Как кризата смрази сибирския петролен център Омск

Звездата на НХЛ Яромир Ягър в игра за хокейния отбор на Омск “Авангард”, когато кризата беше далеч. Снимка: хокей-блог.ру

Истинската сибирска зима още не е дошла, но студът започва да хапе. Същото важи и за руската икономика. Също като град Омск под ярката зимна слънчева светлина, отразявана от леда и снежните преспи, до съвсем неотдавна бъдещето на руската икономика изглеждаше блестящо и слънчево. Но точно както пронизващият вятър откъм река Иртиш може изведнъж да тe смрази, падащите цени на петрола започват да напомнят за кризата. Руската икономика се опира на петрола и Омск е град, зависим от петрола. Наблизо няма големи находища, но има огромна рафинерия – всъщност най-голямата в Русия. Тук нефтът се превръща в петродолари, които през последните осем години захранваха руския икономически бум. И пак тук се вижда къде са отишли парите.

Омск е прочут с отбора си по хокей на лед. Според някои това е мястото, където може да се гледат най-добрите хокейни мачове в Русия. Когато омската рафинерия беше собственост на петролната компания „Сибнефт“, контролирана от Роман Абрамович, който притежава и футболния клуб „Челси“, той не пестеше разходите. Построена беше огромна модерна ледена площадка, а за привличането на знаменити играчи бяха похарчени състояния. Отборът покани в Омск Яромир Ягър, звезда на американската Национална хокейна лига, и му плащаше милиони. В един момент се заговори за създаването на конкурентна лига, която скоро да засенчи НХЛ. Но тези амбиции бяха осуетени, когато преди две години държавният гигант „Газпром“ погълна „Сибнефт“. Роман Абрамович си тръгна, без да погледне назад.

Сега местният отбор очевидно има неприятности и губи постоянно. Петролните печалби от рафинерията вече не остават в Омск. Те отиват направо в „Газпром“ в Москва и в Санкт Петербург. Това обяснява защо бензинът в Омск е по-скъп от този в Москва, макар че рафинерията, произвеждаща горивото, се намира само на няколко километра. Скъпият бензин в един зависим от петрола град неизбежно прави скъпо и всичко останало. Продавачите на щандовете за месо на местния пазар казват, че търсенето е слабо. „Всеки ще ви каже, че няма нито търговия, нито пари. Мисля, че всеки e засегнат от сегашното положение“, оплаква се една жена. Слабото търсене на месо означава грижи и за фермерите. „По селата всички са затънали в дългове. Хората взеха много банкови кредити, за да си купят хладилници и телевизори. А сега продават последните си крави, за да платят на банката“, казва друг продавач.

На няколко минути от пазара се намира централният универсален магазин. Той не е лъскав търговски комплекс като онези, с които московчани свикнаха през последните години. Представлява огромна сграда в съветски стил, в която местните жители вече се тълпят за започналите коледни и новогодишни разпродажби. Разговори за кризата обаче се чуват навсякъде. Една жена разказва как пет нейни колеги били уволнени, а самата тя се страхува за собственото си бъдеще. Искала да вземе заем, за да купи някои мебели, но сега решила да не го прави. Юрий Степанович е 72-годишен мъж, който още работи в една от фабриките. „Плащането на заплатата ми се бави, въпреки че беше намалена с 50 процента. Сега харчим по-малко, разбира се. Тъкмо гледам какви подаръци мога да купя на тримата си внуци за Нова година. Трябва да им купя нещо“, казва той. Чантата му обаче остана празна.

Въпреки трудностите парите от петрола все още си личат наоколо. По централната улица „Ленин“ са наредени скъпи магазини, където можеш да си купиш диамантена огърлица, кожено палто или модел на Роберто Кавали. Пред входа на ресторант, в който гостите плащат 40 долара за сложно ястие от филе от морски костур с лимонов сос и диви гъби, са паркирани „Порше Кайен“ и Бе Ем Ве. Но както повечето жители на Омск знаят, петродоларите не са предназначени за техните семейства. В съседство с модните бутици е местният магазин за хранителни стоки, в който най-продаваният продукт е водка „Петте езера“ по 7 долара бутилката.

Но въпреки падането на цените на петрола, орязването на заплатите и очакваните съкращения, хората в Омск не се предават. Те се надяват, че кризата няма да продължи вечно, че нещата ще тръгнат към по-добро и техният хокеен отбор някой ден отново ще започне да печели.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.