Кунева – “Европеец на годината”, въпреки българите. Никой не е пророк в собствената си страна

Меглена Кунева. Снимка: Булфото

Неотдавна e-vestnik публикува текст, с който се даваше линк към анкетата на близкото до европейските институции издание „European Voice“ и възможност читателите да гласуват за Меглена Кунева, номинирана от списанието за “Европеец на годината” и “Комисар на годината” (виж тук).

Под кратката информация веднага започнаха обиди и въпроси от типа: “Това шега ли е? Как ще гласувам за тая” и т. н. Админа изтри доста вулгарни обиди. Разбира се, имаше и мнения в нейна защита. Но преобладаваше агресивното ругателство, така характерно за българската интернет-среда, която прави впечатление на доста по-некултурна от тази в сайтове на английски.

Но, ето, оказа се, че с гласове на европейци, комисарката Меглена Кунева, отговаряща за защитата на потребителите, бе избрана за „Европеец на годината“.

Оказа се, че Кунева е избрана и за “Комисар на годината” в анкетата на едно друго списание „European Agenda“.

За „Национален политик на годината“ в анкетата на “Юръпиън Войс” е избран президентът на Франция Никола Саркози, а за “Комисар на годината” – отговарящият за защитата на околната среда Ставрос Димас от Гърция. Кунева се нарежда сред най-известните европейски политици и вероятно ще направи още по-голяма кариера в европейската политика, предвиждат наблюдатели.

Но тук Кунева, която е дългогодишен юрист, доктор по право (в областта на екологията и защитата на природата), специализирала е в университета “Джордж Вашингтон” в САЩ и т. н., е наричана “снахата на Пръмов”, защото е омъжена за Андрей Пръмов, син на човек от висшата власт по време на комунизма.
Любителите на биографии кой знае защо изтъкват този факт и я пишат с името Пръмова, а не споменават, че и бащата на Кунева (актьор, юрист) и дядо й (юрист, завършил в Сорбоната) са изпратени по време на комунизма в лагера в Белене. Дали не знаят? Едва ли.

Редакторът в „European Voice“ Дана Спинант заяви, след като стана известен изборът на българската комисарка, че Меглена Кунева е показала, че защитата на интересите на потребителите помага да се направи Европейският съюз по-популярен сред гражданите му. ”Нашите читатели възнаградиха нейната работа, като я избраха за Европеец на годината”, заяви редакторката на вестника.

Кой тук възнагради нейната работа? Към нея валяха ругатни, че нищо не прави за сметките за парно или ток. В интерес на истината тя направи каквото е в компетенциите й – среща се с българските организации и регулатори, коментира сметките и т. н. Но българинът е настървен и озлобен – тая нали е комисарка, що не оправи сметките? Е, поне за тока от тримесечна стана едномесечна пак. Сега променят и сметката за парно, за да стане по-разбираема. Това няма да спаси Кунева от обиди. Медиите са по-внимателни с нея, но това не ги прави по-възпитани.

На фона на европейските вестници, както неведнъж е констатирано в e-vestnik, българските миришат на цървул. Тук вместо признание, можеш да очакваш ругателство, компромати. Каквито и да са издания, както и да се наричат и да имат претенции за сериозност, рано или късно се изявяват в ролята си на лайномети, особено предизборно. Медиите не правят изключение от всеобщата некултурна среда.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.