БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) – пророчество, което се сбъдва

Руският президент Дмитрий Медведев (вдясно) и китайският президент Ху Цзинтао на церемонията по посрещането на Медведев на площад Тянанмън в Пекин на 23 май. Снимка: Ройтерс

Съкращението БРИК (Бразилия, Русия, Индия, Китай) все по-често се използва от политици и медии, като отразява появата на една нова световна реалност. За първото си посещение в чужбина президентът Дмитрий Медведев избра Китай. Независимо от всички проблеми, отношенията на Русия с тази държава стигнаха връхната си точка в историята. Визитата в Бразилия, съпроводена с договорености за стратегическо партньорство, стана ключова спирка от латиноамериканската обиколка на руския държавен глава. Миналата седмица президентът гостува и в Индия, с която ни свързват традиционно приятелски, макар и не твърде разклонени контакти. И навсякъде, било то в Пекин, Бразилия или в Делхи, Медведев и колегите му разговаряха за БРИК.

БРИК е нещо като пророчество, което се сбъдва от само себе си. Съкращението беше използвано за пръв път преди пет години в доклад на инвестиционната компания „Голдман Сакс“с прогнози за състоянието на световната икономика в средата на 21-и век, озаглавен „Мечтаем заедно с БРИК“. В доклада се твърдеше, че най-динамични икономики ще бъдат четири държави, отстъпващи само на САЩ и Япония – Китай и Индия ще влязат в тройката глобални лидери по размер на БВП, а Русия и Бразилия – в шесторката.
Прогнозата започна да се сбъдва, и то по-бързо от предвиденото. Четворката се развиваше с по-високи темпове от прогнозните, а другите страни лидери – по-бавно от очакваното. Тенденция, която остана без промени по време на кризата.

Последната засега прогноза, публикувана неотдавна от Националния съвет по разузнаване на САЩ под заглавие „Глобални тенденции – 2005: промененият свят“, потвърди, че ни очаква многополюсен модел, в който Китай и Индия наред със САЩ ще бъдат икономически гиганти, а Русия многократно ще се засили, ако успее да поеме по пътя на модернизацията. Оценката за перспективите на Бразилия е по-скептична, но Съветът признава, че през 2040-2050 година БВП на страните от БРИК ще надхвърли този на групата Г-7.

Какво обаче е БРИК? Засега явно не е нито организация, нито съюз, нито дори онзи формат за диалог, с който сме свикнали. БРИК се появи и започна да съществува като виртуална реалност – сбор от най-бързорастящите икономики, не особено свързани помежду си. Ненапразно обаче казват, че всичко, получило име, съществува. След време БРИК започна да се трансформира в политическа реалност.

В рамките на трите последни срещи на върха на „Голямата осморка“ бяха организирани неформални форуми във формат БРИК на най-високо равнище. Тази година в Екатеринбург беше проведена първата официална среща на външните министри от четворката. В навечерието на антикризисната среща на Г-20 финансовите министри от БРИК си свериха часовниците в Сан Паулу. През 2009 година е насрочена първата среща на върха на БРИК. А в началото на седмицата се състоя първият в историята диалог на експерти и политици в четиристранен формат, чиито организатори бяха фондовете „Единство в името на Русия“ и „Руски свят“, както и федералната Обществена палата.

Можем ли да смятаме държавите от тази четворка за естествени съюзници? И не, и да. „Не“, защото на практика липсва общност между тях в културен, цивилизационен или религиозен план, каквато има например в НАТО или в Европейския съюз. Твърде различни са политическите системи – от комунистическа еднопартийност в Китай до напълно развит плурализъм в Бразилия и в Индия. Не съвпадат икономическите модели – от доста централизирания китайски модел до „функциониращата анархия“, както често определят страната си индийците. Не е натрупан и продължителен опит от взаимодействие във формата БРИК. Отделните държави са в сложни отношения помежду си, особено Индия и Китай. Бразилия пък засега има твърде ограничена съвместна дейност с трите други страни.

Различна е и географията на външнополитическите приоритети – тези на Русия включват ОНД и Европа, китайските – Азиатско-тихоокеанския регион, приоритетите на Индия – Южна Азия, а на Бразилия – Западното полукълбо. И необходимостта от четиристранно сътрудничество не е очевидна за всички, дори в истеблишмънта на тези държави. Въпросите и съмненията за момента са повече от отговорите.

Да не пренебрегваме обаче и елементите, които обуславят общото между държавите от БРИК. Това са общо взето страни от една и съща „категория“, имат и сходни интереси на световната арена. Всички те са велики сили. Китай и Индия получиха този статут, след като през 18-и век изгубиха статута на свръхдържави, Русия пък измина същия път в края на 20-и век. Бразилия, страна в подем, за пръв път влиза в клуба на великите сили. Русия и Китай са членки на Съвета за сигурност на ООН, а Индия и Бразилия чукат на вратата му, имат и все повече основания за това. От сходен тип е и влиянието им в международните въпроси. Става дума за страни със съпоставими обеми на икономиката, в която държавата играе доста съществена роля на регулатор.

Твърде важно е, че донякъде има и общност на ценностите. И четирите страни са недоволни от днешната система в световния ред, споделят принципите за многополюсен свят, върховенство на международното право, равноправие и суверенитет на участниците в световната общност. Тази ценностна платформа намери подкрепа в дейността на тристранния формат РИК (без Бразилия), действащ вече 10 години.

Всички те са в трудни отношения със Запада. Най-много проблеми с тях днес вероятно има Русия, макар че единствена от държавите в БРИК влиза в „Голямата осморка“. Не е тайна, че интересът на Москва към БРИК видимо нарасна, щом зад океана започна да се говори, че Русия може да бъде изключена от Г-8. Останалите държави също се разглеждат като конкуренти ако не на целия Запад, то поне на САЩ. Подемът на страните от БРИК тревожи западните столици, колкото и да се твърди обратното. Очевидно е, че влиянието на четирите държави може да расте само за сметка на западното, дори ако то намалява само относително.

Ще стане ли БРИК реална организация? Не е сигурно. Едно е очевидно – ако не бъдат положени усилия за това, БРИК ще си остане виртуална реалност. В четирите столици има разбиране, че форматът БРИК дава на тези страни допълнителен шанс да станат по-влиятелни глобални играчи. Новият формат осигурява предимства за всички тях.

Срещата на върха на БРИК в началото на идното лято ще гарантира на четворката възможността да се институционализира като влиятелна международна структура. И много полезно ще е БРИК да формира собствена бюрокрация, поне рудиментарна, на ниво специални шерпи. Интересът на бюрокрациите, подкрепен с общността между ценностните ориентации, е огромна сила.

По БТА

Свят
Коментарите под статиите са спрени от 2014 г., заради противоречиви решения на Европейския съд, който в един случай присъди отговорност за тях на стопаните на сайта, после излезе с противоположно становище. В e-vestnik.bg нямаме капацитет да следим и коментари на читатели. Обект сме на съдебни претенции заради статии, имали сме по няколко дела с искове за по 50-100 хил. лева. Заради което приемаме дарения за сайта (виж тук повече), чиито единствени приходи са от рекламни банери.