Най-добрите български вина на цена 6-10 лв. бутилката

Тези три вина получиха еднаква и най-висока оценка в теста. +359 мерло на „Вила Любимец“ (вляво) струва около 6,50 лв., One Only Red. Merlot & Cabernet 2007 на Домейн Бойар (в средата) струва около 9 лв., а Т t Cabernet & Merlot 2007, Телиш струва 10 лв. бутилката. Виж по-долу цялата класация. Снимка: e-vestnik

От вината в супермаркетите избрахме 14 от най-разпространените на цена между 6 и 10 лв. и ги подложихме на тест – т.нар. сляпа дегустация. Резултатите са интересни. Цената не винаги определя качеството. Но по принцип вина под 5-6 лв. бутилката не са от най-добрите вина, които могат да се намерят у нас. А вина под 4 лв. бутилката вече не са …вина.

Избрахме от онова, което най-често се среща в “Метро”, “Била”, супермаркети като “345” и др. Пазарът е затрупан с изобилие от марки вина, но много от тях са еднодневки – днес ги има, утре ги няма. На следващата година производителят изкарал нещо с друго име и етикет… Това, което сме подбрали, освен че се намира в супермаркетите, е от производители с трайно присъствие на пазара в последните години.

От избора изключихме сорта мавруд. За него ще има специална отделна класация – кой е най-добрият на пазара. По принцип този чисто български сорт, когато се сравнява с мерло, каберне и др. купажи, не прави добро впечатление и се класира по-надолу. Той е труден за правене на вино и вкусовите му качества не превъзхождат другите сортове. Но си има специфични неща, които го правят предпочитан. Затова го отделихме за негово добро, да не останат разочаровани привържениците му. Трябва да се спомене обаче, че от каберне в купаж с мавруд се получават едни от най-добрите български вина.

Дегустацията направихме в редакцията на e-vestnik и тук трябва да кажем няколко думи за себе си. И двамата сме членове на клуб “Винен наблюдател”, пишем за вино от години.

Ясен Захариев. Снимка: Светослава Банчева

Ясен Захариев е философ, преподава в Нов български университет. Тънък познавач на виното, от запалянковщина по него е ходил да работи 3 пъти във винарни в Австралия и 2 пъти в Калифорния (виж тук). В последните години пише статии в сп. “Бакхус” и участва в дегустации.

Иван Бакалов пише за вино и дегустира от началото на 90-те години, когато започва проучване на фалшификатите на напитки на пазара и по-късно издава справочното списание “Менте & оригинали”. Обиколил е винпромите в България и е опитал толкова много български вина, че, както казва, “ощавих си езика”. Смята че, след като си е тормозил толкова черния дроб, трябва да сподели опита, за да е от полза и на други. Познава доста винарските шашми и е разкривал някои от тях. Полека лека ще разкрием по нещо и тук.

Иван Бакалов (вдясно) и Ясен Захариев дегустират в редакцията. Снимка: Светослава Банчева

Защо по шестобалната система, а не по 100-точковата?

Професионалните класации са трудно разбираеми за ценителите на виното. 100-точковата система подвежда. Разликата между вина с 82 и 84 точки изглежда незначителна, а може да е голяма. Поначало две вина, оценени с еднакъв резултат, могат да се различават по аромат, вкус. Предпочитанията са нещо индивидуално.
Нашите оценки са по-разбираеми. И се базират на по-продължително пиене, а не само еднократно опитване и плюене, както правят дегустаторите.
Сред показаните тук вина няма нито едно с шестица и дори петица. Но ние си пазим високите оценки за други вина. Има за кои, повярвайте.
Оценка 4 не е малка и е за добро вино. На пазара е пълно с вина за двойка и тройка.
Очаквай класация и за по-евтини вина, и отделно за мавруд и др. (виж тук класацията за шампанско от миналата година).
–––
Цените на вината са дадени от „Метро“, тъй като повечето са купени оттам, но е дадена и средната цена в магазините. По-ниските цени в „Метро“ не бива да подвеждат. Когато човек си купува 2 бутилки вино, не ходи до хипермаркета на края на града, защото ще му излезе по-скъпо от кварталния магазин. А когато си купи от „Метро“ един кашон, го изпива бързо и пак му излиза по-скъпо.

Класация

1

Мн. добър 4.62
+359 Merlot 2006, Вила Любимец. Най-доброто вино от всички опитани, от гледна точка на съотношението цена-качество. Виното е с леко затворен аромат в началото, което не е проблем, ако бутилката се отвори малко по-рано или ако го оставите да престои 5-10 минути в чашата. След това нещата стават много приятни – топъл нос с тонове на сушени плодове, камба, касис. Много касис има и във вкуса, който се отличава с голяма свежест. Игриво и в най-добрия смисъл на думата леко вино. Много плодово и свежо.
Избата производител е „Вила Любимец, Вила Хисар“. С марката „Вила Любимец“ са червените вина, от собствени лозя, с модерни методи на винарство и стремеж за високо качество. Цената на серията вина +359 е сравнително ниска за вино от такъв клас. (Ясен – 4,75, Иван – 4,50)
Оценка: Мн. добър 4.62
Цена: около 7,80 лв., в Метро – 6,96 лв.

2

Мн. добър 4.62
One Only Red. Merlot & Cabernet Sauvignon 2007, Домейн Бойар. Интересно вино. Ароматът му не е от най-интензивните, но ако човек реши да му обърне повече внимание няма да остане разочарован. Усещат се елегантни нотки на черна череша и пушек. На вкус виното стои елегантно и продължително. Напомня отново на зряла черна череша, както и на арония и синя слива. Плътно и стегнато. Напомня вината от Австралия, Чили.
Произведено е в модерния завод „Сините скали“ край Сливен, който е проектиран от австралиец и е съоръжен с френска и италианска техника. (Ясен – 4,75, Иван – 4,50)
Оценка: Мн. добър 4.62
Цена: около 9 лв., в Метро – 7,70 лв.

3

Мн. добър 4.62
Т t. Cabernet Sauvignon & Merlot 2007, Телиш. Богат аромат. Усещат се обаятелни ликьорни тонове, смокини, стафиди. Вкусът е приятен, не особено плътен, но със сравнително интензивен и приятен плод. Интересното в това вино е ароматът му, който интригува и създава очаквания за вкуса, повечето от които се оправдават.
Виното е произведено от винарска изба „Телиш”, но с подбрано грозде от района на Харманли. И досега се продаваше такова вино от предишни реколти – каберне и мерло, с черен етикет и тънка висока буква t на него, изнасяно е в САЩ и скандинавските страни.
Новото, от реколта 2007, с буквите T t на етикета, е правено с консултации на един от големите енолози в света – французинът Мишел Ролан (виж тук). (Ясен – 4,75, Иван – 4,50)
Оценка: Мн. добър 4.62
Цена: около 10 лв., в Метро – 8,87 лв.

4

Мн. добър 4.50
Medos. Sakar Mountain Vineyards 2007, Тера Тангра. Виното е от няколко сорта грозде – Мавруд, Мерло и Каберне совиньон. Отличава се преди всичко с интензивния си аромат. Улавят се топли тонове, които напомнят на сироп от малини. Вкусът е плътен и обемен. Виното изпълва устата и оставя много приятен вкус.
Виното е правено в сравнително новата харманлийска изба, която се прочу с вината „Тера Тангра”. Характерно за тях е силен аромат и богат вкус, които се дължат на гроздето. Фирмата, преди да направи изба, като основен бизнес е имала производството на лозови пръчки и разсад.
(Ясен 4,50, Иван – 4,50)
Оценка: Мн. добър 4.50
Цена: около 7 лв.

5

Мн. добър 4.50
Merlot 2006, Телиш. Приятно вино с чист и хармоничен аромат на гора и горски плодове. Много сочно на вкус, с преобладаващи плодови тонове. Виното с нищо не натежава, преминава меко и плавно, като оставя много хубав спомен, както и желание за още. Едно балансирано, непретенциозно вино, което без колебание препоръчваме.Произведено е в изба „Телиш” от грозде от района на Харманли. Общо три вида вина са с този черен етикет с буквата t – каберне, мерло и купаж от двете. Всичките са на това ниво. (Ясен – 4,75, Иван – 4,25)
Оценка: Мн. добър 4.50
Цена: около 8 лв., в Метро – 7,09 лв.

6

Мн. добър 4.37
Мелнишко вино от Хърсово 2006, Дамяница. Това е новият етикет на традиционното вино „Мелнишко от Хърсово”. То е от категорията вино с Гарантирано и контролирано наименование за произход – най-високата по българските винарски стандарти – всяка реколта се опитва от специална комисия, преди да бъде бутилирана. Тези категории в българското винарство се поддържат още от времето на комунизма. Но на пазара сега има вина без специални категории, които са по-скъпи и дават новото лице на българското винарство. „Мелнишко от Хърсово” е един от добрите примери, в които по традиция производителя поддържа нивото на марката. Става дума за сорта грозде широка мелнишка лоза, който е един от уникалните български сортове, но труден и капризен за правене на вино. Различава се с пикантни и нетипични за сортовете каберне и мерло ароматни и вкусови нюанси.
Виното е с интересен пикантен нос (все едно сте разрязали прясна чорбаджийска чушка). Някои усещат тютюн, билки. Стои сочно в устата, като оставя за сравнително продължително време асоциацията за зрели череши и черници. Свежо и стегнато тяло, но леко постно. Добро е за хора, които обичат по-сухо вино, без доминираща сладост във вкуса и които оценяват стипчивата компонента на виното. (Ясен – 4,50, Иван – 4,25)
Оценка: Мн. добър 4.37
Цена: около 8,50 лв.

7

Мн. добър 4.37
Mezzek. Cabernet Sauvignon & Mavrud 2007, Катаржина Естейт. Общите ни впечатления за това вино се обединяват в термина „сочно”. Приятен нос, в който се откриват топли тонове на черен шоколад, какао и лешници. Вкусът е много плътен и запомнящ се. Недостатък е леко парливото усещане „в средата”, което се появява след първите впечатления. Като цяло приятно вино. Усещаме някаква технологична намеса в това вино, която не може да се разбере. То е от миналогодишната реколта, но създава усещане за по-развито вино, от по-стари реколти.
Виното е от новата изба на френската фирма Белведере – България – „Катаржина”. Построена е на гръцко-труско-българската граница край Свиленград от Кристоф Трилински, президент на „Белведере груп“, с полски произход, което обяснява името на избата (кръстена на дъщеря му). Избата има собствени лозя, които опират до границата с Гърция. (Ясен – 4,50, Иван – 4,25)
Оценка: Мн. добър 4.37
Цена: 8,30 лв., в Метро – 7,03 лв.

8

Добър 4.12
Oriachovitza Reserve. Merlot & Cabernet Sauvignon 2004. Много интензивен силен аромат с тонове на кожа, шума и стафиди. Вкусът е относително плътен, стегнат и също интензивен, като напомня на добре узрели къпини и череши. Общото впечатление е за едно силно вино, което макар и малко грубо би допаднало на мнозина. Произведено е от изба „Оряховица”, част от „Белведере груп” в България. На пазара има няколко разновидности кабернета от Оряховица – резерви, специални резерви, селекции и др., като всичките са на ниво, но и цените им са на ниво около 10 лв. (Ясен – 4,25, Иван – 4)
Оценка: Добър 4.12
Цена: Около 8,20 лв., в Метро – 7,32 лв.

9

Добър 4.00
Mezzek. Merlot 2007, Катаржина Естейт. Отново не особено интензивен аромат, който след известно време е направо трудно откриваем. В началото, преди виното да е постояло известно време в чашата, излизат аромати на варено сладко и мармалад. Първоначалното впечатление след отпиване е за къпини, но този приятен плод бързо отминава и на негово място остава едно доста остро и сухо усещане в устата. Има шанс след година да омекне, но едва ли си заслужава чакането. От същата изба на пазара се появи още едно мерло, което е с около 2 лв. на бутилка по-евтино (виж по-долу). Не е ясно каква е тхенологичната разлика, но това тук леко превъзхожда по-евтиното. Толкова леко, че дали си заслужава разликата. Онова има леко по-стипчив, по-суров вкус. Това е по плътно, с повече характер на зрял плод.
Виж подробности за избата в описанието на №7. (Ясен – 3,75, Иван – 4,25)
Оценка: Добър 4.00
Цена: 8,30 лв., в Метро – 7,03 лв.

10

Добър 4.00
Mezzek. Cabernet Sauvignon 2007, Катаржина Естейт. Като цяло едно сравнително тънко, но свежо вино, подходящо за мезета и по-лека храна. Плодов, не особено ангажиращ нос. Още от тук се усеща свежестта, която е най-характерното за това вино. Стои сочно и леко в устата. В края става малко по-тръпчиво и съвсем олеква, но тъй като очакванията след първите впечатления не са големи, то и финалът не е разочароващ.
Виж подробности за избата в описанието на №7 (Ясен 4, Иван – 4)
Оценка: Добър 4.00
Цена: около 8 лв., в Метро – 7,03 лв.

11

Добър 4.00
Sakar. Cabernet Sauvignon & Sirah 2007, Домейн Сакар. Среден, с нищо не впечатляващ ни нос. Могат да се открият слаби тонове на малина, сушена трева и зелен чай. Вкусът е прекалено стегнат и затворен, като оставя сухота в устата. Усещането е като да си вдишал аромата на дъскорезница – не е задължително това да е неприятно, но заради него отсъства какъвто и да било плод.
И тази изба – „Домейн Сакар” – е на „Белведере България” – част от френската „Белведере груп”. (Ясен – 4,0, Иван – 4,0)
Оценка: Добър 4.00
Цена: Около 8 лв., в Метро – 6,90 лв.

12

Добър 3.87
Lozzen. Merlot 2007, Катаржина Естейт. Съвсем нова марка на винарската изба „Катаржина“, на цена по-ниска с около 2 лв. от познатите вече вина на избата – с бял етикет и цена около 8 лв., с марката White Soil.
Виното е с чист, но не особено силен аромат. При по-задълбочено търсене може да се открият тонове на сушени сливи и касис, които след това се усещат и във вкуса. Като цяло виното е тънко и леко, но за сметка на това с приятна плодова свежест, което е и основното му достойнство. Леко грубо и „диво” в сравнение с роднините си от същата изба на цена около 8 лв. бутилката.
Виж подробности за избата в описанието на №7. (Ясен – 4.00, Иван – 3,75)
Оценка: Добър 3,87
Цена: Около 6 лв.

13

Среден 3.25
Sakar Merlot & Pinot Noir 2007, Домейн Сакар. Виното е разочароващо, макар и да няма очевиден дефект. Нищо в носа, на вкус е тънко и остро. Минава за добро с храна и добра компания. „Изгладено” и направено, ама не удовлетворява за цена 9,50-10 лв.И тази изба – „Домейн Сакар” – е на „Белведере България” – част от френската „Белведере груп”.(Ясен – 3,00, Иван – 3,50)
Оценка: Среден 3.25
Цена: Около 9,50 лв.

14

Среден 2.87
Мерло от Сакар 1997. Великолепен пример за „умряло” вино. Кафяви оттенъци в цвета. В аромата се усеща дъх на загнила ябълка, което е характерно при окисление. Усеща се прах във вкуса, който неприятно изсушава устата. Вино, което не препоръчваме, въпреки че е от подбрано мерло от най-добрия район за този сорт в Тракия. По вкуса може да се съди, че виното преди няколко години е било супер. Любопитното е, че това е вино от най-високата категория по българските винарски стандарти – с Контролирано наименование за произход. Този вид вида се правят от лозя, одобрени от специална комисия и всяка реколта се дегустира от комисия преди да се пусне на пазара. Но очевидно виното е престаряло в бутилката след това. Който вярва на категории и на етикети, може много да се изненада. На пазара човек може да попадне на по-старо „Мерло от Сакар“, с етикет от медна пластина, което е по-добре остаряло от това тук. Но не съветваме любителите да се палят толкова по годините – рядко се срещат добре остарели вина на възраст над 8-10 години.
Произвежда се от някогашния хасковски винпром, който се прочу с този вид мерло. (Ясен – 2,75, Иван – 3,00)
Оценка: Среден 2.87
Цена: около 7 лв., в Метро – 6,02 лв.
Виното
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.