Румен Овч. иска да бори кризата

Румен Овчаров. Снимка: Булфото

Когато икономическият министър Петър Димитров изкаже “някои съображения” за световната криза, ни избива на смях. Цяла седмица наши и чужди експерти коментираха как не е възможно България да въвежда едностранно еврото, още по-малко е реално тук да се произвежда автомобил, при това с електродвигател.

В неделя вечерта по “Нова телевизия” думата взе Румен Овчаров, наричан още Р. Овч. Предшественик на поста на Петър Димитров, а понастоящем шеф на Комисията по бюджет и финанси в парламента и лидер на БСП в София.

“Като икономист съм недоволен от това, че средства, които трябва да бъдат инвестирани, няма да бъдат инвестирани. Обаче като социалист съм доволен, защото средства, които пък трябваше да отидат в бизнеса, сега ще отидат за потребление у хората – младите майки, директните плащания към земеделските производители … Имаме 6 месеца, в които коалицията да демонстрира, че освен да управлява държавата в добри времена на добро икономическо развитие, може да управлява и в състояние на криза, така че българите да запазят състоянието и доходите си”, заяви Овчаров.

Малко може да се добави към тези откровения. От тях разбираме защо Сергей Станишев предпочита да е в компанията на Стинг и Тони Блеър, а не на свои съпартийци като Петър Димитров и Румен Овчаров.

Един икономист трябва да си накъса, сдъвче и глътне дипломата си, ако дори за ден капиталът престане да се инвестира и започне да се пръска на дребни дажби. Докато за социалистът това е кристална детска мечта. Той се вижда пред врящия казан с обществено благо да сипва с черпак на опашка от бабички, инвалиди и майки с деца. Естествено – на себе си, на своите деца и внуци, както и на своите съпартийци и коалиционни партньори, ще сипва двойни и тройни порции.

Р. Овч. и нему подобните ще спасяват България през следващите 6 месеца от кризата. Не могат да ни уплашат. Ние преживяхме две зими на Андрей Луканов и две на Жан Виденов. Ще изкараме и последната зима на това правителство. Пък дано доживеем по-малко социализъм в икономиката.

Мнения & Ко
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.