Как съдии и прокурори назначават своите отрочета

Къде работи дъщерята на съдията и депутат Любен Корнезов? В административния съд, разбира се.

Къде работи дъщерята на зам.-главния прокурор Камен Ситнилски? Пак там, разбира се.

В прокуратурата и съда работят десетки дъщери, синове, племенници и други протежета на бивши и настоящи съдебни шефове.

Как са попаднали там? С конкурс, разбира се. Конкурсите в съда се провеждат по специален начин. Нашето момиче или момче ще си научи каквото трябва за изпита, но понеже и другите момчета и момичета, които кандидатстват, са си научили, се прилага дискретна помощ. Ето как. Изпитва комисия. Тя се състои от 5 души. Един от тях е някой преподавател по право от университета. Други са съдии – наши хора. Когато нашето отроче се явява, взима максималните оценки от нашите хора. А от университетския преподавател – колкото дойде. Но, ако се яви чуждо отроче, някой наивник, дето иска честно да изкара изпита, му се слага крак, за да не попречи на нашето отроче. Защото се борят 20 души за едно място. Как става номерът? Нашите хора в комисията пишат занижени оценки на наивника. Дори човекът от университета да му пише 6, други 2-3-ма му нафраскат по 4-4,50 и той вече не може да се мери с нашето момиче.

По подобен начин се вреждат нашите отрочета и в конкурси за прокурори, в които няма изпит, а се гледат резултати от досегашната работа.

Ако не стане номерът и нашето отроче не изкара конкурса, наред идва Върховният административен съд. Нашето отроче, което не се класирало, подава жалба срещу конкурса. И с разни съдийски хватки Върховният административен съд отменя резултатите на отделни хора, класирали се в конкурса. Решението е без право на обжалване. Може да си изкарал конкурс, а съдът да ти каже – примерно ти нямаш нужния стаж, защото вече не се признава за юридически стаж времето, което си бил съдебен кандидат. Такива номера. Ама досега са го признавали и са го назначили по тоя стаж, дори до конкурс са го допуснали. Но съдът пренарежда класирането, за да влязат нашите отрочета.

В момента Върховният административен съд точно с това се занимава – отменил е класирането в конкурс за прокурори на няколко души, защото имали по-малък юридически стаж.

Какво толкова сладко има в тая работа съдия или прокурор, че се правят тия номера, да се чудиш.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.