Майсторката на пури Вирхиния: Като виното са – отлежалите са по-хубави

Снимки: Иван Бакалов

„Пурите са като виното – колкото повече отлежават, толкова по-хубави стават. По-отдавна произведената пура, е по-добра, по-характерна, по-силна, по-ароматна.“ Така твърди Вирхиния Виго от фабриката „Ромео и Жулиета“ – една от петте фабрики за износ на пури в Хавана. Вирхиния е торседора – майстор на пури, престижна професия в Куба. Тя е от най-високота 9-та степен торседори. Те са само стотина в цяла Куба – по 15-20 във всяка една от петте фабрики в Хавана. Майсторката беше в София и Пловдив за седмица, за да демонстрира как се свиват истински хавански пури.

Вирхиния е родена в провинция Гранма в Куба, но от 32 години живее в Хавана. Във фабрика „Ромео и Жулиета“ работи от 14 години. От 1999 година започва преподавателската си дейност, след това става втори началник на отдела за свиване на пури. Три пъти е излизала от Куба, за да показва изкуството на торседорите. И трите пъти е била в Германия. Именно там се запознава с испанския крал Хуан Карлос и свива пура специално за него. Кралят много харесва пурата, която торседората му прави. Тя набързо му я подава по време на мероприятието, и взаимно си целуват ръце. Вирхиния е очарована и му казва: „Никога няма да си мия ръката повече“, Хуан Карлос й отговаря: „Аз също моята“. Оттогава Вирхиния е известна в Германия като торседора на испанския крал.

Вирхиния Кансино. Снимки: Иван Бакалов

За да се изработи една пура, Вирхиния използва пет листа. Листът ла капа – дава последната обвивка на пурата, капоте пък е вътрешният обвивен лист. Двата листа оформят обвивката и формата на пурата, изработват се от специално растение корохо. То се отглежда под памучни пелени, с цел да не бъде наранено от слънцето. Останалите три вида листа са – секо, лихеро и воладо. Листото секо е пълнежът на пурата, той придава аромата. Лихеро има за цел да придава силата на пурата, а функцията на воладо, е да осигури равномерна й горимост .
От 10 години Вирхиния обучава млади торседори. В момента старите торседори във фабриката „Ромео и Жулиета“ са 50. Поради все по-голямото търсене на кубинските пури, обаче са нужни повече професионалисти в тази област. Затова в момента за торседори в „Ромео и Жулиета“ се обучават 200 души.

Девет месеца е периодът, в който те трябва да се научат на изкуството на свиване на пури. В първия месец и половина те учат как да махат централната жилка от листата, подреждането на външния лист. Броят на пурите, който трябва да могат да правят първоначално е 61 на ден. Следващия етап е 81 пури, след това 105. Преди крайните тестове за торседори, бройката на ден става 135 големи пури, с пет обвивни листа. За тези 9 месеца те трябва да могат да изработват продукт, достатъчно качествен за износ. След първия месец на обучение става ясно кой е за тази професия и кой е по-добре да си търси друго място.

Торседора Вирхиния показва готовата пура. Снимки: Иван Бакалов

Торседора Вирхиния показва готовата пура. Снимки: Иван БакаловТабелка с името на торседора Вирхиния Вига Кансино. Снимки: Иван БакаловВирхиния Кансино. Снимки: Иван БакаловВирхиния подбира листа за пурата. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловС този нож се изрязват листата. Снимки: Иван БакаловВирхиния увива свитата пура. Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловС това листо от тютюн се прави външната обвивка на пурата. Снимки: Иван БакаловВирхиния изрязва листо, за да оформи края на пурата. Снимки: Иван Бакалов Снимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван БакаловСнимки: Иван Бакалов

За да набират нови работници, фабриките в Куба организират публични лекции, на които разясняват за работата на торседорите. Вирхиния се е запознала с тази професия на 20. „Исках много да работя това, а и имах чичо, който ме заведе в една фабрика и ми показа как стоят нещата“, казва тя. За началото на своята работа Вирхиния е лаконична: „Ужасно трудно беше“. За 7 месеца обаче тя успява да премине обучението за торседора.

Жени торседори има във всяка фабрика, наравно са с мъжете. Малко са дамите обаче с висок ранг в тази професия, като Вирхиния – торседора 9-а степен. Получаването на този „разряд“ зависи от качеството на работа и опита.

Снимки: Иван Бакалов

За да се придобие по-висока степен, торседорът минава през комисия от завеждащия качествения контрол във фабриката, техническият директор и шефът на отдела за свиване. По време на изпита, който трае 30 дни торседорът прави определена бройка пури и всяка една от тях се преглежда внимателно. Ако само една не е с отлично качество, торседорът остава на същия “разряд”. Постиженията на торседоите се преразглеждат на всеки 3 месеца.
Повечето торседори остават на 7-ма категория (степен), тъй като нямат необходимите умения да произвеждат най-качествените пури, които са двойно фигурални. Те произвеждат само за национално потребление.

Всеки може да стане торседор, категорична е Вирхиния. По-голямата част от торседорите развиват своята бързина, това пък от своя страна не им позволява да правят най-качествените пури. Това са торседорите-ларго. Сръчността и бързината са много важни, но трябва да се влага сърце, а пурите на Вирхиния са произведения на изкуството.

Ел Лансеро и Гранд Корона са любимият размер пури на Вирхиния – те са любими и на Фидел Кастро. Официално той обаче отказа пурите през 1992-а година. „Има слухове, че тайничко си пуши от тях“, смее се Вирхиния. В тях се слага най-малко тютюн, но най-високо качество на свиване. Те са тънки и горят по-трудно, правят се с по-големи листа и външният им вид е много важен.

За Вирхиния няма пури от „лоша реколта“. Лошата реколта в Куба не означава лошо качество, просто по-малко добит материал. А на въпрос защо кубинските пури са най-хубави, за Вирхиния е повече от ясно: „Просто… са най-хубавите!“

Арт & Шоу
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.