След Коритаров от Нова ТВ си отиват и други. Ще оцелее ли Венета?

Водещата Венета Райкова и уволненият шеф на Нова ТВ Павел Станчев. Снимка: Булфото

Преди около месец e-vestnik попита защо СЕМ не реагира на унизителните за зрителя обиди, които се изляха от предаването “Горещо” на Венета Райкова по Нова телевизия (виж тук). В нейното шоу се появи някаква Златка, която в обстойно интервю наричаше “проститутка”, която “се чука с цигани”, фолкпевицата Алисия. Репликите бяха вулгарни, а телевизията ги излъчваше многократно като реклама в централните новини, сякаш става дума за някакъв професионален удар или важна тема от дневния ред на обществото.

СЕМ не глоби Нова ТВ. И тогава стана нещо, което показа, че все пак в обществото има някакъв регулатор на простотията. Спонсорът на предаването “Горещо” – марката “Нова Бразилия” – оттегли спонсорството си още от следващото предаване. Това, което не направи СЕМ, го направи един рекламодател, който не иска марката му, макар и подходяща за предаване с името “Горещо”, да се свързва с вулгарности и простотии. Това става в момент, когато новите шведски собственици на Нова ТВ яко размахаха метлата и започнаха да закриват всички губещи и слабо гледани предавания.
Решиха да закрият изцяло канала Нова плюс. Тази кабеларка, специализирана се в риалити форматите, спира от 1 януари 2009 г. Новият собственик – MTG (Моdern Times Group) не се колебае да отстранява предавания заради нисък рейтинг, слаби рекламни приходи, неспазване на журналистическия плурализъм, нерационален маркетинг и др.

Очаква се около Нова година Нова телевизия да се събуди с нови водещи, нови предавания и нов профил. MTG придоби Нова телевизия, кабелния Нова плюс и 80% от женското списание „Ева” срещу рекордните за българския пазар 620 млн. евро. Логично беше при такава голяма инвестиция да започне голямото чистене.

Какво още има да се коментира гафът на Коритаров?

След като изпълнителният директор Павел Станчев изхвърча и в креслото му седна 28-годишният Якоб Андерсън, дошъл у нас преди половин година като изпълнителен директор на „Диема”, най-големият скандал в Нова ТВ беше уволнението на Георги Коритаров от сутрешния блок.

Георги Коритаров. Снимка „Булфото“

Общественото мнение обаче е разделено по въпроса. Дори е преобладаваща онази част от зрителите, които смятат, че Нова ТВ изпълнява като слугиня искането на един “олигарх” – шефа на “Лукойл България” Валентин Златев. Дори започнаха слухове, че зад шведите стоели руски капитали и т. н.

Нова ТВ обаче не е като българската съдебна система, където виреят прокурори хотелиери и съдии, заловени с подкуп. Шведите уволняват само за съмнения за нечисти действия на свои журналисти.

Симпатизантите на Коритаров искат Валентин Златев да представи доказателства, че журналистът го е изнудвал. Консултантът в Нова ТВ Силва Зурлева обяви, че този скандал с Коритаров е прелял чашата и подсказа, че има и други предишни номера на водещия в сутрешния блок. Но журналисти и зрители, които решиха да го защитават, са се хванали за Златев. Самият Коритаров не дава обяснения какво е правил при Златев и какво е искал на срещи с него на четири очи. И защо след тези срещи прави предаване, в което гостенка обвинява Златев, а самият той го кани да се обади по телефона. Да използваш положението си на журналист, за да правиш бизнесоферти на “олигарх” е недопустимо за професионалните стандарти. И без друго рейтингът на сутрешния блок не е такъв, че заради него един собственик на телевизия да направи компромис с Коритаров.

Бившият шеф на Нова ТВ Станчев, който фаворизираше Коритаров, докара телевизията до най-слабите рейтинги в историята й. Станчев вкара в програмата скъпи, но слабо гледани продукции – „Островът на изкушението”, „Пълна промяна” и най-голямото разочарование – „Пей с мен”. Станчев поправи пътя в медията на вечния конкурент от Би Ти Ви Слави Трифонов, който се изяви като продуцент на музикалния формат. Но удариха на камък и втори опит няма да има. Успоредно с това Станчев е основният виновник от телевизията да си тръгне продуцентът Нико Тупарев. Той взе със себе си „Стани богат” (правата върху играта са негови).
Въпрос на време беше новите собственици да направят чистка, без да се церемонят с такива частни случаи като Коритаров, който се изпречи в много неподходящ момент на пътя им.


Преливането на кадри от „Диемите”

Шведите са абсолютно безкомпромисни, те нямат доверие в кадрите на Нова ТВ, особено на тези, които Станчев е довел. Затова преливането на хора от „Диемите” в Нова ТВ не се ограничи с преместването на Якоб Андерсън, който изпълнява и старата си длъжност в кабеларките. Програмната директорка Олга Лозанова също се върна в Нова ТВ, като успоредно с това ще определя програмната политика и на кабелните канали. Сестрата на медийния критик доц. Георги Лозанов беше програмен директор на Нова ТВ преди няколко години и бе сред хората, които вкараха формата Биг Брадър в българския ефир. Новата си длъжност Лозанова ще съвместява с датчанина Якоб Милдхеде. С „Диемите” се обединяват и рекламният отдел, и маркетинговият, и PR-ът, както и отдел “Продажби”.

От три дни в „Здравей, България” вече не работи и досегашната главна редакторка Валя Гиздарска. Тя също получила „предложение” да се раздели с работодателите си по взаимно съгласие, защото водила разговори с други работодатели. За изгонването й обаче скритата причина вероятно е Коритаров. За него казват, че „навивал” бившите си колеги да напуснат колективно в знак на протест. Коритаров обаче не е достатъчно чисто знаме на журналистиката, около което да се обединят дори колегите му. Лора Крумова няма намерение да се оттегли, до нея като водещ ще се появи Росен Петров или Емил Кошлуков, като вариант се споменава и Николай Дойнов.

Крум Савов е друго „петно” от журналистическия екип, което шведите “почистиха от масата си”. Предаването му „Спортен свят” отпада от Нова телевизия. Рубриката, която напоследък непрекъснато мести часа си на излъчване, ще е част от програмата на “Диемите”. От няколко дни доайенът Савов не е шеф на спортната редакция, а е понижен до редови репортер. Мястото му зае шефът на спорта на „Диема” Веселин Василев. Савов е в Нова ТВ от създаването й. Засега избягва да коментира казуса с разжалването си като шеф и според запознати се оглежда за ново работно място.

Нова ТВ води преговори за връщането на екран на „Стани богат”. Ники Кънчев може да седне на стола на богатството отново след 1 януари 2009 г. Играта бе свалена уж заради лятната ваканция, но не се върна на есен. Основната причина за това бе конфликтът между продуцента Нико Тупарев и уволнения вече Павел Станчев. След идването на скандинавците спорът ще бъде изгладен, а Ники Кънчев няма да е безработен тв водещ.

Биг Брадър вижда всичко, но него малцина го гледат

Четвъртият сезон на Биг Брадър свършва на 15 декември, обявиха преди ден от медията. На практика риалитито ще приключи една седмица по-рано (обикновено продължава три месеца, а то започна на 23 септември). От екипа обясниха, че и в предходни сезони са свършвали по-рано. По-наблюдателни обаче съзират причината в рейтингите. Те превръщат настоящия сезон на Големия брат в най-нискогледаемата продукция от поредицата. За първи път в историята на шоуто в лайв предаванията дори се раздават автомобили. Явно и това обаче не носи по-висок процент зрители пред екраните.

Шведите не били доволни от пийпълметричните замервания и от ниското качество на продукцията. Те били възмутени и от разгула и вулгаризмите. До неотдавна в телевизията се говореше, че това ще е последното издание на шоуто. Твърде вероятно е обаче плановете да се променят след завръщането на Олга Лозанова. Простотиите на Венета Райкова може да се разминат с края на Биг Брадър, и напредващата й бременност. Но в Нова ТВ очевидно настъпва профилиране, което ще изхвърли зад борда много познати лица.

Нова ще конкурира женския канал на СМЕ

Нова ТВ трябва да се преориентира изцяло към женската аудитория, сочат плановете на новия собственик MTG. За целта от програмата ще изхвърчат не само предаването на Крум Савов „Спортен свят”, но и публицистиката. Говори се, че от Нова година най-вероятно ще остане и без „Часът на Милен Цветков”, „Отечествен фронт” и „На чисто”. Под въпрос е и оцеляването и на „Четири очи”. В момента се водят преговори с продуцентите. Ако те се съгласят, рубриките им ще продължат да съществуват, само че в някой от кабелните канали на шведския концерн у нас. Не е ясна съдбата на скъпата продукция „Забранена любов”. Телевизионният театър с претенции за български сапунен сериал не покрива предварителните виждания за рейтинг.

Един от основните мотиви за голямото чистене на MTG бил, че концернът вече има медия, която е насочена към мъжката аудитория – „Диема”. Затова, за да попълни с разнообразни канали портфолиото си и да продава на печалба пакетно рекламното си време, ще направи от Нова телевизия канал за дамската аудитория. Амбиции за такъв тип медия имат и новите собственици на националната ТВ 2 – американците от Central Europеan Media Enterprises (СМЕ). Очаква се от март месец те да пуснат кабелен женски канал.

Ако шведите изчистят програмата си от публицистиката и спорта, това означава, че те се целят в нова ниша за националните ни медии. То ще е добре дошло за конкурентите им от Би Ти Ви, които ще го изтълкуват като доброволно напускане от полето на политематичните национални телевизии. Експертите обаче твърдят, че бъдещето е на т.нар. таргетирани медии, тоест насочени към профилирана аудитория.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.