Пет начина да се предпазим от грип

Без сладко, с много сън и често миене на ръцете

Диаграма на грипния вирус. Снимка: дръгдевелопмент-текнолъджи

Всяка година, малко след като сменим лятното със зимно часово време, се озоваваме в сезона на грипа и на настинките. И разбираме, че зимата е дошла, когато започнем да кашляме и да подсмърчаме. Според лекарите причините за това са много и ни най-малко не могат да се обяснят с простото изречение “навън е студено”. Има обаче няколко начина, които може да ни помогнат да се спасим от на пръв поглед неизбежното – грипа. Пазителят на здравето ни е имунната система. И макар да е невидима и трудна за идентифициране, тя дава определени знаци и има конкретни симптоми. Ето и най-новите съвети на специалистите, които донякъде влизат в противоречие с “бабините” рецепти, но увеличават значително вероятността да останем здрави през зимния сезон.

1. Захарта и полуфабрикатите отслабват имунната система

Изследванията показват, че посредством цялостна система от химически процеси захарта и полуфабрикатите отслабват имунната система. Съществува директна връзка между количеството на тези храни и здравето. Явно храни като газираните напитки, бонбоните, бисквитите, сладоледът и чипсът са най-вредни и трябва да бъдат избягвани. Още по-вредни обаче са храните, за които мислим, че са полезни, но всъщност имат високо съдържание на захар и много рафинирани съставки: йогурт и напитките на млечна основа, повечето тестени закуски, соковете, близалките, “здравословните” бисквити. Рекламирани като здравословни, те не са по-добри от явно вредните. Затова си заслужава да се стараем да ги избягваме през зимния сезон и да ги държим далеч от децата. Добре е да четем етикетите със съдържанието на хранителните продукти и да сме особено бдителни за царевичен сироп, високофруктозен сироп от царевица, сироп от черен ориз, фруктоза, ечемичен малц и най-вече захар.

2. Пресните храни съдържат най-качествените витамини

Много хора посягат към портокаловия сок и съдържащия се в него витамин С само когато се разболеят и искат да облекчат симптомите на грипа или настинката. Важно е да знаем, че голяма част от витамин С в портокаловия сок е добавен в него след обработката му.

Витамин С и другите полезни съставки като цинк, витамин Е и магнезий стимулират имунната система и са голям помощник на тялото в сезона на грипа. Затова по-добрият избор е да ядем прясна храна и най-вече ябълки, горски плодове, череши, зеленчуци като спанак, зеле, брюкселско зеле, броколи, моркови и сладки картофи. Със сигурност този съвет сме чували още като деца, но той наистина е много важен. Важно е също така да приготвяме зеленчуците така, че децата също да ги харесват. Може да ги опечем или задушим със зехтин или с масло, да добавим малко морска сол или да ги поръсим с нискомаслено сирене и може би децата ще са по-склонни да ги ядат.

3. Сънят стимулира имунната система

През нощта, докато спим, тялото работи, за да възстанови имунната си система. Дълбокият сън облагодетелства цял набор от хормонални промени, които презареждат тялото така, че да е издържливо на следващия ден. Затова е добре да спим повече, а на децата да осигурим по 8-10 часа сън на нощ. Часът за лягане трябва да бъде твърдо определен, да не търпи промени и да се спазва всяка вечер. В това отношение родителите трябва да са истинските шефове. И трябва да устояват на изкушението да позволяват на децата си да стоят до късно и да гледат любимите си телевизионни предавания. В края на деня, когато възрастните също са уморени, те се поддават по-лесно на настояването на децата да стоят будни до късно. Тогава родителите трябва да си зададат въпроса какво предпочитат: да избегнат разправията с децата или на другия ден да ги лекуват от болести.

4. Умората е първият знак за отслабена имунна система

Както вече стана ясно, имунната система отчаяно се нуждае от сън, за да поддържа тялото здраво. Когато тя се бори, за да запази здравето, има нужда и от допълнителна почивка в подкрепа на тази битка. Ако вие (или детето ви) сте по-изморени от нормалното, това може да е силен сигнал, че болестта наближава.

Най-добрият начин за предотвратяване на грипа и настинката е да се действа незабавно и да се осигури извънредна почивка. Трябва да се обърне внимание и на здравето на хората наоколо – тези в работата и в училището на децата. Ако чуете, че “обикаля” вирус и забележите, че детето ви е уморено, има голям шанс допълнителният сън да отбие приближаващия грип или настинка. Сега е моментът да позволите малко повече телевизия и да настоявате за следобеден сън.

5. Мийте ръцете си редовно, но избягвайте антибактериални продукти

Може и да изглежда в разрез с интуицията, но най-добрият начин да се унищожат микробите е да се използва сапун и гореща вода, като ръцете се изтъркват старателно. Бактериите са навсякъде около нас. Има ги на всяка повърхност, която докосваме, и във всяка глътка въздух, която поемаме. Без бактериите имунната ни система няма как да бъде силна. Вътрешната ни бактериална система отблъсква “нашествениците” и така става по-ефективна в битката с тях. Така че всичко е въпрос на тренировки, както когато искаме да сме силни ходим на фитнес и вдигаме тежести. Детските тела са истински гимнастически салон от бактерии. И това се отразява на имунната система. Ако се стремим към силна имунна система трябва да имаме предвид, че детските тела ще отблъснат нашествениците и така ще станат по-устойчиви на бъдещите битки. През грипния сезон честото миене на ръце е наложително, но трябва да помним, че ръцете са много малка част от начина, по който бактериите и вирусите влизат в организма ни. Избиването им по ръцете чрез антибактериални продукти е безсмислено и отслабва здравето и бъдещата способност да противодействаме на вирусите.

Здраве, Наука & Tex
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.