Защо в София псуват Топлофикация, но не се отказват от нея?

5 премълчавани истини за парното

Новата абонатна станция няма нужда от дебели тръби и не излъчва топлина в помещението. Снимка: авторката

Софиянци се оплакват от Топлофикация и псуват сметките, но се оказва, че има едно мълчаливо мнозинство, което си харесва парното. И което предпочита Топлофикация, въпреки сметките.
На фона на ругатните има няколко много показателни факта, които доказват, че парното е най-добрия начин за отопление в София.

1 – От 1 януари до 1 септември тази година към отоплителната мрежа на столичното дружество са били присъединени нови 3687 абонати или 141 сгради. Всяка година Топлофикация добавя към 5000 нови абонати (за отказалите се – виж по-долу).

2 – Брокерите, които водят сделки с недвижими имоти твърдят, че все още първият въпрос, който задават купувачите на апартаменти в София, е дали има ТЕЦ (парно). Цената на топлофицирано жилище е по-висока, отколкото на нетоплофицирано, при равни други условия. В новите сгради отоплителната инсталация задължително се изгражда хоризонтално с апартаментни топломери, а не с общ за целия вход.

3 – Досега няма нито един абонат в къща, който да се е отказал от парно и топла вода и да е развалил договора си с „Топлофикация“.

Тръби от старата инсталация в абонатната станция. Топлинните загуби са големи, апартаментите над абонатната се топлят без парно. Снимка: авторката

Причините са две. Първо – няма нито един друг начин на отопление на къща, по-евтин и по-удобен от парното. Който е опитал на газ, след 1-2 зими търси начин да се включи към Топлофикация.
На ток е по-скъпо, дори сега, след увеличението на цените на парното (въпреки уверенията на някои вестници и експерти). С климатик в къща в София не става, когато температурите паднат под минус 5-10 градуса. (Разбира се, има значение топлоизолацията, видът строителство. В жилищен блок климатик по-върши работа, ако обаче блокът е свързан с ТЕЦ, защото сградата е затоплена от инсталацията и апартаментите на парно).
Второ – абонатът в къща плаща това, което е убеден, че ползва и никой не го краде. Сметката му е за енергията по показанията на топломера, без да я разпределя със съседи и други абонати.

4 – 91,2 на сто от гражданите поставят парното на първо място като най-безопасно отопление, показва последното проучване на Националния център за изучаване на общественото мнение.

61,5 % го смятат за най-чисто отопление.

58 % твърдят , че е най-комфортно и ефективно.

47,5% казват, че е най-евтино.

Реално то е най-евтиното отопление. Но, поради масовата истерия против Топлофикация (подплатена и от реални интереси дружеството да фалира, за да го купят евтино), процентът на убедените в това е само около половината от анкетираните. Ако медиите дадат думата на хора, които са пробвали различни видове отопление и са се убедили в предимствата на парното, много повече софиянци ще заявят, че парното е най-евтино.

Зимна София от високо. Най-големият град в България има голям потенциал за енергийния бизнес, затова няколко от най-големите световни компании кандидатстват за приватизацията на „Топлофикация София“. Снимка: Булфото

В момента Топлофикация продава топлината под себестойност. Тоест – разходите за газ и др. са повече от цената, която се калкулира в сметката. Така Топлофикация трупа загуби, които накрая ще плати държавата (а това означава, че 85% от данъкоплатците в България ще дотират останалите 15%, които ползват парно).
Досега сметката за парно държеше първенство по неяснота, но от 1 януари Топлофикация София обещава да праща разбираеми фактури. Проектът на бележката може да се види на Интернет страницата на компанията. Всеки може да предлага подобрения и изразява мнението си за нея.

5 – На Топлофикация можеш да плащаш със закъснение от няколко месеца, само ти се натрупва лихва. За тока не може – ако не платиш две сметки, ти го спират, после плащаш солено, за да те включат отново. На газ е същото. Проблемът е, че точно поради тази причина много от софиянци въобще не си плащат сметките за парно.

Топлофикация София има 405 044 абонати към 1 септември. 380 537 са битови и 27 507 са стопански и обществени абонати. Само 250 000 от битовите потребители си плащат редовно консумираната енергия.

Към 30 октомври 218 млн. лв. са задълженията на битовите потребители към Топлофикация и около 22 млн. лв. дължат фирми и обществени организации.

Дългът на Топлофикация към „Булгаргаз“ е по-малък от дълговете към нея.

Всички, натрупали дългове към Топлофикация, са уязвими, защото текат процедури, при които по съдебен ред могат да бъдат събрани дълговете. Законът беше променен, за да улесни събирането на дълговете, предстоят още промени. Засега не се шуми по въпроса от популизъм, за да не се настройват абонатите, но евентуален бъдещ собственик на „Топлофикация“ няма да пропусне да събере дълговете.

Парното – все по-ефективно, но никой не забелязва

Със заеми от Световната банка и от Европейската банка за възстановяване и развитие в последните 7-8 години в София бяха подменени около 30 километра топлопроводи, които даваха големи загуби. Подменени бяха и около 10 000 абонатни станции в сгради, които, според проучвания експерти, наети от Световната банка, даваха огромни загуби. В резултат на това разходите на Топлофикация София спаднаха с около 30%, но това не се усети от потребителя, заради увеличаващите се цени на природния газ.

Бившият кмет Софиянски и печално известният Вальо Топлото, по времето, когато още беше директор на „Топлофикация“, посещават изкоп, в който се подменят тръби на парното с пари на Световната банка и ЕБВР. Въпреки настояването на кредиторите, екипът на Софиянски, след това и на Борисов не допусна „Топлофикация“ да се управлява от чужда фирма, която да я оздрави и подготви за приватизация. Снимка: Булфото

Малцина знаят, че топлинната електрическа централа – ТЕЦ “София” – е изградена първоначално за производство на топлинна енергия чрез изгаряне на въглища. По-късно е преминала на мазут и сега работи с природен газ. Централата има опции да произвежда топлинна енергия и чрез изгаряне на битов боклук. Без да е необходимо да се променя инфраструктурата и основните съоръжения може да се използва с алтернативни горива, дори един ден може да работи с водородно гориво, обясни инженер Стефан Дочев, директор в Топлофикация София.
Комбинираното производство независимо от типа гориво, което се използва, е най-евтиният и ефективен начин за производство на топлинна и електрическа енергия. Столичната Топлофикация има още една централа, която произвежда едновременно ток и топлинна енергия – ТЕЦ “София – Изток”. Ако въведе и в другите си топлинни мощности когенерация (комбинирано производство на двата вида енергия) себестойността на топлинната енергия ще се намали с около 30%, ако горивото е природен газ. Когенерацията увеличава два пъти ефективността на трансформация на енергията, твърди проф. Атанас Тасев, експерт към Комисията по енергетика към парламента. При производство на електрическа енергия при изгаряне на природен газ ефективността е 35-37% , а ако се използва и получената топлинна енергия – трансформацията на енергията е вече 85%.

Изключват се от парното абонати с високи сметки, в чиито блокове голям процент (в някои случаи около половината и повече) са се отказали от парното. Това натоварва сметките на останалите. Топлинните загуби в някои панелни и др. сгради, строени при социализма, са големи и е необходима подмяна на инсталациите и саниране, което живеещите в блока не могат да си позволят.

Служителите на Топлофикация не обясняват достатъчно ясно на абонатите си някои улеснения за отчитането на сметките – например възможността за месечно отчитане. Много абонати са жертва по различни причини на отчитане по максимален отопляем обем (дори парното да е спряно или минимално използвано) поради различни причини – липса на хора в апартамента при отчитане и др., без някой да им е обяснил, че така ще получат висока сметка. Много от разочарованията от парното се дължат на подобна неинформираност и недоразумения.

Кражбите на парно – сега е моментът

Кражбата на топлинна енергия все още не е криминализирана, а се вихри масово по жилищните блокове в София. Министерството на енергетиката, правителството, депутатите от Комисията по енергетика към парламента не направиха необходимите действия тази мярка, поискана от Асоциацията на топлофикациите преди повече от половин година, да бъде гласувана от парламента преди началото на отоплителния сезон.
Основна и най-честа причина за огромния процент на енергията за сградна инсталация и ненормално високи сметки в някои сгради е точно неправомерно ползване на парно отопление, което не се отчита.

Снимка на жилищен блок с термовизионната камера. Стрелките показват два апартамента, чийто собственици крадат парно от съседите си. Те уж са с изключени радиатори, а на снимката се вижда, че са изнесли радиатори на остъклените балкони.

А сега е моментът потребителите, които се съмняват, че техни съседи крадат топлоенергия, да поискат Топлофикация да заснеме с инфрачервена камера фасадите на тяхната сграда. Засега не е решен въпросът тази снимка да има тежест в съда. Но термоснимката може да се разпространи сред живеещите в блока, за да се види кой съсед краде парно и това може да реши проблема без да се стига до съда.

След края на миналия отоплителен сезон столичното дружество демонстрира резултатите от своя дистанционна проверка на няколко жилищни сгради, направена с подкрепата на Техническия университет. Тогава бяха показани поредица от снимки, направени с термокамера, на които ясно се вижда как в апартаменти, които се водят с демонтирани радиатори, отоплителните тела греят в червено. Заснемането било направено по искане на живеещите в тези жилищни кооперации през февруари, а резултатите бяха оповестени след края на отоплителния сезон, когато фирмите за дялово разпределение имаха отчетите на уредите върху отоплителните тела. Така по недвусмислен начин бе доказано, че определени жилища крадат топлина. Разпределителите са имали нулеви показания, но на снимките се вижда, че радиаторите са греели, тоест телата са били подменяни през зимата с такива без уреди, които са работили на пълна мощност.

Значи е възможно крадците да бъдат уличени, дори да е невъзможно да бъдат наказани. Трудно, но не е невъзможно. Би могло при подобно дистанционно заснемане да присъства свидетел, да се направи протокол при откриване на кражбата и да се издаде разрешение за проверка апартамента на крадеца с полицай.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.