Обама праща Сюзън Райс да размрази леда между САЩ и ООН

Барак Обама със съветничката си по външната политика Сюзън Райс след среща с експерти по външна политика във Вашингтон. Снимка: Ройтерс

Новоизбраният американски президент Барак Обама номинира съветничката си по външната политика Сюзън Райс за посланик на САЩ в ООН. Така той избра политик, който подкрепя идеята за по-радикални „драматични“ действия срещу геноцида. Сюзан Райс може да стане – заедно с номинираната за държавен секретар Хилари Клинтън – едно от най-забележимите за външния свят лица на администрацията на Обама. С номинацията Обама реши да изпрати в световната организация виден и енергичен защитник на прилагането на решителни мерки, в това число и военна сила (ако е необходимо), за спирането на масовите убийства като тези в суданската област Дарфур.

За да подчертае още по-силно намерението си да работи в по-тясно сътрудничество с ООН след периода на обтегнати отношения и напрежение между световната организация и администрацията на Буш, Обама планира да възстанови министерския ранг на постоянния представител, както беше по времето на президента Бил Клинтън, твърдят демократи, близки до преходния процес в САЩ. Правителството включва 15 министри, но президентът може да предостави на други постове същия ранг през годините, когато неговата администрация е на власт.

„Сюзън Райс очевидно е един от най-близките съветници на Обама, така че нейният избор подчертава каква приоритетна роля отделя на този пост Обама“, казва Нанси Содърбърг, високопоставен американски дипломат в ООН по време на администрацията на Клинтън. „Ако погледнете последните осем години, ще стигнете до извода, че САЩ очевидно трябва да бъдат по-ангажирани в ООН и по-реалистични в преценките си за това какво може и не може да върши организацията“, допълва Содърбърг.

Ако номинацията на 44-годишната Райс бъде потвърдена от Конгреса, то тя ще бъде втората най-млада посланичка на САЩ в ООН. Райс е спечелила стипендията на името на Сесил Роудс, присъждана на докторанти от Оксфордския университет. Тя е доктор по международни отношения и през 1993 година стана част от екипа по национална сигурност на Бил Клинтън. Само на 32 години тя се издига до поста помощник-държавен секретар по африканските въпроси. Когато Барак Обама реши да се включи в надпреварата за президентския пост, Райс прие да стане един от неговите основни съветници. Това решение беше посрещнато с голямо недоумение от лагера на Хилари Клинтън и беше възприето като предателство.

В качеството си на посланик на САЩ в ООН Сюзън Райс ще трябва да координира действията си с Хилари Клинтън, но няма всеки ден да бъде в Белия дом или в Държавния департамент, където ще се формулират политическите позиции по важните въпроси. Приближен на Хилари казва, че бившата първа дама не е имала нищо против номинацията на Райс за поста в ООН.

Колеги на Райс от времето, когато тя е работила първо за Клинтън, а после като съветник в предизборния щаб на Обама, казват, че тя може да бъде пряма и смела, когато трябва да се впусне в битка по въпроси, които взима присърце. Самата Райс признава, че понякога може да бъде нетърпелива. Привържениците й твърдят, че тя е добър слушател и е способна да се изправи срещу силните личности, в това число и чужди авторитарни лидери и бунтовници от размирните региони на света.

„Сюзън определено е твърда, но твърда по онзи, начин, по който е правилно да бъде“, казва Строуб Талбот, бившият заместник-държавен секретар, а сега президент на института „Брукингс“, където Сюзън Райс работеше през последните няколко години. „Тя е твърда в интелектуален план, има твърдо мнение за това, как трябва да работи процесът на формулиране на политически позиции и на взимане на политически решения и ще бъде много ефикасен дипломат“, допълва той. Джон Болтън, който беше един от посланиците на САЩ в ООН по време на администрацията на Буш, не оспорва избора на Райс, но казва, че не е много мъдро постът да се издига отново до министерски ранг. „Първо, така се преувеличава ролята и важността на ООН в американската външна политика и второ, едно министерство не може да бъде оглавявано от двама министри“, казва Болтън.

При първото си пребиваване в Държавния департамент Сюзън Райс беше натоварена да отговори на удара на бомбените атентати на Ал Каида срещу американските посолства в Кения и в Танзания през 1998 година. Но за нея най-незаличим спомен от този период си остава визитата й в Руанда след геноцида от 1994 година, където тя беше изпратена като представител на тогавашния Съвет за национална сигурност. По-късно Райс разказа, че сцената и призраците на стотиците, ако не и хилядите разлагащи се, насечени с мачете, трупове са я спохождали често и са подхранвали желанието й да направи така, че подобно нещо да не се повтаря никога. „Обещах си, че ако попадна в подобна криза отново, няма да се поколебая да предприема нещо драматично, да се хвърля в огъня, ако е необходимо“, каза Райс за сп. „Атлантик мънтли“ през 2001 година. После тя започна да критикува остро начина, по който администрацията на Буш се отнасяше към убийствата в Дарфур. А миналата година защити в Конгреса идеята за оглавявана от САЩ кампания за бомбардировки или морска блокада, която да принуди суданското правителство да спре кръвопролитията в Дарфур.

Джери Фоулър, президент на коалицията „Спасете Дарфур“ приветства номинацията на Райс за ООН и я нарече „силен знак, че новият президент се интересува от въпроса за Дарфур. Коалицията призова Обама да започне да полага трайни дипломатически усилия за мирно решаване на продължаващата дарфурска криза. „Назначението на Райс изпрати много силен сигнал за това, какъв ще бъде подходът на Обама по проблема със Судан, а като цяло и за Африка“, каза Фоулър.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.