Хилариленд се мести в Белия дом

Хилари Клинтър ликува в края на речта си пред конгреса на Демократическата партия в Денвър, Колорадо. Снимка: Ройтерс

Хилари Родъм Клинтън се подготвя за новата си роля на държавен секретар. Тя подбира за обкръжението си твърди поддръжници и ветерани от кабинета на съпруга си, които трябва да й помогнат да се справи със световните кризи и със задкулисните политически игри във Вашингтон.

Очаква се третата жена държавен секретар на САЩ да привлече в екипа си много външнополитически експерти екипа на първата – Мадлин Олбрайт. Олбрайт отрано подкрепи неуспялата кандидатура на Клинтън за номинацията на Демократическата партия. За да се справи с вътрешните дела в кабинета на Обама, с бюрократичната политика в Държавния департамент и с натиска от страна на медиите, бившата първа дама изглежда е решила да привлече настоящите си сътрудници в Сената и бившите довереници от „Хилариленд“ (групата от най-близките съветници на Клинтън в Сената), чиято репутация на нейни тесногръди защитници вече предизвиква безпокойство сред външнополитическите експерти от кариерата.

Представителите на Държавния департамент бяха предупредени да очакват посещения от съветниците на Клинтън, които работят заедно с преходния екип на новоизбрания президент Барак Обама. Още в средата на ноември членове на екипа влязоха в Държавния департамент, за да получат инструкции и да разговарят със служителите. Коментар не последва нито от преходния екип, нито този на Клинтън.

Представители на Държавния департамент и повечето членове на преходния екип на Обама твърдят, че повечето, ако не всички съветници от разрастващия се тим на Клинтън ще заемат ключови позиции във външнополитическото ведомство. Бившият заместник-съветник по националната сигурност на Бил Клинтън Джеймс Стайнбърг, за когото по-рано се предполагаше, че може да стане съветник на Обама по националната сигурност, сега е сигурен кандидат за поста заместник държавен секретар, твърдят източници, които пожелаха анонимност, тъй като все още не е направено официално съобщение в тази насока.

Носят се упорити слухове, че съветникът на Клинтън за външната политика в Сената Андрю Шапиро и съветникът й по националната сигурност по време на кампанията за първичните избори Лий Файнстийн ще играят водеща роля в политическата дейност на външнополитическото ведомство. Файнстийн е член на преходния екип на Държавния департамент и беше заместник-директор на отдела за политическо планиране при Мадлин Олбрайт.

Появиха се слухове и за личния екип на Клинтън, в които се споменават ръководителката на кампанията на бившата първа дама за кандидат-президент на Демократическата партия Маги Уилямс, прокурорката Шерил Милс, настоящият старши съветник и говорител Филип Рейнс и шефката на екипа на Хилари, когато тя беше първа дама, Мелан Вървиър. Всички те са известни с фанатичната си лоялност. Перспективата да се настанят във Фоги Ботъм се превърна в гореща тема за нервни разговори в кулоарите между мнозина представители на дипломатическия корпус, които се опасяват, че ще бъдат изолирани от влиятелни позиции.

Бившият говорител на кандидат-президентската кампания на Ал Гор през 2000 година Дъг Хатауей, който също работеше за Хилари Клинтън по време на първичните избори, е споменаван като фаворит за позицията на говорител на Държавния департамент. Изтъкнатият бивш говорител на Мадлин Олбрайт Джеймс Рубин, заедно с главната й помощничка Сузи Джордж, вече бяха забелязани в мисията на САЩ в ООН. Те работят с група, чиято задача е да осигури плавен преход към длъжността на посланик в ООН на протежето на Олбрайт Сюзан Райс, която тази година дезертира от предизборния екип на Клинтън, за да се включи в този на Обама и с това предизвика смут сред верните хора на бившата първа дама.

Рубин, който работи в Ню Йорк, съветва преходния екип. Може да се правят предположения и за други потенциални назначения. Сред тези, които работеха в Държавния департамент при Мадлин Олбрайт, са бившата съветничка Уенди Шърман, координаторът на антитерористичния отдел Майкъл Шиън, заместник държавният секретар за борбата с международния наркотрафик Ранд Биърс, експертът по оръжеен контрол Робърт Айнхорн, бившият посланик в Индонезия Робърт Гелбърд и специалистите по Близкия Изток Даниел Кърцър и Денис Рос. Всички те са потенциални кандидати за ключови позиции.

В списъка се откроява името на бившия посланик Майкъл Гест – единият от двамата явни хомосексуалисти, които са представлявали Съединените щати в чужбина. Той се оттегли от външната политика в средата на кариерата си миналия декември в знак на протест срещу отношението на Държавния департамент към хомосексуалните партньори на дипломатите.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.