Първанов до Путин, Жириновски и Сара Пейлин в черен списък на бракониери

Планинският козел-архар, рядък животински вид, вписан в Червената книга, какъвто е убил президента Първанов по данни на руската информационна агенция „Фергана“. Снимка: Агенция „Фергана“

Руски сайт поддържа „Черен списък на трофейните убийци“, в който ще бъде включен и българският президент Георги Първанов. Списъкът съдържа имена предимно на руски и украински политици, сред които Путин, Елцин, Жириновски, режисьорът Никита Михалков и др. За тях са събирани данни къде и как бракониерстват и убиват защитени животински видове, а също така ловуват в забранени зони и резервати и извън разрешения сезон. Сред имената от САЩ са включени само вицепрезидентът Ричард Чейни и губернаторката от Аляска Сара Пейлин, която обича да ловува в своя пълен с животински видове щат, организирала и избиване на вълци. Единственият европейски политик, който е в черния списък, е испанският крал Хуан Карлос. За него се казва, че е почетен председател на Световния фонд за дивата природа (WWF), но и патологичен убиец, застрелял през 2004 г. 8 мечки в Карпатите, в румънски резерват.

Сега списъкът ще се попълни с името на още един европейски политик – Георги Първанов. Президентството още не е излязло с обяснение на съобщенията на руската информационна агенция ferghana.ru, според които Първанов е извършил 2 престъпления по време на официалното си посещение в Узбекистан на 6 и 7 ноември – застрелял е рядък козел от Червената книга и е ловувал в Нуратинския държавен резерват, което е абсолютно забранено.

Обслужващите президента Първанов вестници и медии в България премълчаха съобщенията, които се разпространяват главно в Интернет („Труд“ например дискретно е пуснал малка новина на международните си страници).

В свое интервю президентът Първанов загрижено заявява: “Българските политици и държавници са отговорни за запазването на екологичния баланс в страната и региона“, а в същото време убива рядък горски козел, от които в Узбекистан са останали само 1 200 екземпляра, недоумява сайтът ferghana.ru. Според статията, по член 204 от Узбекистанския Наказателен кодекс, Първанов подлежи на глоба до петдесет минимални работни заплати или две години поправителен труд.

От пресцентъра на президентството казаха, че нямат никаква информация за случая, но ще проверят истинността на твърденията на руския сайт. В прессъобщенията, публикувани на президентския сайт, не се споменава нищо за лов на държавния глава по време на посещението му в Узбекистан. Според официалната информация, Първанов получил „съгласието на узбекската страна български строители да участват в строителството на големи обекти, в това число и газопроводи“.

В края на черния списък има следната забележка: „„Тези хора живеят не според съвестта и закона. Те не трябва да остават във властта, защото строят в нашите страни ловно-владетелски строй, с присъщите му канализационна култура, душевно самоубийство и животински традиции. Защото, както е казал поета, този, който развличайки се, убива беззащитни зверове, може да посегне на хора…”

Любопитно е как вестниците и медиите, премълчали в услуга на президента новината, ще излязат от това положение. При предишен подобен случай, когато благоевградски вестник съобщи, че Първанов е бил на лов в Симитли след пожара във влака край Червен бряг, вестници като „Труд“, „24 часа“ и др. спестиха напълно новината. След няколко дни започнаха да публикуват опровержения на нещо, което не бяха съобщили. По подобен начин реагираха и на публикации в жълти вестници, че президентът имал връзка с 30-годишна певица – започнаха да опровергават и да пускат пиар публикации за здравото президентско семейство (виж тук).

Президенът Първанов на среща с президента на Узбекистан Ислам Каримов, по време на официалното си посещение. Снимка: Агенция „Фергана“

„Дарик радио“ намери и интервюира автора на статията в руския сайт Сергей Наумов. Той казва, че има няколко източника на информацията за ловуването на Първанов, но поради режима в Узбекистан не може да ги посочи. Но дава подробности – че ловът е бил държавно организиран. Тоест домакините от Узбекистан са дали възможност на президента Първанов да наруши закона. При това положение може да се разчита единствено на признанието на Георги Първанов, че е участвал в такъв лов и евентуални извинения. Това едва ли ще стане.

При случая в Симитли президентът съобщи какво не е правил там рано сутринта, но не каза какво е правил. Тогава в. „Сега“ пусна репортаж, в който местни жители разказаха как и в колко часа е дошъл президентският кортеж и тръгнал по горите. Сега от Узбекистан няма да се намерят свидетели да разкажат как Първанов е ловувал в резерват и какво е убил. Но името му ще попадне в черния списък със скромния му трофей – планински козел-архар, рядък животински вид, вписан в Червената книга, и с лов в забранен резерват. Това е далеч по-скромно от „ловните подвизи“ на Путин. В черния списък е описано, че през 2002 – 2003 година, тогава президент на Русия, той активно е участвал в бракониерски ловни походи в Кримския резерват (в който ловът е напълно забранен). Путин много обичал да убива пъдпъдъци, глигани, кошути, елени и да лови есетра.

Помощникът на Путин Сергей Ястржембски е обявен в списъка за патологичен убиец и е поставен под номер едно. Само за една година Ястржембски отнел живота на 28 екзотични животни. Общо е убил 62 редки животни, сред които три антилопи, слон, див бик, две газели, четири антилопи гну, лъв, леопард, носорог, бизон, зубър, кошута, три мечки (бяла, хималайска и камчатска), пума, петнист елен, две сърни, два риса и др. Бившият премиер на Русия Михаил Касянов убил по време на бракониерски лов бременен женски лос.

„Съдейки по всичко, българските посещения едва сега започват“, коментира fergana.ru, след като съобщава, че в Узбекистан вече редовно идват богати ловци от Близкия Изток.

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.