Ски курорт, напразна инвестиция и убийство в България

Пистата в Банско. Снимка: ди велт

Текстът по-долу е буквален превод без съкращения от английския вестник „Гардиън“ (виж тук оригинала на публикацията). Като автори са подписани Дънкан Кембъл – в. „Гардиън”, Николай Чавдаров – от София. Те описват патилата на една англичанка, имала неблагоразумието да се опита да купи имот в Банско.

Имената на българските лица и фирми са дадени, както са в английския вестник и е възможно да има неточности. Комплексът „Перла II“ продължава да се рекламира като райско кътче и да набира купувачи на апартаменти тук).


Ски курорт, напразна инвестиция и убийство в България

Инвеститор в недвижимост е поставен под защита за свидетели, след като се опита да си върне парите

Никола Уест показва следите от синини по врата си. Тя казва, че те са единственото, което й е останало от инвестицията, за която се е надявала да се превърне в дома на мечтите за нея и цялото й семейство в Източна Европа. А всъщност се е превърнало в истинско бедствие, при което тя губи парите си след поредица от събития, завършили с убийство. Сега тя е поставена под защита за свидетелите, докато полицията разследва случая.

Преди две години Уест, преподавателка по балет, която живее със съпруга си и дъщеря си в Норфолк, прочита статия за българския ски курорт Банско. Сторил й се като мястото, „изпълнено с обещанията на Изтока“, където жилищата се продават на изгодни цена, която е едва „една десета“ от цените на подобни жилища във френските Алпи.

Тъй като Уест имала пари, които да инвестира, и дъщеря тийнейджърка запалена по ските, тя намира уебсайт наречен „Дом на мечтите“ („Dream Homes“), в който имало информация за имоти в България. Тя се свързва с компанията, локализирана в Марбея, Испания, която се занимавала с продажби на имоти в Банско и чието рекламно лице е сър Иън Ботъм.

Тя плаща депозит от 2 000 евро с кредитна карта и „Дом на мечтите“ й организира полета до Банско. Там тя се среща с Рей Клиъри, представител на базираната в България компания AZ, която се занимавала с продажбата на апартаменти в „Перла II“, както е наречен комплексът. Той й препоръчва да се свърже с адвокат Ралица Галева, която да осъществи сделката. „Цяло Банско изглеждаше като строителна площадка, но ме увериха, че скоро това ще приключи“, казва Уест. Тя плаща вноска на адвокатката и й казват, че през май 2008 ще може да се нанесе. Искат й още пари през октомври 2007 и през февруари тази година уведомяват Уест, че покривът вече е поставен и, че тя трябва да плати и третата вноска, освен ако не иска да рискува да загуби жилището. Общо Уест плаща 87 000 евро.

Но през януари тази година двамата български партньори в строителната фирма „Стил Так“, която се предполагало, че осъществява строежа, се скарват. Единият – Красимир Крулев, обвинява другия – Ангел Събев, че е откраднал 6 млн. евро от компанията и го застрелва. Работата по строежа се преустановява. В момента Крулев е под домашен арест.

Междувременно Уест се опитва да установи какво се случва с парите й и изпраща поредица от тревожни имейли до адвокатката. Галева й отвръща, че парите са във фирма AZ, която трябва да й ги възстанови. После й казват, че ще й ги върнат ако дойде в България. Това не така и не става. Уест отива в офиса на AZ в Пловдив и тъй като това е единственият начин да влезе вътре, и се налага да ритне вратата. Вътре тя разбира, че всъщност 7 различни компании развиват дейност в малкия офис, както и се изготвя документацията относно нейната собственост. Тя забелязва чаша топло кафе и разбира, че има някой в офиса. „Двама от тях се спотайваха във вътрешния офис“, казва тя.

В този момент, заявява тя в жалба до полицията, единият от мъжете, когото тя разпознава като Смилен Ботев от AZ, я сграбчва. „Той започна да ми крещи: „Коя си ти?“ Аз отвърнах: „Върнете ми парите.“ Той каза:“Ти си г-жа Уест, глупачко“ и ме стисна за гърлото. Изпищях и му казах, че полицията и от посолството знаят, че съм там.“ Тя успява да избяга, като сграбчва документите.

Ботев упорито отрича нейните обвинения. Той казва, че Уест е нахлула в офиса му и е откраднала документи. Твърди още, че дори с пръст не я е докоснал и, че адвокатката ще й върне парите в рамките на „10 дни“. Уест казва, че е слушала тези обещания в продължение на месеци. По съвет на Агенцията за борба с тежката организирана престъпност, тя се свързва с полицейския отдел по икономическа и компютърна престъпност в Норфолк, който разследва случая и я поставя под защита за свидетели. След това Уест успява да се свърже с десетки други хора, които са загубили парите си в това начинание.

Говорителката на „Дом на мечтите“ казва, че не е можело ситуацията да се предвиди и, че това е единичен случай. Казва още, че те са положили необходимите усилия по случая.

Рей Клиъри от AZ, казва за комплекс „Перла II“, че е „пълен кошмар“. Ралица Галева твърди, че е предала всички пари на предприемачите, а по отношение на пропадналото строителство на комплекса казва: „Така се случи, един от мениджърите беше твърде алчен. Такъв е животът.“

А що се отнася до „Перла II“, където Уест се надяваше да се наслади на ски сезона тази година, все още е рекламиран по десетки сайтове като „привлекателно място с препоръки“.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.