Депутати in vivo

“Дайте да ви направя едно in vivo, като не можете ин витро“ – така според в. „Стандарт“ се обърнал депутат към млада жена на заседание на Комисията по здравеопазване в парламента. Жената била една от представителките на пациентски организации, които се надявали да чуят мнението им за новия фонд за подпомагане на бездетните двойки и асистирана репродукция. Вместо това депутатите ги засипали с неприлични подмятания и дебелашки шегички като горната и ги докарали до сълзи.

Някой може да каже, че депутатите са се съобразили с това, че се намират в парламента и са се изразявали изискано, с латински изрази. Скрити зад имунитета си можеха да карат направо: „Ей, маце, ела да те опъна и веднага ще надуеш корема.“ Но ако се съди по преките предавания от Народното събрание, те пазят каруцарския език и псувните за парламентарната трибуна.

Пред представители на избирателите, както виждате, са деликатни и състрадателни. И сигурно искрено ще изразят недоумение, че някой говори за простащина, цинизъм, потъпкване на клетвата на народния представител и направо престъпление, наречено сексуален тормоз. Насред Народното събрание.

Ако това събрание иска да запази поне минималните проценти одобрение, които са му останали, би трябвало да огласи имената на тези депутати и както призова един блог: „Лицата, участвали в издевателствата над трите жени и подиграли се с хилядите семейства с репродуктивни проблеми да бъдат жестоко наказани, осъдени и изритани во веки веков от българската политика.“

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.