Турци ли са Ейбрахам Линкълн, Барак Обама и Елвис Пресли?

Спорни теории разпалват националистически чувства в турците

Мостът над Босфора, който свързва Европа и Азия. Снимка: Ройтерс

Какво е общото между новия американски президент Барак Обама, един от неговите предшественици – 16-ия президент на  Съединените щати Ейбрахам Линкълн, актрисата Ава Гарднър и краля на рока Елвис Пресли? Като изключим тяхната популярност и това, че имената им вече присъстват в историята на света, вероятно отговорът на този въпрос ще бъде „общият им турски произход“.

Миналата седмица някои турски медии разпространиха  мнението на турския историк и изследовател Джезми Юртсевер, според когото Барак Обама има турски корени в произхода си, а   едно от потвържденията за това било названието „ака“, което се съдържа в личните документи на новия държавен глава на САЩ пред  името Барак Хюсеин Обама. Юртсевер смята, че дедите на Обама в Кения са били от турски произход. Думата „ака“, поставяна пред   името на новия американски президент, е турска и означава  „изтъкнат, главен, лидер, големец“, а в Турция сега тази дума е  широко използвана като „ага“, казва историкът. Дедите на Обама живеели в турски вилает в Южен Судан, а сведения за това имало в библиотеката на американския Конгрес. Останали от този период  са редица топоними, като например имената на езерото Туркана и  реката Туркуел на границата между Кения и Судан, казва  историкът.

Твърденията за турския произход на Ейбрахам Линкълн, Ава Гарднър и Елвис Пресли пък се основават на изследванията на  американския изследовател проф. Брент Кенеди, според когото  четиримата са представители на т.нар. мелунджани (в превод от  турски „прокълнати души“, на английски – melungeons). Според проф. Кенеди мелунджаните са наследници на турци, които се предполага, че са се заселили около 16 в. в Америка. Едно от  свидетелствата за това била частицата „джък“, използвана за  изразяване на отрицание вместо „не“ в Турция и съпътствана от   характерно вдигане на главата нагоре. Именно с това съчетание от звукове и жест отговаряли понякога отрицателно Линкълн, Гарднър и Пресли, твърди американският професор.

Освен тази прилика, която мнозина биха сметнали за несериозна, имало и много лингвистични, културни и генетични  „доказателства“ за турския произход на някои американци. Така  например, те страдали от заболявания, характерни за  Средизменоморието, в т.ч. таласемия и синдрома на Бехчет, а в   езика им имало много турски думи, включително думите за майка и  баща, съответно „ана“ и „ата“. Децата на тези американци пък  носели характерни за османците имена, например Дидима, Алания,  Махала.

Доколко хипотезите на турския изследовател и  американския професор, самия той също представител на  „мелунджаните“, са научно обосновани, ще определят  специалистите. Подобни теории, авторите на които са основно   турски учени, се появяват открай време в турските средства за  масова информация. Неотдавна проф. Ахмет Арслан, ръководител на катедрата по медицинска биология в турския университет  Газиантеп, бе цитиран от медиите в Турция, като обяви, че белгийците са наследници на клон на огузките тюрки, заселили се  в района преди хиляди години. Други учени препоръчаха произходът на италианците също да се търси в Турция. Без да се проучи  внимателно достоверността на тези теории обаче, те може да   служат единствено на някои крайно десни елементи за разпалване  на националистически страсти. А пантюркизмът, споделян от Сивите вълци, вече може да бъде разглеждан и като много по-широко  понятие, в посока Европа и Америка.

През 30-те години на миналия век теорията, изготвена по  поръчка на основателя на турската република Мустафа Кемал  Ататюрк, за турския произход на езиците, т.нар. Слънчева теория  за езика, вероятно е имала своето основание. Изградената върху руините на Османската империя нова държава е трябвало да вдъхне  у гражданите си национална гордост въпреки краха на империята, а единството й да бъде укрепено.

Ето защо, появяването на твърдения като тези, че името на най-големия водопад в Северна Америка – Ниагара произхожда от турското „Не яйгара“ (в превод от турски „Какъв шум!“) и че река Амазонка в южната част на континента е наречена именно  така, след като някой турскоезичен възкликнал „Амма узун“ („Ама че е дълга!“), вероятно е било понятно за времето си. Към  днешния ден обаче обяснението, че утвърдителното „окей“ на  американците, широко разпространено вече в цял свят, идва от  съчетанието на турските думи „ок“ и „ай“ (в превод – „стрела“ и „месец, луна“), както и че названието на алкохолната напитка  коняк от едноименния френски град всъщонст произхожда от  турските глаголи в повелителна форма „кон“ и „як“ (в превод –   „постави“ и „запали“) изглежда доста неправдоподобно.

Теорията за общия произход на езиците от турския бе  изоставена в Турция след смъртта на Ататюрк и е отречена от  съвременното езикознание. Смята се, че поръчвайки изготвянето на тази теория, Ататюрк е искал да „легализира“ многото арабски и  персийски чуждици в турския език, а общият турски произход на  всички думи по света е бил отлично средство за това.

И днес обаче някои инициативи за запазване чистотата на турския език изглежда преминават границите на градивния пуризъм. Такива са например някои от предложенията в представения  миналия месец проект на парламентарната комисия за изследвания,  насочен към запазване чистотата на турския език. В него се   предлага например, да бъдат сменени с турски имената на едни от  най-привлекателните за туристите дестинации – Кападокия и Ефес,  независимо от вредата, която това би могло да нанесе върху  туризма. Планира се също всички имена на героите от детските анимационни филми да се заменят с техни турски съответствия,  като същото би следвало да се случи и със спортните термини. В  рекламите пък трябвало да се забрани употребата на всякакви  нетурски думи и имена. Онези, които не проявяват нужното уважение към езика, се предвиждало да бъдат предупреждавани с  нота от министерството на външните работи.

Още по-учудваща може да изглежда претенцията на кмета на град Батман в Югоизточна Турция, който обяви по-рано този   месец, че ще даде под съд създателите на поредицата от филми „Батман“, обвинявайки ги, че използват името на града без  разрешение. „Има само един Батман в света,“ каза градоначалникът Хюсеин Калкан, възразявайки, че американските продуценти дори   не са уведомили местните власти в турския град, че ще използват  името на този регион.

Претенции, твърдения или теории, подобни на тези, обикновено се приемат с недоверие и дори насмешка от мнозина в   Турция. За някои от младите турци обаче те са източник на  национална гордост и самочувствие, а тези чувства, когато са  вдъхновени от неподкрепени с доказателства теории, крият  опасност да бъдат манипулирани, ако крайнодесни елементи решат   да ги използват като средство за своите каузи.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.