Нова година в кръчма: Цените с 30% нагоре. По-скъпо е в сепаре

Не е финансово изгодно да посрещнеш 2009-а в софийските заведения

Отрупана маса в столично заведение. В новогодишната нощ две бутилки и няколко безалкохолни ще струват стотици левове на купонджиите. Снимка: авторката

Наближава Нова година и въпросът е един и същ: „Къде да си кажем с приятелите ЧНГ и да изиграем едно Дунавско хоро?”  Излиза, че ако отидеш на фолк кръчма и искаш да седнеш на сепаре, кувертът ще ти излезе с 50 лева повече, отколкото ако седнеш на бара. Не е ясно защо, може би защото тапицерията на диванчетата е по-скъпа.  Като цяло популярните заведения в София са вдигнали с по 20-30 лева цените на кувертите за 31 декември 2008-а, спрямо същата дата през 2007-а година (виж тук цените миналата година).

Във фолк клуб „Хелп” в денс център „Син сити” и тази година за 31 декември залагат на социалното разделение – ВИП (VIP)-ове и „простосмъртни” седят на различни места, но и цените за тях са различни. Ако си Very important person кувертът е 200 лева. За тези пари получаваш безалкохолно, 40 грама алкохол, 250 гр шампанско, 100 гр ядки, 300 гр месо – свинско, пилешко и телешко, с гъби и десерт. Същото е менюто за тези, които не седят във ВИП ложата, само че цените са по-ниски – за сепаре е 150 лв, за място на маса е 120, а за седящите на бара е 80 лева. На Нова година в кръчмата ще пеят Десислава и Емануела. Ако някой желае да се забавлява в останалите зали на денс центъра „Син Сити”, входът е 30 лева, без да включва консумация.

В новия чалга клуб „Версай” кувертът е 80 и 120 лева, като по-ниската цена е за седящите на бара. Кувертът включва голямо уиски, безалкохолна напитка, вода, малко вино, 100 грама плодове, сухо мезе, моркови и сирена. А певицата за 31 декември ще бъде Анелия.

Парти в клуб „Ялта“. Снимка: Булфото

„Най-клуб” вече са запълнили ВИП зоната си, затова са останали само места за „обикновените” посетители. Разбира се и тук разделението сепаре-бар важи, като цените са съответно 120 и 90 лева. За тези пари клиентите ще получат ядки, мезета, плодове, чаша вино, 100 грама алкохол по избор и безалкохолно. Все още не е ясно кой ще весели купонджиите в „Най-клуб”.

В „Биад” са вдигнали цената за куверта спрямо миналата година. За посрещането на 2008-а тя беше 60 лева, сега е 100. В тях се включва входът, едно малко 12 годишно уиски, 2 безалкохолни напитки, чаша вино, шампанско, ядки, хапки и плодове. Певците кръчмата на Нова година ще бъдат Тони Стораро и Преслава.

В ретро-клуб „Брилянтин” също са качили цената на куверта спрямо миналата година. Сега той е 120 лева. В тази цена влиза 100 грама алкохол и 2 безалкохолни напитки. Храната ще бъде на хапки, ще има също така ядки и плодове.

„Планет клуб“ в центъра на София. Снимка: Булфото

В клуб „Бедрум” на Нова година искат 80 лева за голямо алкохолно питие, една енергийна напитка и безалкохолно. Храната ще бъде на блок-маса.

В определяния като „снобарски” клуб „Маскара” ще струва 150 лева на човек, пожелал да отпразнува Нова година там. Цената на куверта се разпределя на три – 50 лева са входът и резервацията за място, 40 лева са за напитки и 60 лева са за храна, която също като в „Бедрум” е на блок–маса.

Подобно разпределение на цената на куверта има и в „Червило” за 31 декември. Той е 100 лева, като входът е 30 лева, 30 лева са за консумация, 20 лева са за да ви пазят място и 20 лева са за шампанско и плодове.

В „Ялта” на 31 декември ще гостуват диджеите Mark Knight и Martijn ten Velden. Билетът е 40 лева. Заведението предлага и куверти за 100 лева. В тази цена са включени цената на билета, 40 лева консумация и 20 лева за място.

„Най-ларж” е в клуб „Планет”, където за 120 лева предлагат сьомга, хайвер, основно ядене пиле по парижки, сирена, мезета, баница със сирене и със спанак, френски десерт, вода, безалкохолно, 200 грама алкохол по избор и шампанско. В цената влиза фолклорната програма и диджей парти.

И както всяка година, след проверката на цените в клубовете и кръчмите, остава един въпрос: „Дали си заслужава?”

България
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.