски флаг ще останат във Венецуела до 1 декември, след което ще продължат своя поход. Този път ще заобиколят Африка и ще се насочат към Индийския океан, където е планирано общо учение с бойни единици от руския Тихоокеански флот – ракетния крайцер „Варяг“ и големите противолодъчни кораби „Адмирал Трибуц“ и „Маршал Шапошников“. Тук вече не става дума толкова за демонстрация на флага, а по-скоро за подновяване на що-годе редовното военно присъствие в Индийския океан, може би „най-горещия“ в момента морски театър на военни действия.

В случая „борбата срещу пиратите“ е само една от второстепенните цели на похода, особено с оглед на факта, че и „Петър Велики“, и „Варяг“ явно са твърде мощни за тази борба. За да схванем задачите на тези кораби, нека си припомним какво въоръжение носят и какви са основните им тактико-технически данни.

„Петър Велики“ е с водоизместимост над 25 хиляди тона. Той има 20 тежки противокорабни ракети „Гранит“, включително с ядрени бойни глави, зенитно-ракетен комплекс (ЗРК) с далечен обсег С-300Ф (96 ракети), ЗРК с малък радиус на действие „Кинжал“ (96 ракети), 130-милиметрова сдвоена артилерийска установка, комплекси за противовъздушна отбрана при близък бой и разнообразни средства за борба с подводници, включително три хеликоптера.

По бойна сила не му отстъпва и „Варяг“ с водоизместимост около 12 хиляди тона. Той е въоръжен с 16 противокорабни ракети „Вулкан“, също носи ЗРК С-300Ф (наистина, с 64 ракети, при 96 на „Петър Велики“), ЗРК с малък обсег и разнообразно артилерийско и противолодъчно въоръжение. Просто няма смисъл подобни кораби да се използват за лов на пирати.

Трябва да очакваме впрочем, че някой от тихоокеанските ГПК ще смени „Неустрашимий“, плаващ във водите край Африканския рог, и тъкмо това ще е основната „антипиратска“ съставка на похода. А главната му цел, освен демонстрацията на флага и военното присъствие в ключови райони от световния океан, естествено е да се подобри подготовката на екипажите и да се повиши бойната готовност на корабите от флота. Което може да се постигне само чрез постоянни походи.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.