Георги Касчиев: И без „Белене“ ще има излишък на ток, кризата ще спре проекта

Георги Касчиев. Снимка: e-vestnik

Атомният физик Георги Касчиев e професор е във Виенския университет, където води курсове по “Основи на ядрената техника” и “Радиационна защита”. Роден през 1949 г. в Шумен. Започва кариерата си в АЕЦ Козлодуй и работи там от 1972 г. до 1989 г. По време на правителството на Иван Костов от 1997 г. до 2001 г. е бил председател на Комитета за използване на атомната енергия за мирни цели (КИАЕМЦ, сега Агенция за ядрено регулиране – АЯР).

– Г-н Касчиев, защо смятате, че финансовата криза ще попречи на големия инвестиционен проект АЕЦ „Белене”?

– Казва се, че “Белене” е инвестиционен проект. Но що за инвестиционен проект е този, който ще създаде поръчки само за руската атомна промишленост, за руската електротехническа промишленост, отчасти за двата западни концерна (“Сименс” и “Арева”), които ще участват в този проект? Ще осигури работни места на 2500 руснаци – строители, монтажници, техници, инженери.

– Толкова много? Няма ли да бъдат български работниците и специалистите, които ще работят на строителната площадка?

– Не. Къде ти? Говореше се за няколкостотин души, за две хиляди, сега – за 2500 руски работници, според изявления от Министерството на икономиката и енергетиката, Министерството на труда и социалните грижи, от Министерството на външните работи, което ще им осигурява визи и т.н.  Това е проект, при който парите няма да се инвестират в българския бизнес и за създаване на работни места в България. А ще отидат, за да подкрепят промишлеността на Русия или на някои други страни. Инвестиция е това, което създава ново производство, създава нови работни места и национален доход на страната. Другото е далавера, слугуване на чужди интереси, на чужди държави. Ако се върна на въпроса – още преди да настъпи кризата, за този проект не се появи нито един частен инвеститор, нито един, който на свой риск да инвестира в него. Досега няма нито една банка, която да е обявила – преди кризата – че е готова да финансира проекта. „Най-умният човек на Земята“ – сегашният министър на икономиката и енергетиката – много гордо заявяваше, че имаме банки по цялото земно кълбо.

– Най-малкото Газпромбанк, банката на „Газпром“…

– Чакай сега, оставяме руснаците настрана. Няма нито една сериозна, надеждна европейска или световна финансова институция, която да осигури заеми за “Белене”. Има дори парадокс – при декларацията на БНП „Париба”, че няма да даде пари за строителството на “Белене”, й възлагат договор за около 20 милиона евро, с който тя да организира други банки за финансирането на централата. Накрая така нареченият стратегически инвеститор RWE (б. а. – германска енергийна компания), на който се възлагаха много надежди да даде половината от разходите, още сега да вложи свежи пари, с които да се поръча оборудване, се отказа (б. р. – участието на RWE в проекта „Белене” още е неясно, виж тук). Разбира се, в решението на стратегическия инвеститор има влияние и финансовата криза, тъй като в такава обстановка всеки пазарен субект преосмисля стратегията си. Свива своите проекти, отказва се от най-рисковите, почва да залага само на най-сигурното. А някои от компаниите намаляват производство, персонал… Виждам, че и у нас  държавни мъже също започнаха да говорят, че и тука има криза. Сега обсъждат намаляване на разходите, но свещената крава “Белене” не се пипа. Там  планират да продължат да изсипват пари.

Георги Касчиев. Снимка: e-vestnik

– Но има договор с “Атомстройекспорт” да изгради централата до ключ. Има ли възможност да не се строи „Белене“? Площадката е разчистена. НЕК вече възложи на изпълнителя доставки.

– Предателска политика. Смесица от руски шпиони, корумпирани чиновници и топ идиоти продължава да въвлича страната в дълготрайна финансова авантюра. Ние не знаем какъв е договорът, няма да го покажат. Но във всеки договор има възможности за прекратяване. Финансовата криза ще бъде най-вероятната причина, поради която изграждането на “АЕЦ Белене” ще бъде прекратено. Някои хора забравят, че проектът „Белене” рухна през 1990- 1991 година точно поради липса на финансиране. След него остана само големият държавен дълг на България, заемите, които бяха взети за „Белене“. След толкова години, там, освен пристанището, складовете и административната сграда, всичко друго носи само разходи. И виж какъв парадокс – продадоха доставеното оборудване  за 30 млн. лева по вътрешна информация. А само за събаряне на старите конструкции и сгради мисля, че трябват 56 млн. лева – договор има. Реално историята показва какво става. “Белене” не е единственият проект. По света има много атомни проекти и навсякъде става едно и също.

– Колко такива проекти има?

– След “Чернобил” около 100 ядрени проекта са изоставени в различна фаза, още на етап проектиране, начално строителство, замразено строителство и т. н. Липсата на финансиране е първата причина, която ще спре проекта „Белене” и ще го остави заедно с взетите заеми, лихвите по тях, направените разходи. И отново след време ще питаме какво да правим с тия чудесии в Белене.

– Вие непрекъснато говорите за слаби места в проекта “Белене”?

– Ако някой може да каже – кои са силните страни на този проект? Той няма нито енергийна обосновка, нито техническа, нито финансова, нито обосновка на безопасността. Аз тия неща съм ги казвал много пъти. Нашите “най-умни” държавни мъже казват: „А, това са глупости.“ Е, хубаво де. Нека видим позицията на RWE (б. а. – компанията, която спечели конкурса за стратегически инвеститор за 49 % от собствеността на АЕЦ, която ще я изгради и експлоатира).

– Разговаряли ли сте с техни представители?

– Разбира се, че съм разговарял. Те дойдоха да чуят моите доводи за проекта.

– Тогава защо кандидатстваха за стратегически инвеститор? Ще се хване ли компания като RWE за проект, който е опасен или икономически неизгоден?

– Как защо кандидатстват? Знаеш ли какво ми казаха, но това се отнася за ситуацията преди да настъпи кризата, когато са подали заявката: „Ние сме бизнесмени и “Белене” е бизнес проект. Ако вашите сънародници ни предлагат такива аванти, то е грях да се откаже човек от тях. Например, те ни предлагат 15 години гарантирано да изкупуват произведената от АЕЦ електроенергия. Тоест колкото и да струва проектът, ние 15 години сме сигурни, че можем да си връщаме вложенията. Освен това ние повдигнахме въпроса, че до площадката на „Белене“ няма нито един далекопровод и те ни гарантираха, че всички далекопроводи и подстанцията, присъединяването  към националната електросистема ще бъде за сметка на НЕК.“ Някой да знае колко струва това?

Георги Касчиев. Снимка: e-vestnik

– Колко?

– Аз знам например колко струва на много други места, но никъде няма да намериш колко ще струва за “Белене”. Преди години изграждането на далекопровода до Турция струваше 1 милион долара на километър. В САЩ сега за една нова електроцентрала се проектират далекопроводи, които струват около 8,5 млн. долара на километър. За “Белене” не е ясно, защото няма проект, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Иван Айолов преди няколко месеца, когато повдигнах този въпрос. Но могат да надхвърлят 1 млрд. лева. Общата дължина на всички далекопроводи, защото някои са двойни, някои – четворни, е над 600 км (смее се). Даже в България изграждането на 1 км да струва 2-3 млн. долара, разбирате за каква огромна сума става дума. Подарък от страна на изнемогващата компания НЕК и бедната България. Затова RWE бяха сигурни, че няма да си загубят парите, защото имат огромни аванти. Кой е упълномощил юнаците от НЕК да им правят подаръци за наша сметка? Това не е ли престъпление, не трябва ли тук някой да даде обяснение. Как така?
Слабите места на проекта са изразени много ясно в позицията на RWE до медиите. Могат да се видят в „Дойче веле” от преди месец. В нея се казва, че  искат да направят съвместна компания с НЕК за развитие на проекта, което означава, че искат да проверят неговата цялостна техническа концепция, която за тях не е ясно дали е пълна, изградена на основата на съвременните изисквания за безопасност. Да проверят дали всички анализи на безопасността са направени, да прегледат лицензионните процедури, които ще бъдат приложени към този проект, да направят пълна ревизия на икономическата обоснованост, на финансовото му обезпечаване, на въпросите, свързани с управлението на радиоактивните отпадъци и горивото. И чак когато се изяснят тези въпроси, ще могат да договарят евентуалното си участие в компания за строителство и експлоатация на тази централа. Значи за RWE тези страни на проекта изобщо не са доказани. Тяхната позиция звучи много различно от това, което нашите държавни мъже представят като позиция на RWE.
Пак питам – кои са силните страни?

– Атомната енергия е чиста енергия. Ето ви една силна страна.

– Хубаво. Но тази енергия трябва да е нужна на някого.

– България ще плаща санкции на ЕС заради замърсяването от ТЕЦ на въглища или трябва да спре блоковете, които нямат очистващи инсталации.

– Кой е казал, че трябва да плащаме глоби? Много хора разправят едни приказки, че видиш ли как са заплашени нашите ТЕЦ -ове. Аз лично не виждам такава опасност. Много хора казват много работи. Например Милко Ковачев (б. а. – енергиен министър от правителството на Симеон Сакскобугготски) и Веселин Близнаков (б. а. – председател на енергийната комисия в предишното Народно събрание) на общественото обсъждане за проекта „Белене“ в един глас казваха, че в 2010 г. България ще има недостиг от 2 000 мегавата и затова трябва да правим бързо тази централа, за да не се стигне дотам. Хайде да видим сега в 2010 г. колко мегавата ще имаме в недостиг. Няма да има недостиг, а ще имаме излишък над 1500 мегавата. Когато се бърка така с плюс минус безкрайност в оценката на един доста ясен параметър, това не е просто грешка, не е поради вродена тъпота. Това е умишлена лъжа.

– Сега може да изглеждат така нещата заради финансовата криза, която води до икономическа стагнация. Заради проблема с „Кремиковци“ и др. заводи…

– На торовите заводи, на химическите заводи, на циментовите заводи и на най-големите консуматори на енергия производството ще се намали. Искам да обърна внимание на нещо друго. Ако оставим какво приказват “най-умните” хора от Министерството на енергетиката, не съм чул нито един независим икономист да подкрепя този проект и да е доказал, че електроенергията от него ще намери пазар. Напротив, има две много солидни изследвания от 2007 г. –  на БАН, и другото е по един международен проект, който е достъпен. И двата анализа доказват, че без „Белене“ в 2015 г. ще има излишък на електроенергия от порядъка на 11-12 млрд. киловатчаса. И двата доказват, че снабдяването на страната без втора атомна  е обезпечено до 2025-2030 г.

Георги Касчиев. Снимка: e-vestnik

– Ако е вярно, след това какво ще правим? Повечето български централи са стари…

– Ама, хайде да видим какво правим сега?  Защо хвърляме тези пари за един период, когато токът не ни е нужен. Точно за това са необходими прогнозите – за да знаем каква ще е енергийната ситуация след 5, след 10 , след 15, след 20 години, за да се правят проекти, които са нужни. Някои казват: “Ние не сме против ядрената енергетика”. Аз също не съм против ядрената енергетика. Но тя не е някаква религия, която да отричаш и да ходиш разпенен, да убиваш хора, защото вярват или не вярват в друга религия и т.н. Това е бизнес. Това е начин за добиване на електроенергия, който не е по-лош от другите начини, но и те не са по-лоши от него. Декларирате ли, че не сте срещу възобновяемите енергийни източници (ВЕИ), срещу хидроенергията? Има достатъчно анализи, че България има хидро потенциал да произвежда 15 млрд. киловатчаса електроенергия.

–  Ефективният воден ресурс е почти използван…

– Кой е тоя, дето го твърди? Ние колко сме произвеждали досега? В най-дъждовните години 11% от цялото производство или 5 млрд. киловатчаса. Къде са останалите? Защо не се развиват останалите. Против ли е някой това да се каже или е за?
Но, пак казвам – преди кризата да настъпи, е доказано, че АЕЦ „Белене“ не е нужна, защото пазарът ще бъде наситен със свръхпроизводство на електроенергия. Никой засега не е опровергал тия анализи. Следователно ако централата излезе на пазара в 2015 г. със своето производство от 15 млрд. киловатчаса, кой ще гарантира, че тази енергия ще има купувач?

– В региона има глад, недостиг на електроенергия. Гърция се моли всяко лято за ток, Македония, Албания…

– Колко е гладът? През 2006 г. към Балканския полуостров са влезли около 1,8 милиарда киловатчаса. Това е бил недостигът. Миналата година поради различни причини, той е скочил на около 9 милиарда и нещо. Кой може да прогнозира колко ще бъде недостигът след 5 години, като се има предвид, че се строи голяма водна централа  в Албания, в Гърция се пуска нова газова централа около 500 мегавата…

– Турция ще строи АЕЦ…

– Турция ще направи по-рано от нас атомната централа, според мен. Но Турция, която едно време беше вносител на ток и за която нашите енергийни спецове от НЕК и министерството се пуйчеха, че е зависима енергийно от нас, в 2003 г. спря да внася ток от България. Турция, която имаше в 2000 година около 28 000 инсталирани мегавата, сега има над 50 000 мегавата. Ако някой може да говори за енергиен тигър тук на Балканите, това е Турция. Турция даже миналата година е изнесла известни количества електроенергия за Гърция. Информация за това може да се намери в сайта на Европейската електроенергийна система. Преди две години НЕК обяви търг за избиране на партньор, който да изкупува тока от АЕЦ “Белене” (поне 1000 мегавата). Да, ама никой не се появи. Защо? Някой мислил ли е по този въпрос? За да се изплати централата, ако е правена със заем, на пазарен принцип, трябва да работи 98-99% от времето на 100 % и две трети от стойността на произведения ток да отива за изплащане на заемите. Такива са световните статистики. Не ме гледай така подозрително. Тези неща ги има във всички документи по икономика на атомни централи.

Георги Касчиев. Снимка: e-vestnik

– Смятате ли, че в този случай трябва да се спрат други централи, за да може да работи “Белене”?

– А-а, не знам дали някой ще се съгласи да се спират други централи. Другите централи са частни, как?

– В края на миналата година, Министерството на икономиката и енергетиката) спря износа на ток до 31 март тази година, за да осигури за зимата страната и да няма режим…

– Имате ли представа колко беше износът на ток на НЕК миналата година? Не, не, не… Това бяха трикове на комунистите, партийните секретари като Петър Димитров… Трябва да погледнете в НЕК диаграмите с максималното натоварване на системата и ще видите, че то е по-малко от 7 100 мегавата. А в страната има 9 000 мегавата мощности.

– Ние писахме, че страната е заплашена от режим на тока…

– Защото ви излъгаха, подведоха ви. А у -у, “спасителят на отечеството” (б. а. – има предвид министър Петър Димитров) забранил да се изнася тока да не стане тука нещо. Това е такова заблуждаване на обществеността и на медиите, че няма накъде.

– Но есента и зимата в студените месеци, бе поставен пак въпросът за пускането отново на трети и четвърти блок на АЕЦ „Козлодуй”.

– Такива разговори са безсмислени и вредни. Има реалности, от които не може да се избяга. Реалност е, че тези реактори не отговарят на съвременните изисквания за безопасност докрай. Има неща, които не могат да се оправят, поради което ЕС настоя да бъдат спрени. Няма никакъв начин да бъдат пуснати отново, ако искаме да бъдем в този съюз. А казвам, че са вредни, защото тези безсмислени разговори водят до пилеене на десетки милиони левове годишно.

– Защо?

– Нали имат екшън план. На персонала, който държат за трети и четвърти блок, кой и откъде плаща? От сметката за тока плащат.

– Трябва да се запази квалифицираният персонал за АЕЦ „Белене“. Нужен е персонал, който да поддържа системите за безопасност на трети и четвърти блок, защото в басейните има отработено ядрено гориво…

– Как така? Ако не стане “Белене” какво правим? Ще се окаже, че сме плащали  10 години на хора, които си играят игрички на компютъра. Каква пазарна мисъл! Държат ги и не ги уволняват, защото им отпускат пари затова. Казват: “Правителството има екшън план за спасяване на тези блокове. То твърди, че ще ги пусне отново, а за да ги пусне, там трябва да има персонал. Истината е, че в трети и четвърти блок е необходим персонал за поддържане на елементарни функции по безопасността за горивото, което все още е в басейните, по простата причина, че всички дейности за изграждане на новото хранилище бяха забавени. Там се държат поне 1000 души персонал, на който плащат добри заплати. Виж какво става! За АЕЦ “Белене” през последните 4 години са изхарчили 340 милиона лева. От БНП “Париба” взеха 100 милиона евро. По-голямата част от тези 340 млн. лева са взети от завишените тарифи на тока.

– Сигурен ли сте?

– Абсолютно сигурен.

– Как ще го докажете?

– Много лесно ще го докажа. Големите експлоататори, душмани на народа топлофикациите, имат норма на печалба 6-7 %, а НЕК – 12%. Помните ли какво се изтърва господин Шушулов (б. а. – проф. Константин Шушулов, председател на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране), когато обсъждаха летните поскъпвания на тока… Той каза, че НЕК е предложил норма на печалба 13,6%. Но регулаторът им даде 12 %. Коментарите на Електроразпределителните дружества след поскъпването на електроенергията от 1 юли, бяха, че 90% от увеличението влиза в касите на НЕК. А “най-умният човек на земята”, когато го питат откъде НЕК плаща разходите по АЕЦ Белене, казва: “О, не. Разходите за “Белене” не са ценообразуващи в тарифите на НЕК.” Откъде НЕК взима тези огромни пари за “Белене”? НЕК получава пари – от пренос на електроенергия, от управление на енергосистемата и от продажба на електроенергия, за които плаща бизнесът, плащаме ние. Откъде взема НЕК пари за Втора атомна?

– От износа на ток, може би?

– Това не е вярно. Още преди три години 90% от търговията на електроенергия на НЕК вървеше през частни фирми. Какви пари е взимал НЕК от износа? За износа на ток има утвърдени фирми – коя за къде ще изнася и т. н. Погледни на какви цени НЕК продава на тях и на какви цени тези фирми продават навън (б. р. – цените, на които се продава ток за износ на посреднически фирми са малко над 3 цента на киловатчас, тоест по-евтино, отколкото се продава на вътрешния пазар).
Разберете, че грабят отвсякъде, за да захранват тази яма. Първо граби НЕК, за да генерира средства за “Белене”. Второ – държавните мъже също грабят от нашите пари, пак за там… Как ще коментирате решението на Министерския съвет да даде  300 млн. лева на новия енергиен холдинг, за да закърпи предприятието “Белене”.  НЕК хвърли 340 млн. и още нищичко, нищичко няма… 300 млн. лв. хвърля правителството. А догодина се готвят 900 млн. лв. да хвърлят в нея. При положение, че има криза, че изобщо не е нужен и т.н. Тия хора казаха: “Няма да увеличим пенсиите от 1 януари, а от 1 април, защото не можем да намерим 100 млн. лева за увеличението. Няма откъде, разберете. Бюджетът е ограничен. Затова, драги пенсионери, ще почакате до 1 април.” Само си представи, като започне „Белене“, кой ще контролира този толкова сложен проект и то в земетръсна зона.

– Руснаците казват, че имат опит в строителство на АЕЦ в сеизмични райони и нямат изгода да се провалят в Европа.

– Само си представи системата – едни руснаци ще рапортуват на други руснаци – “всичко е о кей”, другите руснаци ще рапортуват на “най-великия човек на земята” – “всичко е о кей”. Как се прави метрото в София? Японска корпорация, която е известна в целия свят като най-добрата го прави. Но за да се гарантира, че строителството действително е качествено, е наета друга фирма, специализирана в тази дейност, следи го човекът, който е правил тунела под Ламанша. Така се прави в света. Ти не можеш да разчиташ на честна дума, че някакви, които ще дойдат… Знаете ли, че старата конструкция за първи блок на “Белене” не става за нищо, даже фундаментът е изкривен и не може да бъде продължен?

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.