Леле, скандал за коси и униформи в училище, вечерен час…

Избухнаха страсти „за“ и „против“ униформите и външния вид на учениците. Директорката на столичното 7-о СОУ беше разпъната на кръст. В училището (в миналото наричано 7-ма гимназия) правилникът е променен и са въведени по-строги изисквания за външния вид на учениците.
Учители сутрин връщат ученици и ученички с неприличен външен вид, прически, къси поли, токчета… Същото беше и преди 30 години, тогава лично директорката седеше на входа и връщаше „нарушители”, припомнят си възпитаници на 7-мо.

По вестници веднага се появиха заглавия от рода на „връщат соца“ и тем подобни. Младежи с дълги коси и девойки с екстравагантни прически се появиха в националните медии, за да бранят правото си да си се обличат както си искат. Лошо няма.

Същевременно в парламентарна комисия прие проектозакон, според който деца до 14 г. няма да могат да излизат навън след 22 часа без пълнолетен придружител. Тази новина също беше посрещната на нож.

Преди време подобни спорове избухнаха, когато Министерството на образованието реши да отпуска пари на всяко училище, което иска да въведе униформи.

Непрекъснато има протести срещу всеки опит в училище да се въвеждат правила и ограничения. Преди време родители скочиха срещу директорката на централно столично училище, когато тя забрани на децата да излизат извън училищния двор през голямото междучасие. Основният й мотив беше сигурността на учениците, тъй като на тротоара отвън ги причакваха и сутеньори, и наркопласьори. Но родители я обвиниха, че превръща училището в концлагер.

Така и с униформите. На Запад най-елитните частни училища са с много строги правила, униформи и ограничения. И никой родител не смее да протестира. Учениците са си ученици и се надхитрят с учителите и правилата.

Но у нас няма търпимост както към правилата в училище, така и към свободата на учениците. Сега има примери на нетърпимост към мнението и личните права на учениците, същевременно на прекалена търпимост към нрави, които съвсем не са ученически.

Който ходи на училище като на кръчма – да си пати. А не този, който си е позволил да спори с учителя. Ненормално е ученици да прекарват част от времето си в съседните кафенета, в които преспокойно се сервира алкохол на малолетни. (Впрочем в същия проктозакон се предвижда глоба 500 лв. за продажба на алкохол на непълнолетни и 5000 лв. и отнемане на лиценз при повторно нарушение.)

В САЩ, примерно, родители нямат право да оставят сами вкъщи деца до 12 години (социалните служби ти прибират детето, ако нарушаваш редовно този закон). Там деца не могат да се движат сами без придружител и през деня – посрещат ги от училище и т. н. У нас още в парламентарната комисия беше отхвърлен текст в закона, който забранява да се оставят сами деца до 10 години вкъщи.

Още се помни трагедията с убитите деца пред дискотека „Индиго“. Повечето бяха под 16 години. Родителите им ги бяха оставили да ходят сами на дискотека, в която се продава алкохол на непълнолетни, а някои разбраха чак на другия ден, че децата им са мъртви. Този либерализъм на нравите в България трябва да се позатегне. А всеки опит да се въведат правила се посреща с недоволство.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.