Как Индия си отгледа собствени терористи

Мария Мисра*

Индийски войник държи на мушка хотел “Тадж Махал” в Мумбай след атентатите от 26 ноември. Снимка: Ройтерс

Образът на величествения монумент в Бомбай – хотел „Тадж Махал палас“ – обгърнат от пламъци и с извиващ се гъст стълб дим, няма как да не напомня за срутващите се кули близнаци от 11 септември 2001 година. Атаката носи всички отличителни черти на операциите на Ал Каида. Терористите избраха Бомбай (Мумбай), индийския Ню Йорк. Те посегнаха на известни сгради – хотел „Тадж Махал“ и гарата Чхатрапати Шиваджи, пищния малък брат на Свети Панкрас, навяващ спомени за славните дни на британския Радж (периода на британско господство над Индия). Терористите използваха дързък подход – те пристигнаха по море недалеч от издигнатия през 1911 година паметник на Раджа – базалтовата Порта към Индия. Престъплението в Мумбай напомня колко е важна Южна Азия за зараждането на радикалния ислямски тероризъм. Въпреки че САЩ често сочат Европа като негов основен инкубатор, ислямският екстремизъм процъфтява на субконтинента и в ограждащия го пояс от държави, в които кипят етнически и религиозни конфликти.

През последните години Индия стана жертва на по-традиционен местен тероризъм. Атентатите в Мумбай бяха първото демонстративно нападение срещу Запада, а министър-председателят Манмохан Сингх побърза да заяви, че то е дело на чужденци. Има доказателства, които подкрепят това твърдение. Набелязването на британски и американски граждани за заложници в двата хотела е новост, също както използването на автомати „Калашников“ и тактика, присъща на елитни командоси. По стил и начин на изпълнение тези нападения се доближават най-много до атаките в саудитския град Хобар през май 2004 година, когато очевидно добре обучени, въоръжени с британски 9-милиметрови автомати „Стен“ членове на паравоенна група нападнаха петролни инсталации и взеха за заложници западни работници. Моментът, в който беше извършено нападението, също изглежда прекалено удобен, за да е просто съвпадение. Най-вероятно то ще обърка плановете на бъдещото правителство на Обама да възприеме по-конструктивен подход във войната срещу тероризма.

Евакуираните гости на хотела са притеснени. Снимка: Ройтерс

Евакуираните гости на хотела са притеснени. Снимка: РойтерсПушеци излизат от хотела "Тадж Махал". Снимка: РойтерсГорящата фасада на хотела "Тадж Махал". Снимка: РойтерсСлужител на хотела успокоява чуждестранните гости. Снимка: РойтерсГости на хотела след евакуацията. Снимка: РойтерсСнимка: РойтерсПожарникари гасят огъня в хотела. Снимка: РойтерсГълъби летят близо до горящия "Тадж Махал". Снимка: РойтерсПолският евродепотат Ян Масиел говори по телефона, след като е евакуиран от хотела. Снимка: РойтерсСнимка: РойтерсВойници заемат позиции около хотела. Снимка: РойтерсКомандоси по национална сигурност носят апаратура за обезвреждане на бомби. Снимка: РойтерсВойници пред хотела. Снимка: РойтерсПожарникари госат огъня в хотела. Снимка: РойтерсПожарникари спасяват чужди туристи от хотела. Снимка: РойтерсГости на хотела, след като са евакуирани. Снимка: РойтерсПожарникари говорят със спасени туристи от хотел "Тадж Махал". Снимка: РойтерсВойници по балконите на хотел "Тадж Махал". Снимка: РойтерсВойници заемат позиции пред хотел "Тадж Махал". Снимка: РойтерсПушек излиза от хотела Тадж Махал в Индия. Снимка: РойтерсПожарникари се опитват да потушат огъня в хотела "Тадж Махал". Снимка: РойтерсХора се прикриват, докато от хотела ехтят изстрели. Снимка: РойтерсПолицаи изнасят тяло от хотел "Тадж Махал". Снимка: РойтерсИзпотрошени каси за билети след стрелба от неидентифицирани нападатели на жп гарата в Мумбай. Снимка: РойтерсПолицаи и пожарникари изнасят завуто тяло от хотела "Тадж Махал". Снимка: РойтерсЧанти с багаж до локва кръв на жп гарата в Мумбай след стрелба от неидентифицирани нападатели. Снимка: РойтерсДупка от куршум на стъклото на гарата в Мумбай след стрелба от неидентифицирани нападатели. Снимка: РойтерсПолицаи стоят край изоставен багаж на гарата в Мумбай, след стрелба от неидентифицирани нападатели. Снимка: Ройтерс

За разлика от 11 септември 2001 година, има доказателства за изцяло вътрешна следа в нападенията в Мумбай. През последните месеци в индийските градове беше извършена поредица от бомбени атентати. Отговорността поеха Индийските муджахидини – един от няколкото фронта на Движението на ислямските студенти в Индия. Индийските власти се опасяват, че именно чрез тази организация международните терористични мрежи са започнали да проникват по-дълбоко в Индия – често чрез връзки със страните от Залива.

Основано в края на 70-те години като образователна група, Движението на ислямските студенти се замеси в насилствени актове, след като хиндуистки националисти разрушиха джамията в Айодия през 1992 година и след бунтовете в Бомбай през 1993-та. Забранено след 11 септември 2001 година, то създаде нелегална мрежа в Индия и в Бангладеш. През последните 18 месеца имаше сигнали за международен елемент в дейността му. След бомбените атентати в Джайпур това лято индийските муджахидини отправиха заплахи и към чуждестранни туристи. Появиха се предположения, че движението е свързано с джихадистки организации от района на Персийския залив.

Въпреки това тероризмът в Индия в никакъв случай не се практикува единствено от мюсюлмани. Тероризмът, за съжаление, е присъщ на района. През последните четири години в Индия при политически мотивирано насилие са загинали най-много цивилни след Ирак. В момента политическата ситуация в страната напомня по-скоро на насилието от „Годините на оловото“ в Италия през 70-те, отколкото на златния период на Ахимса (ненасилие) на Ганди. Във вътрешността на страната крайнолевите наксалити (комунисти, последователи на различни течения в маоизма) вече 30 години водят непрекъсната партизанска война. През 80-те кризата в Халистан и Пенджаб отне живота на 40 000 души, а въстанието в Кашмир – на още 90 000. В края на 80-те и началото на 90-те хиндуистките крайни националисти прилагаха тероризма като предизборна стратегия – а изглежда правят същото и през тази предизборна година с нападенията срещу индийски християни в Източна и в Южна Индия.

Служители в Националната гвардия по сигурността са строени пред хотел “Тадж Махал” след операцията по обезвреждане на терористите. Снимка: Ройтерс

Въпреки мултиетническите корени на тероризма, индийските власти, поне до неотдавна, третираха като терористи само мюсюлманите. Срещу ислямските „терористи“ се прилагаха специални закони за задържане и се водеха дела в специални съдилища. Хиндуистките „бунтовници“ националисти обаче бяха съдени в обикновени съдилища, или най-често въобще не бяха наказвани. Един от основните поводи за оплаквания на индийските мюсюлмански групи е фактът, че нито един от подстрекателите на хиндуистките погроми в Бомбай през 1993 година и в Гуджарат през 2002 година, при които загинаха над 4000 души, не беше изправен пред съд.

Пакистанското Междуведомствено разузнавателно управление (МРУ) и международните джихадистки групи обучават и финансират индийски ислямски терористи, но често именно индийската държава вербува най-активно екстремисти от тези среди. Това важи с особена сила в регионите и щатите, в които полицията и съдебният апарат често попадат „в плен“ на политическите интереси на хиндуистите, които използват антитерористичните закони за своите политически вендети.

Крайната бедност на много мюсюлмани в Индия, чийто статут, според изготвен наскоро доклад, е по-нисък от този на „недосегаемата каста“ на хиндуистите, подсилва напрежението. Докато „недосегаемите“ и други групи от по-низшите „касти“ имат спокоен достъп до обучение в университети и до престижни държавни длъжности, едва три процента от държавните постове се заемат от индийски мюсюлмани, които наброяват около 150-те милиона души или 13 процента от населението на страната. В полицията те са представени още по-слабо.

Доминираното от Индийския национален конгрес коалиционно правителство отчита тези проблеми. Когато встъпи в длъжност през 2004 година, кабинетът на доктор Манмохан Сингх отмени противоречивия Закон за предотвратяване на тероризма (ЗПТ), който, според премиера, вместо да предотвратява терористичната дейност, я разпалва още повече.
Друг положителен знак бяха извършените наскоро арести на членове на хиндуистки националистически терористични групи в Махаращра. След бомбените атентати в Делхи през септември правителството обяви, че ще създаде Централно разузнавателно управление, което ще следи ислямската терористична дейност. А след провалите на разузнаването, които излязоха наяве покрай катастрофата в Бомбай, това решение може само да се приветства.

Едно незабавно следствие от нападенията в Бомбай вероятно ще бъде възраждането на Индийската народна партия (Бхаратия Джаната) и засилването на влиянието на нейните поддръжници, които искат повторно въвеждане на ЗПТ. Можем само да се надяваме, че ще надделее разумът и Индия няма да изпадне в нов цикъл на насилие и отмъщения.

* Мария Мисра е автор на книгите „Претъпканият храм на Вишну: Индия и големият бунт“ и на „Човекът от Кейбъл Колидж, Оксфорд“.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.