Терорът в Мумбай – фотогалерия

Дупка от куршум на стъклото на гарата в Мумбай след стрелба от неидентифицирани нападатели. Снимка: Ройтерс

Най-малко 100 души са убити в индийският град Мумбай (Бомбай) при нападение на няколко групи терористи. Поне шестима чужденци са загинали, а ранените са 287, по съобщения на агенция Ройтерс. Нападнат е хотел „Тадж Махал“ и са взети заложники, които по-късно са освободени, нападната е жп гарата. Терористите са нахлули в луксозни хотели, популярен ресторант, болници и оживена гара при координирани атаки в Мумбай (старото име на града е Бомбай), който е финансовата столица на Индия. Терористите са взели за заложници западни граждани. Ислямистка групировка е поела отговорност за нападенията, чийто мотив още не е съвсем ясен. Полицията е установила, че нападателите са проникнали в града откъм морето с лодки.

Евакуираните гости на хотела са притеснени. Снимка: Ройтерс

Евакуираните гости на хотела са притеснени. Снимка: РойтерсПушеци излизат от хотела "Тадж Махал". Снимка: РойтерсГорящата фасада на хотела "Тадж Махал". Снимка: РойтерсСлужител на хотела успокоява чуждестранните гости. Снимка: РойтерсГости на хотела след евакуацията. Снимка: РойтерсСнимка: РойтерсПожарникари гасят огъня в хотела. Снимка: РойтерсГълъби летят близо до горящия "Тадж Махал". Снимка: РойтерсПолският евродепотат Ян Масиел говори по телефона, след като е евакуиран от хотела. Снимка: РойтерсСнимка: РойтерсВойници заемат позиции около хотела. Снимка: РойтерсКомандоси по национална сигурност носят апаратура за обезвреждане на бомби. Снимка: РойтерсВойници пред хотела. Снимка: РойтерсПожарникари госат огъня в хотела. Снимка: РойтерсПожарникари спасяват чужди туристи от хотела. Снимка: РойтерсГости на хотела, след като са евакуирани. Снимка: РойтерсПожарникари говорят със спасени туристи от хотел "Тадж Махал". Снимка: РойтерсВойници по балконите на хотел "Тадж Махал". Снимка: РойтерсВойници заемат позиции пред хотел "Тадж Махал". Снимка: РойтерсПушек излиза от хотела Тадж Махал в Индия. Снимка: РойтерсПожарникари се опитват да потушат огъня в хотела "Тадж Махал". Снимка: РойтерсХора се прикриват, докато от хотела ехтят изстрели. Снимка: РойтерсПолицаи изнасят тяло от хотел "Тадж Махал". Снимка: РойтерсИзпотрошени каси за билети след стрелба от неидентифицирани нападатели на жп гарата в Мумбай. Снимка: РойтерсПолицаи и пожарникари изнасят завуто тяло от хотела "Тадж Махал". Снимка: РойтерсЧанти с багаж до локва кръв на жп гарата в Мумбай след стрелба от неидентифицирани нападатели. Снимка: РойтерсДупка от куршум на стъклото на гарата в Мумбай след стрелба от неидентифицирани нападатели. Снимка: РойтерсПолицаи стоят край изоставен багаж на гарата в Мумбай, след стрелба от неидентифицирани нападатели. Снимка: Ройтерс

Те имали у себе си взривни устройства и автомати. Център на трагедията се оказа петзвездният хотел „Тадж Махал“ – една от визитните картички на Мумбай. Снощи във фоайето на хотела нахлули няколко терористи. Отначало поискали от регистраторите да им съобщят номерата на стаите, където са отседнали западни туристи. После влезли в ресторанта, откъдето отвели около 15 клиенти към горните етажи. Предполага се, че повечето от заложниците са чуждестранни туристи, до днес те са освободени. Броят на жертвите се уточнява. В хотела е имало експлозии и той е обхванат от пожар, който е унищожил по-голямата част от горните етажи.

По-късно нападателите са превзели пететажната сграда на Еврейския религиозен и културен център „Хабад“, който е обкръжен от индийски специални части. В зданието има синагога, учебен център и офиси на организацията. Една от нейните дейности е борба с наркотиците. При нападението екстремистите убили трима души и използвали гранати, за да разпръснат голяма група съседи, които се опитали да попречат на нападателите да проникнат в зданието. Сред загиналите над 100 души има най-малко шестима чужденци, в това число японец, австралиец, италианец и англичанин. Според анализ на индийските специални служби нападенията в Мумбай са подготвени и координирани от радикалната групировка със действаща от Пакистан „Лашкар е Тайба“ (Легион на правоверните).

Групировката бе уличена в организирането на серия бомбени атентати в крайградски влакове около Мумбай през юли 2006 г., причинили смъртта на 180 души. Тактиката на „Лашкар е Тайба“ е винаги да използва местни екстремистки групи като преки извършители на атентати срещу индийски обекти. „Искаме заложници американци и британци“, крещели въоръжените ислямисти в Мумбай пред ужасените гости на атакуваните луксозни хотели

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.