Путин – единственият шоумен на Русия

Възрастен мъж гледа в магазин за телевизори в град Великий Новгород как премиерът Путин отговаря на въпроси в живо предаване. Снимка: Ройтерс

Както и преди, руснаците могат да зададат  въпрос – от важен до незначителен – и да повярват в отговора, само на един човек. И при цялата ласкателност на такова доверие за Владимир Путин, то означава, че неговите дългогодишни усилия да построи ефективен вертикал на властта са били напразни.

Поредният сеанс от душеспасителни беседи на главния човек в Русия със своя народ – както винаги, в работно време, както обикновено, грижливо организиран, по същество не се различаваше с нищо от теле и радио сеансите за общуване с нацията от годините, когато Путин заемаше длъжността президент… Преместването на Путин в креслото на премиер и глава на управляващата партия не повлия с нищо на неговия ефирен образ.

Не случайно по време на транслацията много блогъри започнаха синхронно да си задават въпроса: гледа ли телевизор „там в Индиите” (руският президент е на посещение в Индия – б.р.) Дмитрий Медведев?

А именно сега обстоятелствата диктуват необходимостта да се внуши на населението доверие към цялата система на властта, която изгради Путин през тези години. Даже ако се абстрахираме от това, доколко тя е добра, справедлива, ефективна или, още повече, демократична. Определено равнище  на сплотеност около властта е твърде полезно именно в такива времена, заплашващи с вълна от социално напрежение и разкол.

Всъщност, използваният многократно формат с отговори на висшето ръководство на всички възможни въпроси на аудиторията – от това, кога ще завали сняг, до това, как да спасим спестяванията си – е призван да осигури такава сплотеност. Проблемът е само в това, че той е приспособен само за една – незаменима – персона. Независимо от заеманото от нея положение.

Владимир Путин много, подробно и уверено обяснява сложността на  обстановката и разясни плановете на правителството в кризисния период. Тук сигурно е неизбежна някаква частица популизъм, а, може би, понякога е и уместна, макар че придържането към хомеопатични дози се получава далеч не винаги. Дребните неточности едва ли бяха забелязани от аудиторията. Но даже когато премиерът,  докато разказваше за намеренията на властите, използваше местоимението „ние” (а той го правеше постоянно), това по-скоро звучеше като „ние, Владимир Путин”, а не „ние в правителството”.

Не става дума за това, че нещата са именно такива и в действителност. Известно е, че борбата на групировки в ръководството на страната продължава. Няма единодушие и по практическите въпроси на вътрешната политика. Владимир Путин не само го признава на глас (отсъствието на единодушие, разбира се, а не наличието на противоборстващи групи), но и справедливо го нарича правилно. Всичко е така, но „процъфтяващата сложност” на политическото устройство никак не личи при формата, който е избран за общуването на „лидера на нацията” със самата нация.

Ето едно, както може да се подозира, доста типично мнение на привърженик на Путин, споделено в Интернет от зрител от Воронеж: „Днес гледах тази програма и още веднъж разбирам, че е необходима. Защото Путин поне обяснява провежданите реформи и пресича от корен разпространението на слухове… Разбира се, такива преки предавания са нещо хубаво, но е лошо, че в нашата страна хората имат доверие само на един човек и смятат, че само Путин може да реши всичките им проблеми.” С такъв труд строи Путин цяла система, наречена вертикал на  властта, а в най-отговорния момент става ясно, че от този вертикал народът има доверие единствено на самия връх – това изглежда твърде обидна равносметка на дългогодишните усилия.

От една страна, щом Путин по един или друг начин си е извоювал място в сърцата на руснаците, сега и портиер да стане, трябва да си проведе пряката линия по канал „Русия”. Още повече в такъв труден за цялата страна час. От друга – всичко това консервира зациклянето на масите върху един човек. Добре, докато това е любов, той може да се се справи. А ако тя мине? Страшно е да си представим тричасово телевизионно шоу пред недоверчива и недоброжелателна зала. А други шоумени няма…

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.