Министерски ФАР получи просветление: нямало санкции на ЕК

Иво Инджев

Вие на кого бихте повярвали: на журналистите от бившата българска секция на Би Би Си в Лондон, или на бившия кмет на БСП в Сливен Асен Гагаузов?
Преценете сами и евентуално-проверете сами, ако сте склони да се
заблуждавате, че има начин Гагаузов да е прав..

Защото колегите от базирания в Лондон сайт  kаfene.net хванаха в явна лъжа министъра на Регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. Заинтригувани от негово изявление, цитирано от агенция БГНЕС от Шумен, колегите направили справка. И установили с лекота това, което при желание всеки сам може да докаже (и без да ходи до Брюксел, ако се свърже с офиса на ЕС в София, например), че:
ПОЗИЦИЯТА НА ВСЯКА ДИРЕКЦИЯ В ЕК Е ПОЗИЦИЯ НА САМАТА ЕК!

Докато Гагаузов смело излъгал в Шумен, че решението за спирането на средствата по програма ФАР за България било позиция на (някаква си) дирекция, а не на ЕК. За по-убедително, незнайно защо, Гагаузов натъртва, призовава журналистите да обърнат внимание на този тъй важен според него детайл, че дирекцията се казвала „Присъединяване” (сигурно иска да каже, че вече сме се присъединили и няма какво да се тревожим, ще ни търпят безобразията). Обърнах и аз.
Не че се заяждам, но като обърнах внимание, забелязах, че дирекцията, всъщност се казва „Разширяване”. Но това са подробности, с които не би трябвало да занимаваме един толкова високо поставен български началник, който презира ниските нива на йерархичност (и компетентност, явно, по негово мнение) на ЕК. Гагаузов изглежда смята, че това е достатъчно, за да не ги зачита.

Пита се дали става въпрос за управленска неграмотност на министъра или за пореден негов опит да преметне гражданите на държавата, на които уж е слуга (нали министър означава горе долу това – слуга, служител на народа). И в двата случая би трябвало да направи точно това, което той предизвикателно и явно лицемерно заявил също, че бил готов за минутка да направи-да си подаде оставката, която носел в джоба си.

Няма нужда човек да е тънък познавач на европейската бюрократична йерархия, за да разбере, че работата е дебела. Особено ако е забелязал, че Гагаузов всъщност отстоява с тази лъжа линията на правителството. Самият Станишев вече открито се опита да неглижира публично авторитетността на решението на ЕК.
Авторитетният като за България в. „Труд” обаче допуска, че „след удара с ФАР нови 220 млн. евро, замразени по програма САПАРД, е възможно да не получи България заради конфликт на интереси и грешки в управлението на предприсъединителната програма” (словоредът си е на вестника!).

А сега се пита: какво е възможно да не получи министър Гагаузов, чието ведомство беше уличено в злоупотреби и от български журналисти в София (като колегата Иван Михалев от „Капитал”, който с разследването си изобличи далаверите на „батко и братко” под крилото на министъра), както и на български журналисти от Лондон. „Новината” на Гагаузов пред български журналисти от Шумен, според когото всъщност нямало решение на ЕК за спиране на спрените пари, би трябвало да е част от отговора на въпроса: чувството му на недосегаемост предопределя с голяма сигурност предположението, че той няма да получи заповед за уволнение. И понеже го знае, се подиграва с приказки, как си носел оставката и можел да я подаде за минутка…

Още текстове от Иво Инджев – в неговия блог тук.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.