Деца-агенти, суперидеята на Бойко Борисов

Шумна акция из столичните дискотеки се завихри през последните дни. Инспектори са на лов за заведения, където не спазват законовите забрани и продават алкохол и цигари на непълнолетни. Кметът Борисов се сети с огромно закъснение, че понятие като „детска дискотека“ няма и не може да има в никакъв нормативен документ. Нищо че тази идиотщина от години се приема за нещо напълно нормално в нашето общество. Включително и от много родители. У нас само дето още не са открили „детски кръчми“, „детски стриптийз барове“, а защо не и „детски публичен дом“. То и без това в сега съществуващите публични домове нерядко се срещат и непълнолетни момичета.

Устремът на кмета се увенча и с една гениална идея. В отрядите за бързо реагиране, сред проверяващите да бъдат включени и деца-агенти. Те да изпълняват ролята на мюрета – да изкушават продавачи да им продават водка, а после хайката да арестува провинилите се. Изключително находчиво, няма що. В духа на по-горните редове, очевидно сме на път да сътворим нещо крайно оригинално като детски шпиони, детски ченгета и все щуротии от сорта.

Кметът Бойко Б. опря до децата да свършат мръсната работа, която правоохранителни органи и полиция не могат да свършат от двадесетина години вече. Хем беше главен секретар на МВР. Що тогава не излови собствениците на заведения, нарушаващи закона. То и тогава си имаше забрани да се продават алкохол и цигари на непълнолетни, ама никой не ги спазваше. Нито пък някой налагаше санкции на виновниците. С кой акъл кмета ще влачи малки деца на среднощни акции? Като не може да се въведе ред в държавата, то поне не е ли възможно да не ставаме за посмешище по света и у нас?

Най-вероятно и сегашната патаклама ще приключи след има няма три дни. И всичко, за съжаление, ще си продължи по старому – деца ще се напиват, дрогират и избиват по улиците, без да трепне окото на нито един отговорен фактор. Защото то хубаво грижа към подрастващите, ама откъде ще се пълнят джобовете на ресторантьори, съдържатели на барове и дискотеки, на наркопласьори. Как да забраниш на голяма част от основната клиентела да припарва до заведенията и да въведеш „сух режим“ за тийнейджърите.

Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.